Gå direkt till innehåll
Ford är redo för succé på motormässan i Frankfurt

Pressmeddelande -

Ford är redo för succé på motormässan i Frankfurt

  • Fords största utställning någonsin i Europa bjuder på fyra världspremiärer och en rad fordons- och tekniklanseringar.
  • Produktionsklara Focus ST i sällskap av Ford Evos som ger prov på Fords framtida design teknik innovation.
  • Fords miljösatsning stärks ytterligare av nya 1,0-liters EcoBoost-motorn och de nya modellerna Fiesta ECOnetic och Focus ECOnetic.

Göteborg, 12 september 2011 - Den 64:e upplagan av motormässan i Frankfurt kommer att innehålla några av Fords riktigt stora nyheter inom fordon och teknik. Företagets största utställning någonsin i Europa bjuder på fyra världspremiärer, en rad fordons- och tekniklanseringar samt en utomhustävling i körteknik.

Mässan är ett viktigt steg framåt för Fords globala strategi för fordonsprestanda och företagets modellprogram med ECOnetic-teknik för mycket låga koldioxidutsläpp. Mässan ger även en spännande försmak av företagets framtida design- och teknikinriktning.  

– Ford tänker göra ett starkt avtryck på årets motormässa i Frankfurt, med världslanseringen av flera spännande produkter och en monter som har vuxit rejält. Med helt nya Focus ST i femdörrars- och kombimodell, nya Fiesta och Focus ECOnetic samt allt däremellan ser vi fram emot att presentera vår bästa uppställning någonsin. Imponerande Ford Evos ger även en glimt av Fords framtida design, berättar Stephen Odell, styrelseordförande och koncernchef för Ford Europa.

Focus ST är redo för vägarna

Äntligen är Fords första globala prestandabil redo att avslöjas! Nya Focus ST bygger på Sport Technologies, vilket ger den hög prestanda, exceptionella köregenskaper, ett iögonfallande utseende och en lyxig känsla. Focus ST lanseras globalt 2012 och kommer att säljas i 40 länder i totalt sex världsdelar.

Med en 2,0-liters EcoBoost-motor och en omarbetad sexväxlad manuell växellåda erbjuder Focus ST en helt kompromisslös blandning av prestanda och effektivitet. Den lätta aluminiummotorn ger en högsta effekt på 250 hk och ett maximalt vridmoment på 360 Nm, vilket minskar koldioxidutsläppen och bränsleförbrukningen med mer än 20 procent jämfört med Europas tidigare Focus ST-modell.

Utöver femdörrarsmodellen har Ford något extra till sina europeiska kunder – den stilfulla kombivarianten av Focus ST. Modellen är unik för sitt segment och visar hur bra prestanda man kan få med en ST-modell.

– På marknaden finns det inget som kan jämföras med Focus ST Wagon. Den är en förlängning av de praktiska elementen hos Focus ST, men utan att kompromissa med prestandan eller köregenskaperna från femdörrarsmodellen. Vi hoppas på en succé, då kombibilarna är mycket populära på många ställen i Europa, säger Jost Capito, chef för Global Performance Vehicles.

Fords framtida design och teknik

Häpnadsväckande Ford Evos ger en försmak av Fords nya globala designinriktning, samtidigt som den ger prov på viktiga framtida drivline- och fordonstekniker.

Fords nya design-DNA som visas upp på Ford Evos är skapat av företagets globala designteam och utgör en viktig del av den globala produktstrategin One Ford. Konceptbilen ger företaget ett ramverk för utvecklingen av nya produkter, och karakteristiska detaljer i Ford Evos interiör och exteriör kommer att synas i Fords kommande bilar.

– Vi ville att Ford Evos skulle ge en tydlig bild av vart Fords formspråk är på väg – skapa bilar som är kul att köra, som förmedlar en stark premiumkänsla, och framför allt: som är sagolikt vackra, säger J Mays, designchef på Ford.

Fords globala forsknings- och innovationsteam har skapat en teknikupplevelse för Ford Evos som är lika visionär som formspråket. Resultatet visar hur Ford tänker bygga vidare på drivkraften från innovationer som anslutningssystemet SYNC.

Konceptbilens teknikupplevelse omfattar en ny generation av förarinteraktion och förarmedvetenhet som är under utveckling just nu.  En central del av visionen för bilens egenskaper är avbrottsfri anslutningsbarhet mellan bilen och förarens ”personliga informationsmoln”.

Minsta motorn i Focus

Ford utökar sitt utbud av EcoBoost-motorer med en helt ny trecylindrig motor på 1,0 liter, som kommer att vara tillgänglig i Focus, C-MAX och B-MAX nästa år.

I början av 2012 kommer motorn att finnas i två varianter i Focus: en manuell femväxlad med 100 hk och en manuell sexväxlad med 120 hk.

Med en kapacitet på 1,0 liter blir den trecylindriga EcoBoost-motorn den minsta enheten som Ford för närvarande tillverkar. Men trots de små proportionerna ger den tillräckligt med effekt och prestanda för att kunna konkurrera med en traditionell 1,6-liters bensinmotor, samtidigt som den släpper ut minde än 120 g/km koldioxid i en Focus.

– Genom att erbjuda Focus med en avancerad 1,0-liters bensinmotor visar Ford inte bara hur seriösa de är med få fram mindre motorer, utan även vilken styrka som finns i företagets utvecklings- och teknikresurser. Framtagningen av en 1,0-liters bensinmotor med en sådan imponerande prestanda och bränsleekonomi är ett tydligt exempel på Fords beslutsamhet att bli klassledande inom bränsleekonomi, säger Graham Hoare, chef för drivlineutvecklingen på Ford Europa.

ECOnetic-programmet växer

Fords miljösatsning stärks ytterligare med lanseringen av nya Focus ECOnetic och Fiesta ECOnetic, med smått otroliga nivåer för koldioxidutsläpp på bara 89 respektive 87 g/km.

Focus ECOnetic är avsedd att vara den mest bränslesnåla bilen i sin klass vid säljstarten i början på 2012. Siffror som 3,4 l/100 km överträffar alla moderna bensin-, diesel- eller hybridsmåbilar i Europa. Dieselmotorn Duratorq TDCi på 1,6 liter lovar också klassledande koldioxidutsläpp på bara 89 g/km.

Med samma Duratorq dieselmotor (1,6 liter) uppnår Fiesta ECOnetic en godkänd nivå för koldioxidutsläpp på bara 87 g/km, vilket innebär att den har de lägsta utsläppen i sin klass och att den är en av de bilar som har de lägsta utsläppen i Europa. Dessutom har den en bränsleeffektivitet på 3,3 l/100 km, vilket gör den till en av småbilsmarknadens bästa bilar.

Focus ST-R tackar för applåderna

Ford gör europeisk debut med Focus nya prestandamodell – den raceranpassade och produktionsbaserade Focus ST-R.

Med en kraftfull 2,0-liters EcoBoost-motor, en störtbåge som är FIA-godkänd, uppgraderade bromsar och en tävlingsanpassad upphängning är den här fullt utrustade tävlingsbilen redo för att delta i racinglopp världen över. Focus ST-R är snabb, graciös och sportig och vänder sig till professionella, amatörer och tävlingsentusiaster.

En annan som gör debut på mässan i Frankfurt är Fords utmanare till rally-VM – Fiesta RS WRC. Med sin EcoBoost-motor på 1,6 liter och 300 hk är det här Fords första rallybil med direktinsprutning, och den har redan åstadkommit historiska resultat under tävlingsdebuten i Sverige tidigare i år.

Pickupen Ranger klar för lansering

Ford visar upp en produktionsklar version av den helt nya Ranger-pickupen, precis före lanseringen senare i år. Den är helt ny från grunden och toppar bland pickuper med stor belastningskapacitet, hög prestanda och bra bränsleekonomi, samtidigt som den har höjt ribban för komfort, teknik och säkerhet.

– Den helt nya modellen med det djärva utseendet och de förbättrade egenskaper för tuffare miljöer samt den förstklassiga komforten, tekniken och säkerheten kommer att gynna Rangers varumärke. Med en avsevärt förbättrad bränsleekonomi kommer den att kunna erbjuda både lägre ägandekostnader och hållbarhetsfördelar. Det är här början på ett nytt kapitel i Rangers framgångssaga, berättar Jesus Alonso, direktör på Ford Europa med ansvar för försäljning, marknadsföring och service av transportbilar.

Fiesta i specialversion

Två nya specialversioner av Fiesta gör debut på mässan. Fiesta Sport Special Edition har en iögonfallande interiör och utsida med sportiga detaljer, vilket ger den ett utmärkande och sportigt utseende. Den kraftfulla 1,6-liters Duratec Ti-VCT bensinmotorn ser även till att den har samma vägegenskaper som utseendet antyder.

Specialversioner stärker Kas unikhet

Ford ger Ka ett nytt utseende genom att visa upp två nya utmärkande versioner.

Ka Grand Prix II har fått sin inspiration från motorsportvärlden, därav den aggressiva grillen och listen i ”carbon”-stil, de svarta lättmetallfälgarna och den röda sportiga interiören i ”carbon”-stil.

MetalKa har ett mer extrovert och moderiktigt utseende med en svart exteriör som framhävs av de kromade detaljerna. Interiören karakteriseras av högblanka svarta egenskaper tillsammans med krom- och aluminiumfärgade detaljer.

2,0-liters EcoBoost blir 6-växlad

I slutet av året kommer 2,0-liters EcoBoost-motorn i Mondeo och S-MAX finnas tillgänglig med en 6-växlad manuell växellåda. Den sportiga kombinationen kommer att finnas som Titanium- eller Titanium S-modell med både 203 och 240 hk. Produktionen påbörjas i oktober i Genk, Belgien, och kombinationen är till en början endast tillgänglig i Tyskland och Schweiz.

Kuga Titanium S

Ford Kugas tuffa med ändå stilfulla utseende tar ett steg framåt med nya flaggskeppet Kuga Titanium S. Modellen är framtagen för att sticka ut och är utrustad med LED-halvljus, 17-tums lättmetallfälgar, stor bakre spoiler, nya strålkastare i projektorstil och en uppgraderad interiör.

Kuga Titanium S har samma intelligenta fyrhjulsdriftsystem som resten av Kuga-serien, som säkerställer att den behåller de bästa köregenskaperna och det snygga utseendet i sin klass. Systemet är utvecklat för att reagera omedelbart på nya vägförhållanden och tillför kraft automatiskt till de hjul som behöver det mest. Det bidrar till att väggreppet och förarens kontroll kan bibehållas, oavsett väder.

Produktionsstarten är planerad till mitten av september på Fords fabrik i Saarlouis.

# # #

* Bränsleförbrukningsvärdena har tagits fram i enlighet med EU-direktivet 80/1268/EEC och kan därmed skilja sig från siffror som bygger på andra beräkningsgrunder i övriga delar av världen.

 

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök http://frankfurt2011.fordmedia.eu/


Följ oss på
www.facebook.com/fordofeurope, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll