Gå direkt till innehåll
Världens största transportbilsmärke, Ford, presenterade i dag sin nya E-Transit, en helelektrisk transportbil.
Världens största transportbilsmärke, Ford, presenterade i dag sin nya E-Transit, en helelektrisk transportbil.

Pressmeddelande -

Ford presenterar ny, helelektrisk Transit

Ford, världsledande på transportbilar, presenterade i dag en helelektrisk skåpbil, E-Transit. E-Transit är en smart arbetshäst som ökar produktiviteten med mjukvarulösningar, tjänster och unika tillvalsfunktioner som Pro Power Onboard.

Världens största transportbilsmärke, Ford, presenterade i dag sin nya E-Transit, en helelektrisk transportbil. E-Transit kommer i hela 25 olika kombinationer och storlekar och kan frakta upp till 4,25 ton. Drivlinan och fjädringssystemet har designats om för att optimera lastutrymmet, och bilen har en lastkapacitet på upp till 15,1 kubikmeter, samma som bakhjuls- och dieseldrivna Transit. Batteriet är på 67 kilowattimmar och ger en uppskattad räckvidd på 35 mil vilket är tillräckligt för att räcka hela dagen, med extra marginal för att klara växlande lastmängd och väderförhållanden.

– Ford är ett ledande transportbilsvarumärket i Europa och Nordamerika. Att få bort utsläppen från transportbilsparken, i synnerhet för sista steget av leveranskedjan, ”last mile”, som växer explosionsartat, är helt avgörande för en hållbar framtid. Ford är redo att leda elektrifieringen som började med prisbelönta Transit Custom Plug-In Hybrid och EcoBlue Hybrid. Det är bra för planeten men också en stor fördel för kunderna, med lägre driftkostnader och uppkopplad teknik som kommer hjälpa dem i deras verksamhet, säger Jim Farley, vd på Ford.

Skräddarsydda elektriska körlägen
E-Transits körlägen har skräddarsytts för dess elektriska drivlina. Ett särskilt eco-läge ska ge upp till 8–10 procent bättre energianvändning när E-Transit körs olastad eller i motorvägsfart, enligt Fords data. Eco-läget begränsar topphastigheten, anpassar accelerationen och optimerar klimatanläggningen för att maximera räckvidden.

Laddar både via växelström och likström – 80 procent på en halvtimme
E-Transit har både växelströmsladdning och snabbladdning med likström. Bilens ombordladdare på 11,3 kilowatt kan ladda batteriet fullt på strax över åtta timmar och med snabbladdare på upp till 115 kilowatt kan batteriet laddas från 15 till 80 procent på strax över halvtimmen.

En annan funktion E-Transit är först i Europa med, som lätt lastbil, är tillvalsfunktionen Pro Power Onboard. Med den kan bilen användas som mobil strömkälla på 2300 watt för att ge ström åt verktyg och utrustning på arbetsplatser och ute på språng.

Ford, som är det ledande transportbilsvarumärket i Europa och Nordamerika, har tillverkat transportbilar ända sedan 1905, och Transit-familjen i 55 år. Sedan 2018 har man haft pilottester med elektriska transportbilar i England, Tyskland, Spanien och Turkiet för att studera hur förare använder Transit Custom Plug-In Hybrid. Utifrån de testerna har företaget dragit lärdomar om bland annat hur fordonen används och hur förarnas laddningsvanor ser ut, och använt lärdomarna i utvecklingen av E-Transit och bilens kringtjänster.

Satsar över 100 miljarder på elektrifiering
Bilen är en del av Fords globala satsning på elektrifiering på 11,5 miljarder amerikanska dollar, motsvarande över 100 miljarder kronor, till 2022. Andra resultat av satsningen är helt nya helelektriska Mustang Mach-E och F-150.

E-Transit kommer börja levereras i Europa i början av 2022 och tillverkas på Fords Otosan Kocaeli-fabrik i Turkiet på en dedikerad linje tillsammans med Transit Custom Plug-In Hybrid, som vann utmärkelsen ”Van of the Year” 2020. För nordamerikanska marknaden kommer E-Transit att tillverkas på Kansas City-fabriken i Missouri.

För mer teknisk data om bilen, vänligen se den engelska pressreleasen som bifogas i detta utskick.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Ford Europa ansvarar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon på 50 separata marknader och har cirka 45 000 anställda vid sina helägda anläggningar konsoliderade joint ventures och cirka 58 0000 anställda medräknat okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 18 produktionsanläggningar (12 helägda anläggningar och sju okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll