Gå direkt till innehåll
Ford presenterar nya, lyxiga Galaxy – en sjusitsig storbil som nu blivit ännu mer bekväm och praktisk

Pressmeddelande -

Ford presenterar nya, lyxiga Galaxy – en sjusitsig storbil som nu blivit ännu mer bekväm och praktisk

  • Nya Ford Galaxy, en storbil med lyxkänsla, erbjuder upp till sju personer praktiska innovationer, klassledande förfining och avancerade system för förarassistans.
  • Galaxy har en fått sofistikerad exteriör med slimmade strålkastare, förhöjda sidolinjer och stora glasytor. Bland de exklusiva funktionerna finns ett skjutbart panoramaglastak.
  • Insidan är enklare än någonsin att anpassa till antal passagerare eller mängden bagage med, som segmentets första modell, en tredje sätesrad som kan fällas upp respektive ned med en enda knapptryckning.
  • Golvets smarta utformning gör det enklare att stiga in och ut ur bilen, och den andra sätesraden kan med en enkel rörelse lutas och skjutas framåt så att man lätt kommer åt den tredje raden.
  • Passagerarna färdas bekvämt tack vare Multikontursäten och en bakre hjulupphängning med integrallänk.
  • Med den nya intelligenta hastighetsbegränsaren kan Galaxy hjälpa förare att hålla fartgränserna och slippa dyra böter, medan det bländningsfria helljuset underlättar mörkerkörning.
  • Fords adaptiva styrning ger nya Galaxy ännu bättre manöverförmåga och precision. EcoBoost-bensinmotorer och TDCi-dieslar, däribland en 210-hästars dubbel turbo, sörjer för problemfri körning.

Göteborg, den 2 april 2015 – Ford presenterar idag nya Ford Galaxy, en rymlig, bekväm och tekniskt avancerad storbil för upp till sju personer.

Den nya modellen, som visar upp företagets senaste globala formspråk med en sofistikerad grill och slimmade strålkastare, bjuder på sju säten i full storlek. Men en enkel knappfunktion, en nyhet i detta segment, reglerar men tredje sätesraden så att man kan välja att ha plats för många personer eller mycket bagage.

Fords Mulitkontursäten med massagefunktion ger personer i framsätet en extra behaglig upplevelse, medan den nya bakre hjulupphängningen, med integrallänk, gör resan både mjukare och tystare för passagerarna bak.

Nya Galaxy är fullmatad med funktioner som underlättar för föraren både i stadskörning och på motorvägen:

Intelligent hastighetsbegränsning, som när den är aktiverad läser av trafikskyltar och anpassar gasen så att föraren inte överskrider fartgränserna och riskerar att få böter.

Pre-Collision Assist med fotgängarskydd, som lindrar följderna av vissa frontalkrockar mellan bilar och fotgängare och, beroende på hastighet, även kan hjälpa föraren att helt undvika sådana olyckor.

Bländningsfritt helljus för de adaptiva LED-strålkastarna, som upptäcker framförvarande fordon och bländar av det ljus som skulle kunna störa andra förare samtidigt som andra områden förblir maximalt upplysta.

Galaxy, som redan är känd för sin småbilsliknande körkänsla, tar kördynamiken till en helt ny nivå med Fords adaptiva styrning som justerar styrutväxlingen till hastigheten för att få en optimal manöverförmåga och precision, och Fords senaste, bränslesnåla motorer, exempelvis den nya 2,0-liters TDCi-dieseln med 210 hästkrafter och dubbelturbo.

”Barn över hela Europa har vuxit upp med Galaxy. Kunderna uppskattar modellens förmåga att på ett bekvämt och säkert sätt transportera sju personer – och att alltid förvåna med sin makalösa mångsidighet”, säger Roelant de Waard, chef för marknadsföring, försäljning och service på Ford Europa. ”Nya Galaxy förstärker dessa egenskaper med bättre kördynamik, bränsleeffektivitet och förfining, förutom en rad praktiska innovationer.”

Ford valde att presentera nya Galaxy på ett släp i rörelse – med hjälp av ett imponerande trick utfört av illusionisten Darcy Oake[A1] .Se klippet på http://bit.ly/GalaxyIllusion.

Ena ögonblicket ser vi Oake och hans sex assistenter på släpet, som dras av en lastbil på ett flygfälts startbana. Oake döljer sina assistenter bakom en ridå och i nästa ögonblick sitter de inuti en Galaxy, som dyker upp från ingenstans.

För ett flexibelt familjeliv

Med nya Galaxy är det lättare än någonsin att maximera utrymmet för passagerare och bagage. Med en knapp på kontrollpanelen i bagageutrymmet fäller man enkelt ned alla fem bakre sittplatser. Panelen kan också användas för att automatiskt fälla upp tredje radens säten, en funktion som modellen är först med i sitt segment.

En platt lastyta gör det lättare att lasta och lossa skrymmande föremål, medan möjligheten att skjuta undan och fälla ned vart säte för sig gör fordonet lätt att anpassa till olika ändamål, exempelvis för resor till skolan eller flygplatsen. Under golvet finns dessutom ett dolt förvaringsutrymme på 20 liter, som underlättar transporten av högre föremål.

Passagerarna kan förvara 1,5-liters flaskor i dörrfacken, och under sätena finns utrymme för allt från bärbara datorer till skolböcker eller mellanmål. Ytterligare förvaringsutrymmen finns ovanför instrumentpanelen, och i mittkonsolen får man lätt plats med t.ex. mobiltelefoner och ljudspelare. Föräldrar kommer säkert att uppskatta att en innerspegel som ger god uppsikt över baksätena är standard i den nya modellen.

Utrymmena har maximeras med hjälp av tunna och konturerade säten. Passagerare på den andra och tredje raden har fått 10 millimeter högre takhöjd än i den utgående versionen; den tredje raden har dessutom upp till 40 millimeter högre takhöjd än Galaxys främsta konkurrenter. Genom att behålla de traditionella bildörrarna bak har man kunnat optimera utrymmet i axel- och armbågshöjd. Passagerna i tredje sätesraden har fått egna förvaringsutrymmen i armstöden och mugghållare.

Det går dessutom lätt att komma in till tredje radens säten, eftersom sätena framför kan skjutas undan och fällas ned i en enda rörelse. Också golvet har fått en utformning som gör det lättare för passagerarna längst bak att ta sig in i och ut ur bilen. En dubbel list gör att innerpanelen kan hållas ren och minskar risken för att passagerarna smutsar ned sina kläder på väg in och ut ur bilen.

Fords Multikontursäten med Active Motion-massage minskar muskeltröttheten, särskilt vid längre resor. Sätena, som har utvecklats med stöd från läkare, kan justeras i 8 riktningar och innehåller både uppvärmning och kyla. Ett system med 11 luftkuddar används för att skonsamt massera lår och ryggslut. Sidostöden på sätesdynorna trycks ihop när dörrarna öppnas för att underlätta urstigningen, och en minnesfunktion erbjuds på förarplatsen. Framsätets nackstöd kan justeras uppåt, nedåt, framåt och bakåt. Nya Galaxy erbjuder dessutom för första gången en elektriskt inställbar rattstång och uppvärmd ratt.

Tack vare det förbättrade systemet för värme, ventilation och luftkonditionering – som introducerades i Europa med nya Mondeo – får man snabbt lämplig temperatur i bilen. Systemet ger bättre luftväxling, klarar lägre temperaturer och är tystare. Baksätespassagerarna kan göra sina egna klimatinställningar. Soliga dagar hålls interiören sval tack vare tonat glas som utestänger värme och ultra‑violett ljus.

”Galaxy har alltid varit en modell som utgått från sju människors behov, och i den nya modellen har detta blivit ännu tydligare: alla som åker i bilen ska njuta av största tänkbara bekvämlighet och komfort”, säger Andrew Kernahan, teknisk chef för Ford Galaxy.

Mjukare och tystare körning

Fords bakre hjulupphängning med integrallänk bidrar till högre komfort samtidigt som den bevarar bilens styvhet i sidled, vilket ger bättre styrning och vägegenskaper. Systemet, som också finns på nya Mondeo och S-MAX, tillåter att hjulet rör sig längre bakåt i kontakt med ojämnheter i underlaget. Detta ger bättre stötabsorption för jämnare gång och minskat buller. Galaxy erbjuds även med nivåreglering för bakaxeln som ger en markfrigång som är optimal med tanke på komfort och köregenskaper.

Ljudämpande material i bottenplattans sköldar, i hjulhusinklädnaderna och vid dörrarna – samt fler isolerade komponenter inuti karossen – bidrar till att göra insidan tystare. Akustiskt glas i vindrutan och sidofönstren minskar bruset.

Smart teknik stöder och förenklar

Förarna får hjälp av system som håller koll på hastighetsgränser, fotgängare och andra fordon – så att de kan koncentrera sig på körningen. Bland övriga system finns Fords adaptiva LED-strålkastare som anpassar vinkeln till den omgivande miljön och har blädningsfritt helljus.

I nya Galaxy finns också teknologier som gör det enklare att parkera:

Vinkelrät parkeringinnebär att parkeringsrutor identifieras och systemet backar in bilen vid sidan av andra bilar, precis som systemet för aktiv parkeringshjälp underlättar parallellparkering. Systemet styr bilen rätt, och föraren kontrollerar gas och broms.

Det finns även en funktion som på samma sätt hjälper föraren att köra ut från parkeringsplatsen, Park-Out-Assist.

Föraren kan dessutom få ljudsignaler och varningar i instrumentdisplayen om avståndet i sidled till andra fordon blivit för litet.

Funktionen Cross Traffic Alert varnar backande förare för trafik bakom bilen.

Front Split View-kameran innebär att förarens synfält utökas vid korsningar tack vare ett 180-graders kamerasystem som finns installerat på framsidan av bilen och att bilden visas på den 8-tums högupplösta pekskärmen i mittkonsollen.

Nya Galaxy erbjuds även med döda-vinkeln-övervakning, vägmärkesidentifiering, Lane Keeping Aid, filbytesvarning och Driver Alert.

Fords SYNC 2-system med röststyrning gör det möjligt för förare att hantera telefon, ljudanläggning, klimat och navigering med hjälp av enkla röstkommandon. Systemet fungerar som ett praktiskt verktyg på utflykter och semestrar; när man vill ha förslag på restauranger i närheten säger man bara ”jag är hungrig”. Självklart kan man också söka efter olika attraktioner och sevärdheter.

SYNC 2 omfattar även Emergency Assistance, Fords nödhjälpfunktion, som ser till att passagerarna direkt kommer i kontakt med den lokala larmtjänsten vid en olycka.

För första gången på Galaxy kan nu föräldrar enkelt öppna bagageluckan trots att de har händerna fulla med matkassar, barnvagnar och bebisar. Handsfree-bakluckan kan öppnas genom att man rör foten under bakre stötfångaren. Andra praktiska funktioner är eluppvärmda sidospeglar och vindruta som standard och elektrisk handbroms med backstartshjälp.

Dynamiska prestanda

Den nya modellen förstärker de småbilsliknande köregenskaperna som Galaxy förknippas med genom att kombinera Fords avancerade globala plattform för CD-segmentet med avancerade tekniska funktioner. Den bakre hjulupphängningen har nedre länkarmar av aluminium, vilket minskar fordonsvikten med två kilo. Främre styrled i aluminium med inbyggda hjullager ger ökad styvhet och bättre följsamhet.

Dämpare och fjädrar är anpassade speciellt till Galaxy, och precis som förut erbjuds kontinuerlig dämpningskontroll, som skräddarsyr dämpningen med chassilägena ”komfort,” ”normal” och ”sport”. För första gången låter också den elektriska servostyrningen styregenskaperna anpassas till valt chassiläge.

Nya Galaxy blir också ett av de första fordonen som drar fördel av Fords adaptiva styrning, som gör bilen lättare att manövrera i stadstrafik samtidigt som styrningen får en bättre precision i högre farter. Den nya elektriska servostyrningen möjliggör kompensation av vridmomentsstyrning och aktiv "nafskompensation", som motverkar oönskade motrörelser och skakningar.

De nya, kraftfulla men bränslesnåla motorerna gör bilen roligare att köra både i stan och på motorvägen. Nya Galaxy kan utrustas med Fords nya 2,0-liters TDCi-diesel med 210 hk och dubbelturbo, som erbjuder ett vridmoment på 450 Nm från och med 2 000 varv.

”Den nya TDCi-dieselmotorn ligger i linje med trenden att minska motorstorlekarna, en utveckling som vi leder med vår EcoBoost-bensinmotorteknik. Mindre motorer ger lägre bränseförbrukning och mindre utsläpp, och vi kompenserar för den lägre effekten med avancerad teknik”, säger Andrew Brumley, chefsingenjör, Ford Engine Programs. ”Dubbel sekventiell turboladdning levererar de smidiga prestanda som förare vill ha varje dag och under alla förhållanden. Den klassiska turbofördröjningen är ett minne blott”, fortsätter han.

Fords förbättrade 2,0-liters TDCi-diesel med med enkel variabel turboladdarteknik erbjuds med effekterna 120, 150 och 180 hästkrafter. Konstruktionen har fått ett omarbetat motorblock, nya cylinderhuvuden och en ny bränsleinsprutning – samt en NOX-fälla i avgasbehandlingssystemet.

För den som föredrar bensinmotorer finns Fords nya bränsleeffektiva 160-hästars 1,5-liters EcoBoost och 240-hästars 2,0-liters EcoBoost. Samtliga motorer för Galaxy uppfyller utsläppskraven i Euro Stage VI med lägre koldioxidutsläpp och förbättrad bränsleeffektivitet tack vare följande tekniker

Fords system för smart regenerativ laddning ökar generatoreffekten och laddar batteriet när bilen bromsas eller rullar fritt. Därmed tillvaratas energi som annars skulle gå förlorad, något som gör att motorbelastningen och bränsleförbrukningen minskar.

Automatisk stopp/start-funktion stänger automatiskt av motorn när den går på tomgång och sätter snabbt på den igen när föraren indikerar att det är dags att köra i väg.

Aktivt grilljalusi, som ger en bättre aerodynamik och optimerar luftflödet som kyler motorn.

Förstärkt aktiv och passiv säkerhet

Nya Galaxy är utformad för att hjälpa föraren att skydda sin mest dyrbara last, passagerarna. För första gången har modellen fått sidokrockuddar inte bara fram utan också på andra sätesraden, förutom att föraren har en krockkrudde i knähöjd och att det finns krockgardiner på samtliga rader. Passagerarsäkerheten har förstärkts med bältessträckare och belastningsbegränsare för andra sätesraden. Samtliga sittplatser har bältespåminnare.

MyKey-funktionen innebär att ägaren kan programmera en av nycklarna för att förhindra inkommande samtal. begränsa hastigheten, förhindra att förarassistans och andra säkerhetsfunktioner inaktiveras, sänka maxvolymen på ljudanläggningen och helt koppla från ljudet om föraren inte använder säkerhetsbälte.

Fordonsstabiliteten har förstärkts med system för kurvkontroll och krängningsstabilitet som anpassar vridmoment och bromsar så att föraren kan behålla kontrollen över bilen. Vindrutetorkarna har dolts för att minska risken för skador vid krock med fotgängare.

Sofistikerad design

Nya Galaxy har fått ett modernt och sofistikerat utseende. En upphöjd, trapetsformad grill har placerats ovanför en distinkt nedre grill i full bredd. De slimmade strålkastarna glider smidigt över i den förhöjda sidolinjen, vilket förmedlar en känsla av styrka, mognad och elegans.

Den moderna prägeln förstärks i bakpartiet av att bakrutans glas smälter samman med baklyktorna till en större, sammanhållen glasyta. De tunna fönsterstolparna ger bättre sikt inifrån fordonet men förstärker också det visuella intrycket utifrån.

Nya Galaxy har fått en mogen och sofistikerad interiördesign. Här ingår bland annat en skulpterad mittkonsol, som sträcker sig från den övre delen av instrumentbrädan, som i sin tur utan avbrott glider över i framdörrarna. Interiörens luftiga och öppna känsla förstärks av de stora glaspartierna och, som tillval, det öppningsbara panoramaglastaket.

I stället för det traditionella instrumentklustret kan nya Galaxy även fås med en 10-tums digitalskärm med hastighetsmätare och varvräknare animeras med ett klassiskt analogt utseende. Användarna kan även anpassa skärmens inställningar och 3D-grafiken så de får en personligt präglad interaktiv upplevelse. Belysningens styrka anpassas automatiskt efter aktuella ljusförhållanden.

”Mittkonsolens och instrumentpanelens upphöjda position ger en interiör med personbilskänsla, som väl återspeglar Galaxys köregenskaper och förfining”, säger Claudio Messale, designchef på Ford Europa. ”Dessa egenskaper kompletteras av den bättre sikt och höge kapacitet som en storbil för sju personer ger – så att man får det bästa av två världar utan att behöva kompromissa.”

# # #

Fullt presskit med bilder och information om nya Ford Galaxy kan laddas ned från http://galaxy.fordpresskits.com

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.media.ford.com alt. www.fordmedia.eu

Följ oss på www.facebook.com/fordsverige, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta:

Fredrik Nilsson, Ford Motor Company AB, fnilsso8@ford.com. +46 31 7071065

Ämnen


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 187 000 anställda världen över och 62 fabriker. Dess bilar marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.corporate.ford.com eller www.ford.se.

Ford Europa ansvarar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon på 50 enskilda marknader och sysselsätter cirka 47 000 medarbetare inom helägda anläggningar och cirka 66 000 personer om joint venture-företag och ej konsoliderade verksamheter räknas in. Förutom Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 23 produktionsanläggningar (12 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 11 ej konsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll