Gå direkt till innehåll
Ford presenterar en Fiesta ST Concept i Frankfurt –   Ger en förhandsvisning av framtida Fiesta i prestandaversion

Pressmeddelande -

Ford presenterar en Fiesta ST Concept i Frankfurt – Ger en förhandsvisning av framtida Fiesta i prestandaversion

    • Ford visar upp en ny, spännande konceptmodell av Fiesta ST på årets motormässa i Frankfurt och stakar därmed ut riktningen för en kommande prestandaversion av Fiesta.
    • Den nya konceptbilen är utrustad med en specialkalibrerad 1,6-liters Ford EcoBoost-motor på 180 hästkrafter. Motorn ger kraftfulla prestanda i kombination med hög bränsleeffektivitet och låga utsläpp.
    • Den djärva, dynamiska exteriören är inspirerad av rallybilen Fiesta RS WRC och ger löften om förarorienterade funktioner i kupén.Frankfurt, Tyskland, 13 september 2011 – På årets motormässa i Frankfurt presenterar Ford sin vision av en framtida Fiesta i prestandautförande (ST). Ford Fiesta ST Concept vittnar om Fords nya globala strategi för prestandafordon och ger en försmak av hur Fiesta ST kan komma att se ut när den blir Fords andra småbil i det nya prestandaformatet, efter Focus ST. 

Fiesta ST Concept har fått en muskulös, sportig formgivning och ett dynamiskt sportchassi. Den är utrustad med en högeffektiv drivlina som ger god bränsleekonomi och låga CO2-utsläpp. 

Med en ny global Fiesta ST kan Ford bygga vidare på en stolt 35-årig tradition för Fiesta som prestandabil för småbilskunder. Bland tidigare prestandamodeller kan man nämna Fiesta XR2 och XR2i, Fiesta RS1800 och RS Turbo och mer nyligen den första generationen av Fiesta ST. 

Den djärva och distinkta tredörrars Fiesta ST Concept förvaltar arvet från tidigare prestandamodeller av Fiesta samtidigt som den fått en dynamisk och framtidsinriktad form och väl utnyttjar den senaste tekniken. 

”Fiesta har en lång och imponerande historia som prestandabil. En ny ST-version ligger väl i linje med vår nya globala strategi för prestandabilar i småbilssegmentet”, berättar Derrick Kuzak, som är ansvarar för den globala produktutvecklingen på Ford. ”Den konceptbil för Fiesta ST som vi nu visar upp visar hur en global prestandaversion av vår mest säljande bil B-klassen kan vara både tekniskt avancerad och ha en spännande design. 

”Den yttre formen har inspirerats dels av de racing- och rallymodeller av Fiesta som idag tävlar på olika håll i världen, dels av helt nya Focus ST. Konceptbilen visar på den framtidspotential som finns för en Fiesta ST i produktionsversion.”

Med rally som inspiration

Idag när Fiesta i rally- och rallycrossversioner framgångsrikt deltar i världens tuffaste motorsportstävlingar är det ett perfekt tillfälle att ge kunderna en förhandstitt på vad man tekniskt kan åstadkomma utifrån den vanliga produktionsmodellen av Fiesta. 

Precis som rallyversionen Fiesta RS WRC har Fiesta ST Concept en högpresterande 1,6-liters Ford EcoBoost-bensinmotor som väl matchar den sportiga exteriören. 

Att man nu väljer en 1,6-liters turboladdad motor för konceptbilen Fiesta ST Concept – och Fords generella strategi att göra sina EcoBoost-motorer mer kompakta – ansluter inte bara till aktuella riktlinjer inom rallysporten utan också till en allmän trend i motorsporten att använda avancerad teknik för att öka bränsleeffektiviteten. 

Som alla andra EcoBoost-motorer har den avancerade motorn i konceptbilen både turbo och direktinsprutning, vilket betyder att man får samma imponerande prestanda som från en större bensinmotor av traditionellt snitt. 

I likhet med 2,0-litersmotorn i nya Ford Focus ST har 1,6-liters EcoBoost-motorn i Fiesta ST Concept dubbel oberoende variabel kamaxeltidsstyrning (Ti-VCT) och har trimmats så att den uppfyller de krav på effekt och vridmoment som kännetecknar Fords ST-modeller. 

I Fiesta ST-konceptbilen ger 1,6-litersmotorn 180 hästkrafter och ett vridmoment på 240 Nm. Bilen accelererar från 0 till 100 km/h på mindre än 7 sekunder. Toppfarten ligger över 220 km/h. 

Den fyrcylindriga, turboladdade motorns avancerade konstruktion – och den 6-växlade manuella växellådan – gör att Fiesta ST i konceptutförande har CO2-utsläpp som understiger 140 g/km. 

Förbättrad bränsleekonomi och lägre utsläppsnivåer fortsätter att vara viktiga mål för Fords utvecklingsarbete med EcoBoost-motorerna; Fiesta ST Concept visar att låg bensinförbrukning inte behöver utesluta imponerande prestanda.

Djärvt formspråk

Fiesta ST:s tuffa design gör intryck direkt och betonar modellens sportiga egenskaper. Den stora och distinkta trapetsformade grillen är en elegant referens till storebror Focus ST och har fått ett snyggt bikupemönster. 

Baktill ser en imponerande diffuser till att ingen behöver tveka om att Fiesta ST Concept har mycket kraft under huven. De dubbla avgasrören bidrar till det kraftfulla intrycket. 

Det sänkta chassit, de bredare hjulhusen med 17-tums lättmetallfälgar och hela ST-karosspaketet speglar tävlingsmodellen Ford Fiesta WRC – en attraktiv form som också ger prestandamodellen förstärkt funktionalitet. 

En helt ny karossfärg – Molten Orange (lanserades i USA för Ford SVT F-150 pickup) – står i samklang med den pigga och sportiga känslan i Fiesta ST Concept. 

På insidan möts man av en sportkupé med starka färgkontraster och sportsäten från Recaro fram.

Sportiga prestanda och vägegenskaper

Fords grupp för Global Performance Vehicles (globala prestandafordon) har hämtat inspiration från de Ford Fiesta i tävlingsversion som deltar i World Rally Championship (WRC), Global Rallycross Championship (GRC), European Rallycross Championship (ERC) och X Games. Målet har varit att utveckla en konceptmodell av Fiesta ST med enastående sportiga prestanda och vägegenskaper. 

En fininställd hjulupphängning ger en dynamisk och säker körning som kan stötta mindre erfarna förare samtidigt som vanare förare får stor körglädje tack vare de sportiga vägegenskaperna. 

”Med Focus ST lovade vi att för första gången erbjuda kunder över hela världen höga prestanda och en sportig form utan att kompromissa med Fords kärnvärden Smart, Safe, Quality och Green (smart, säker, hög kvalitet och miljövänlig). Med Fiesta ST Concept tar vi nästa steg med stöd i vår globala strategi för prestandabilar”, säger Jost Capito, chef för globala prestandabilar på Ford. 

”Med Fiesta ST Concept blir det mycket tydligt att ST-egenskaperna inte kan begränsas till en enstaka modell. Den nya konceptbilen visar att sportig körning i ST-klass är något vi kan erbjuda en bredare kundkrets.”

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök http://frankfurt2011.fordmedia.eu/


Följ oss på
www.facebook.com/fordofeurope, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll