Gå direkt till innehåll
Ford presenterar den helt nya, smarta och rymliga Edge, Fords mest avancerade SUV som ska säljas i hela Europa 2015

Pressmeddelande -

Ford presenterar den helt nya, smarta och rymliga Edge, Fords mest avancerade SUV som ska säljas i hela Europa 2015

  • Ford presenterar helt nya Edge och bekräftar att den karismatiska, rymliga och smarta SUV:en kommer till Europa nästa år
  • Den tekniskt avancerade Edge blir flaggskeppet i Fords SUV-serie i Europa, som redan omfattar Kuga och helt nya EcoSport
  • Nya Edge är den första Ford-modellen som har smidig och exakt adaptiv styrteknik. Modellen är först med Fords adaptiva brusreduceringssystem i Europa och den är utrustad med Front Split View-kamerateknik
  • Den atletiska designen matchas av hög kvalitet både visuellt och materialmässigt, och den har sofistikerad kaross- och chassidesign som ger förbättrade köregenskaper

Göteborg, 25 juni 2014 – I dag avslöjar Ford Motor Company den helt nya Ford Edge, en högteknologisk, exklusiv SUV som kommer att börja säljas i Europa för första gången 2015.

Helt nya Edge har utformats helt och hållet för att vara visuellt atletisk och för att uppfylla de höga kvalitetsförväntningarna i Europa och runt om i världen.

Edge kommer också att leverera avancerad ny teknik som det tredje kapitlet i Fords SUV-expansionsplan för Europa – tillsammans med den nya medelstora SUV:en Kuga och den helt nya lilla SUV-modellen EcoSport.

”Vi använder vår One Ford-portfölj för att kunna erbjuda ett bredare utbud av produkter till våra kunder i Europa. I år har vi redan lanserat EcoSport och nya Mondeo och Focus är på väg”, säger Stephen Odell, VD för Ford i Europa, Mellanöstern och Afrika. ”Nästa år kommer vi att lansera helt nya Edge och nya Mustang för första gången i Europa – samt vår Vignale-serie.”

Edge lanserades först i Nordamerika 2007 och har bidragit till att omforma branschens definition av en traditionell SUV, samt har definierat och etablerat ”crossover SUV”-segmentet. I dag ligger Edge genomgående i topp för försäljning av fordon i segmentet i Nordamerika – försäljningen slog rekord under 2013 – och säljs på utvalda marknader i Sydamerika, Ryssland och östra Asien, inklusive Kina.

Med nya Edge kommer Ford i Europa att komma in ett nytt segment, som erbjuder sina kunder en exklusiv, raffinerad, tekniskt avancerad och rymlig SUV.  Edge har en konfiguration med fyra dörrar och fem säten samt Fords inbyggda DNA för lustfylld körning och kommer först att börja säljas i Nordamerika i början av nästa år, följt av Europa, Sydamerika och Asien senare under 2015.

”Helt nya Edge kommer att ge mer utrymme för passagerarna än stora konkurrerande SUV-modeller som kostar betydligt mer. Formspråket och kombinationen av komfort, bekvämlighet och säkerhetsteknik i Edge konkurrerar med de bästa erbjudandena i Europa” säger Roelant de Waard, som ansvarar för marknadsföring, försäljning och service hos Ford i Europa.

Avancerad teknik
Helt nya Edge är den första Ford-modellen som har adaptiv styrteknik som gör Edge lättare att manövrera och roligare att köra. I och med Edge lanseras även teknik för aktiv brusreducering och Front Split View-kamerateknik i Europa.

Den adaptiva styrtekniken ändrar ständigt styrutväxlingen efter fordonets hastighet så att styrresponsen optimeras för alla körförhållanden. I lägre hastigheter, till exempel när man svänger in i en parkeringsficka eller manövrerar bilen på trånga gator gör det nya systemet att bilen blir smidigare och lättare att svänga med.  På motorvägen reagerar Edge jämnare och mer exakt på förarens signaler.

Fords system för aktiv brusreducering använder tre mikrofoner i kupén och genererar motsatta ljudvågor som riktas genom ljudsystemet och förbättrar det totala motorljudet och kupémiljön. Front Split View-kameratekniken gör det lättare att klara svåra korsningar eller parkeringsplatser med begränsad synlighet tack vare ett 180-graders kamerasystem som finns installerat på framsidan av fordonet. Edge har även speciellt utformade kanaler längs sidorna som skapar en ”luftridå” som förbättrar aerodynamiken i hög hastighet.

Helt nya Edge har även följande teknik:


Dynamisk design, kvalitet och köregenskaper
Den materialmässiga och visuella kvaliteten stod i fokus under utvecklingen. Hela fordonet har utformats på ett sätt som minskar visuella snittlinjer. Teamet arbetade även med de små detaljerna, till exempel hur framdörrarna möter instrumentpanelen, de förenklade kopplingspunkterna och minskade eventuella problem med injustering mellan karosspaneler.

Helt nya Edge har en karismatisk yttre design, med den framstående kromgrillen, de tunna och utmejslade främre LED-strålkastarna och de tredimensionella LED-baklyktorna i bladform. De markerade hjulhusen innefattar 20-tums aluminiumfälgar.

Karosstrukturen och fjädringssystemet är sofistikerade och absorberar och maskerar ojämnheter i vägen och buller utan att kompromissa med hanteringen och bidrar till att skapa en körupplevelse som helt uppfyller förväntningarna hos de europeiska konsumenterna.

Den induviduella hjulupphängningen med integrallänk bak ger en dynamisk och spännande körupplevelse. Höghållfast stål bidrar till en stark karosstruktur som också bidrar till en mer dynamisk och lyhörd körupplevelse.

I Europa lanserar Ford Edge med två olika versioner av Fords 2,0-liters Duratorq TDCi-dieselmotor:

  • En version på 180 Hk som ger vridmoment på 400 Nm och beräknat koldioxidutsläpp på 149 g/km med sexväxlad manuell växellåda
  • En version på 210 Hk som ger ett vridmoment på 450 Nm och beräknat koldioxidutsläpp på 159 g/km med sexväxlad PowerShift-automatlåda och paddelreglage


Främja tillväxt
I och med nya Ford Edge kommer Ford att ha en komplett serie fordon som uppfyller alla krav från kunderna inom det fordonssegment som växer snabbast.

Enligt uppgifter från Ford växte SUV-segmentet i Europa från 10 procent till 21 procent mellan 2008 och 2013. Försäljningen av den nya SUV-modellen Kuga som lanserades 2012 ökade med 38 procent under de första fem månaderna 2014, och Ford har redan tagit emot över 16 000 beställningar på den helt nya EcoSport SUV som finns hos bilhandlarna nu (gäller inte Sverige).

”Vi levererar en tekniskt avancerad SUV-modell som både uppfyller och överträffar förväntningarna i detta växande segment. Den kommer att komplettera nya Kuga och helt nya EcoSport i en komplett SUV-serie”, säger de Waard. ”Under de senaste åren har vi sett en dramatisk förändring med kunder som har gått från bilar till SUV-modeller över hela världen. Tiden är inne för en större, mer exklusiv SUV i toppen av vår Europeiska serie.”

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.media.ford.com alt. http://edge.fordpresskits.com


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige,
www.twitter.com/FordEueller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95


Relaterade länkar

Ämnen


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 180 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef