Gå direkt till innehåll
Ford presenterar Europas mest bränslesnåla icke-hybrid-familjebil; inför den bränslesparande "ECOnetic-tekniken" i allt fler bilar i modellprogrammet

Pressmeddelande -

Ford presenterar Europas mest bränslesnåla icke-hybrid-familjebil; inför den bränslesparande "ECOnetic-tekniken" i allt fler bilar i modellprogrammet

  • Ford inför ECOnetic-tekniken i allt fler bilar i modellprogrammet samt ökar tillgängligheten till grön teknik för bilköpare i Europa.
  • Focus ECOnetic Technology och Fiesta ECOnetic Technology, som båda har premiär vid motormässan i Frankfurt, kommer att leverera CO2 -utsläppsnivåer på 89 g/km, respektive 87 g/km
  • Focus ECOnetic Technology har en bränsleförbrukning på 3,4 liter/100 kilometer, vilket gör den till den mest bränslesnåla icke-hybrid-familjebil på Europamarknaden. Fiesta ECOnetic Technology har en bränsleförbrukning på utmärkta 3,3 liter/100 km
  • Hälften av alla Ford-bilar som kommer att säljas i Europa i slutet av nästa år kommer att bära emblemet ECOnetic Technology. En siffra som kommer att öka till två tredjedelar till 2013, vilket visar att de är ledande eller tillhör de bästa i fråga om bränsleekonomi i sina respektive segment.
  • Ford introducerar nyheten NOx-filter och inför även det automatiska start/stopp-systemet i samtliga av sina modellserier från och med slutet av 2012. Som den enda storvolymstillverkaren ökar Ford även tillgången till funktionen aktivt grilljalusi

 

Göteborg, 12 september 2011 – Ford Motor Company tillkännager nu sina planer på att lansera ultrabränslesnåla versioner av Ford Focus och Ford Fiesta i Europa i mitten av 2012 som en del av en bredare strategi att införa mer grön teknik i sitt modellprogram under ECOnetic teknik-emblemet.

Vid motormässan i Frankfurt kommer Ford att visa upp två nya, ultrabränslesnåla modeller fullspäckade med avancerad bränslesparande teknik. Nya Focus ECOnetic Technology – för första gången med effektiv NOx-adsorberande teknik i en dieseldriven Ford – sänker utsläppsnivåerna till utmärkta 89 g/km, medan nya Fiesta ECOnetic Technology – med automatisk start/stopp-teknik för första gången i en Fiesta – släpper ut endast 87 g/km.

Focus har en räckvidd av 100 kilometer på 3,4 liter bränsle, vilket gör den till mest bränslesnåla familjebilen (C-segmentet) utanför hybridsegmentet i Europa.  Även nya Fiesta har en bränsleekonomi i toppklass med en förbrukning av endast 3,3 liter över 100 kilometer.

"Focus och Fiesta med ECOnetic-teknik tillhandahåller enastående bränsleekonomi med bibehållen körglädje – en kombination som skulle ha verkat omöjlig för några år sedan, säger Dr Thilo Seibert, chef för Hållbarhet och elbilsstrategi på Ford Europa.

På Frankfurtmässan visar Ford även en Ford Focus som drivs med den nya trecylindriga, 1,0-liters EcoBoost-motorn, som är både imponerande bränslesnål och överraskande stark tack vare direktinsprutning och turboladdare.

De tre bilarna utgör en del av en aggressiv strategi för att göra bränslesnål och grön teknik tillgänglig för fler kunder under emblemet Ford ECOnetic Technology. 

Expansionen av ECOnetic-tekniken är även en del av Fords generella hållbarhetsstrategi, inklusive målet att sänka CO2-utsläppsnivåerna i företagets bilar med 30 procent mellan 2006 och 2020. Sedan 2006 har Ford sänkt CO2-utsläppen med 11 procent och säger att man ligger i fas när det gäller att nå målet. Utsläppsnivåerna kommer att sänkas med ytterligare 10 g/km för hela modellprogrammet de närmaste två åren.

Fords innovativa serie funktioner för låga koldioxidutsläpp kommer att ingå i allt fler Ford-bilar för den europeiska marknaden, vilket gör att de uppfyller kraven för att bära emblemet ECOnetic Technology. Med början i oktober kommer emblemet att finnas på alla Ford-bilar som är ledande eller tillhör de bästa i fråga om bränsleekonomi i sina respektive segment. Emblemet kommer att finnas på mer än 30 modeller i slutet av nästa år.

ECOnetic Technology-funktioner som automatiskt start/stopp-system, smart förnyelsebar laddning, aktiv grillucka, förarinformationssystemet ECO Mode och andra bränslesparande funktioner finns redan eller kommer att vara tillgängliga på Fiesta, CMAX, Grand C-MAX, Focus, Mondeo, S-MAX och Galaxy i slutet av året. Ford är den enda tillverkaren av bilar utanför premiumsegmentet som erbjuder aktiv grillucka.

Sett till försäljningsvolymer kommer ungefär hälften av de Ford-bilar som säljs under andra halvan av 2012 att bära emblemet ECOnetic Technology – en siffra som beräknas öka till två tredjedelar till mitten av 2013. Personbilarna utrustas med EcoBoost-motorer på 1.0 eller 1.6 liter, alternativt TDCi dieselmotorn på 1.6 liter – alla transportfordon kommer att utrustas med bränslesnåla Stage V TDCi-dieselmotorer.

"Ford ECOnetic Technology-initiativet kommer att omfatta fler och fler Ford-bilar inom en snar framtid och vi är övertygade om att våra kunder kommer att uppskatta de stora förbättringarna när det gäller bränsleekonomi och ägarkostnader", säger Graham Hoare, utvecklingschef för drivlinor på Ford Europa.

ECOnetic Technology-serien kommer även att inkludera samtliga av Fords elbilsmodeller, Ford Focus Electric, en elbil som får premiär nästa år, och C-MAX Hybrid och laddhybriden C-MAX Energi, som släpps under 2013. 

De senaste teknikerna för låga koldioxidutsläpp

För att uppnå denna utmärkta bränsleekonomi har Fiesta och Focus ECOnetic Technology utrustats med de senaste teknikerna för låga CO2-utsläpp – i drivlina, aerodynamik och förarinformationssystem, inklusive:

  • Fords automatiska start-stoppsystem  – Fords automatiska start/stopp-system, som kommer att erbjudas på samtliga Ford-modeller från och med slutet av 2012, stänger automatiskt av motorn när den går på tomgång, till exempel vid trafikljus, och slår på den igen när det är dags att köra i väg. Det är ett enkelt sätt att spara bensin när bilen står stilla. Systemet kan minska bränsleförbrukningen och CO2-utsläppen med upp till 10 procent vid stadskörning.
  • Smart förnyelsebar laddning – Fiesta och Focus ECOnetic Technology har en förbättrad, ny version av det här systemet, som ökar generatoreffekten när bilen bromsas eller när hastigheten sänks. Det omvandlar bilens kinetiska energi till elkraft utan behov av ytterligare bränsle. Den frigjorda energin används för att ladda om batteriet, så att det senare kan användas av elsystemet i bilen. Ett avancerat batterihanteringssystem övervakar laddningsstatusen så att batteriet laddas på bästa möjliga sätt.
  • Ford Eco Mode – Ford Eco Mode är ett förarinformationssystem som hjälper förare att tillämpa en bränslesnålare körstil med en potentiell minskad bränsleförbrukning på upp till tio procent för många förare.  Den avancerade programvaran är utvecklad i samarbete med handledare i ekokörning. Systemet övervakar förarnas körsätt och ger tydlig återkoppling om deras körteknik, tillsammans med enkla tips om hur de kan spara mer bränsle. Genom en blomma på instrumentpanelen kan föraren se vilket resultat han eller hon uppnått inom de tre nyckelområdena växling, planering och hastighet.
  • Växlingsindikator – Växlingsindikatorn kan vara en stor hjälp för förare som prioriterar ekonomin.  En lampa på instrumentpanelen tänds om föraren kan spara bränsle genom att köra på en högre växel.

Både Fiesta och Focus ECOnetic Technology har ett antal andra tekniker för låga CO2-utsläpp som även är standard på de flesta modellerna i de nya Focus- och Fiesta-serierna.  Här ingår:

  • Elektrisk servostyrning
  • Motor- och växellådsoljor för låg friktion
  • Däck som ger lägre motstånd
  • Lågspännings-FEAD
  • Värmehanteringssystem för optimerad uppvärmning av motorn 

Unik supereffektiv motor

Båda ECOnetic Technology-modellerna drivs av en ny version av Ford Duratorq TDCi-dieselmotorn på 1.6 liter, som levererar 95 hk i Fiestan och 105 hk i Focus. Motorn har optimerats för förbättrad bränsleeffektivitet med hjälp av ett nytt insprutningssystem, nya friktionsminskande funktioner, ett effektivare avgassystem, förbättrad kylning och uppgraderad motorstyrning.

"Common rail"-insprutningssystemet i den gemensamma dieselmotorn har fått en helt ny utformning, med förbättrad 8-håls insprutare och ett kraftfullare motorstyrningssystem.  Det nya bränsleinsprutningssystemet ger en exaktare kontroll och effektivare förbränning.

För att ge en bättre kontroll av laddningsluften och en svalare, tätare laddning har intagssystemet på Focus försetts med en vattenkyld laddluftkylare i stället för det luft-till-luft-system som är standard. Detta resulterar i mindre pumpförluster och ger ett högre laddtryck och luft med en lägre temperatur vid acceleration. Till skillnad från Fiestas enhet med fast geometri, använder Focus sig även av en ny turboladdare med variabel geometri.

En annan funktion som är unik för Focus ECOnetic Technology är det effektiva NOxfiltret som kombineras med ett belagt dieselpartikelfilter. Filtret var från början enbart tänkt att minska NOx-utsläppen, men bidrar på ett avgörande sätt till de rekordlåga CO2-utsläppsnivåerna, eftersom det ger en renare förbränningsprocess i motorn. NOx-utsläppen adsorberas i filtret och neutraliseras genom att omvandlas till kväve och vatten i filtrets regenereringsfas.

Exempel på andra nya eller helt omarbetade motorfunktioner som förbättrar bränsleeffektiviteten på båda modellerna:

  • Minskad motorfriktion tack vare lågfriktionskolvringar och oljepump för variabelt flöde
  • Ytterligare minskning av motorförluster tack vare vakuumpump med låg tröghet och asymmetrisk design av axeldreven

Dieselmotorn på 1,6-liter i Focus ECOnetic Technology kombineras med Fords 6-växlade manuella Durashift-växellåda, som också används i de andra nya Focus-modellerna med 1,6-liters TDCi-dieselmotorn och 1,6-liters EcoBoost-bensinmotorerna. Växellådan har en ny, högeffektiv konstruktion som har optimerats för att eliminera friktionsförluster med hjälp av speciell lågfriktionsväxelolja och omarbetad utväxling på slutväxeln. Det senare resulterar i lägre bränsleförbrukning vid körning i jämn hastighet på högsta växeln.

Den lättare Fiesta ECOnetic Technology är utrustad med en femväxlad manuell växellåda som även den har optimerats för att eliminera friktionsförluster. Förbättrade växlingslägen med en slutväxel som täcker ett större varvtal innebär att Fiesta är mycket bränslesnål vid långfärder på motorvägar.

"Vi har lyckats sänka utsläppsnivåerna och uppnå den klassledande bränsleekonomin genom att analysera varje liten detalj i motorn och transmissionen och tillämpa våra ledande drivlinetekniker där detta har varit möjligt. Det är viktigt att påpeka att vi inte har kompromissat med prestandakänslan hos motorn – den levererar fortfarande rejält med kraft och har ett högt vridmoment", säger Graham Hoare.

Unika aerodynamikpaket

Focus ECOnetic Technology bygger på den utmärkta aerodynamiken hos helt nya Focus standarkaross (5-dörrars CD = 0,295) för att ytterligare förbättra dragkoefficienten med en rad innovationer, däribland underkåpor och deflektorer. En särskilt effektiv ny funktion är det avancerade aktiva grilljalusiet, som ingår som standard.

Aktivt grilljalusi är ett innovativt system som optimerar aerodynamiken med hjälp av luftintag som styr luftflödet genom grillen till kylsystemet och motorrummet. Om det behövs luft för att kyla motorn öppnas ventilerna, men om inget luftflöde behövs stängs ventilerna, vilket minskar luftmotståndet avsevärt.

De motordrivna horisontella lamellerna i grillen, som kan roteras till 16 olika lägen, regleras automatiskt av bilens styrenhet – från helt stängda till helt öppna – beroende på hur mycket luft som krävs. När lamellerna är helt stängda minskar luftmotståndet, vilket innebär att det aktiva grilljalusiet minskar koldioxidutsläppen med två procent.

Fiesta ECOnetic Technology är utrustat med ett exklusivt aerodynamikpaket med specialutvecklade underkåpor som gör att luften kan passera under bilen utan att bromsas upp. Bilens bakhjulsspoilers hjälper även till att styra bort luftströmmen från hjulhusen, med rejält minskat luftmotstånd som följd.

"ECOnetic Technology integrerar på ett effektivt sätt alla egenskaper som gör en bil mer bränsleeffektiv och vi arbetar kontinuerligt med att förbättra dessa egenskaper. Vi strävar även efter att kunna erbjuda dem i allt fler Ford-bilar", avslutar Thilo Seibert.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök http://frankfurt2011.fordmedia.eu/


Följ oss på
www.facebook.com/fordofeurope, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef