Följ Ford Motor Company AB

FORD LANSERAR HELT NYA FOCUS ELECTRIC – FORDS FÖRSTA NOLLUTSLÄPPSBIL

Pressmeddelande   •   Jan 07, 2011 20:01 CET

  • Helt nya Ford Focus Electric är den första uppladdningsbara batteridrivna personbilen från Ford och ett av fem nya elfordon som Ford kommer att leverera till och med 2013 i Nordamerika och Europa

  • Focus Electric kommer att ha bättre motsvarande bränsleeffektivitet än Chevrolet Volt och vara konkurrenskraftig mot andra batteridrivna fordon

  • Den helt eldrivna Focus kan laddas upp helt på tre-fyra timmar i hemmet med den tillgängliga väggmonterade laddningsstationen med 240 volt – hälften så lång laddningstid som Nissan Leaf

  • Den nya Focus Electric har prisstyrd laddning från Microsoft, som hjälper ägare i USA att ladda sina fordon när elen är som billigast, vilket sänker ägandekostnaden

  • Focus Electric har en specialversion av MyFord Touch-tekniken särskilt avsedd för elkunder och introducerar MyFord Mobile, en smartphone-app och webbplats för övervakning av viktiga fordonsfunktioner och laddningsinställningar även utanför bilen

DEARBORN, Michigan, USA, 7 januari 2011 – Ford Motor Company presenterade idag helt nya Focus Electric – företagets första helt elektriska personbil. Den CO2-utsläppsfria och bensinfria versionen av Fords populära småbil är flaggskeppet i företagets växande flotta av hybridfordon, laddhybridfordon och helt elektriska fordon som kommer till Nordamerika och Europa fram till 2013.

”Focus Electric är flaggskeppet i vår nya familj av elfordon, vilket visar vårt engagemang för att ge konsumenterna en valmöjlighet när det gäller bränsleeffektiva eller bränslefria fordon”, sade Derrick Kuzak, chef för Ford-gruppens globala produktutveckling. ”Dess avancerade motorteknik kommer att ge betydande energieffektivitetsfördelar och noll CO2-utsläpp utan att kompromissa med körglädjen. Bilens smarta förarinformationsteknik kommer också att helt förändra kundernas sätt att tänka på energiförbrukning och vilket transportbehov de har.”

Focus Electric kommer att lanseras i slutet av 2011 och är designad för att ha tillräcklig räckvidd för att täcka huvuddelen av amerikanska förares körvanor. Den kommer att ha en bättre motsvarande bränsleeffektivitet än Chevrolet Volt och vara konkurrenskraftig mot andra batteridrivna fordon.

En full laddning förväntas ta tre till fyra timmar i hemmet med laddningsstationen med 240 volt – hälften så lång laddningstid som för Nissan Leaf.

Focus Electric introducerar nya funktioner och ny teknik – bland annat en unik version av MyFord Touch-tekniken särskilt avsedd för elfordon, en ny prisstyrd laddningsfunktion från Microsoft och smartphone-appen MyFord Mobile som hjälper elbilsägare att fjärrkontrollera sina fordon.

Den smäckra och eleganta halvkombin med fem dörrar utnyttjar Fords globala C-plattform som delas av bensin- och dieseldrivna Focus-modeller och gjorde sin debut på 2010 års North American International Auto Show och lanserades på Paris bilsalong i september.

Både de bensin- och eldrivna varianterna av Focus som ska säljas i Nordamerika kommer att byggas av Fords produktionsanläggning i Wayne, Michigan, där produktionen delvis drivs med en av delstatens största solenergigeneratorsystem.

För Europamarknaderna kommer ett beslut om var Focus Electric ska byggas att fattas inom kort.

Focus Electric är ett av fem nya elfordon som ingår i Fords elbilsstrategi. De första leveranserna av Transit Connect Electric gjordes i Nordamerika i slutet av förra året och fordonet kommer att lanseras i Europa senare under 2011.

En riktig bil

Focus Electric är inte bara utvecklad för att ge enastående energieffektivitet och driftsäkerhet, den ger också en äkta körglädje. Den helt elektriska drivlinan och enväxlade växellådan ger omedelbar följsamhet och jämn acceleration när föraren trycker på gaspedalen, upp till en topphastighet på 136 km/h.

En stor del av Focus Electrics styrning, köregenskaper och bromskänsla delas med de sportiga och följsamma bränsledrivna Focus-modeller som den är baserad på, vilket gör Focus Electric till en dynamisk bil för föraren. Samtidigt leder avsaknaden av bensin- eller dieselmotor samt enastående aerodynamiska egenskaper till en imponerande tyst och bekväm bilupplevelse.

”Mer än något annat elfordon på marknaden bibehåller Focus Electric dynamiken och kvalitetskänslan i en traditionell bil”, sade Sherif Marakby, chef för Fords eldriftsprogram och konstruktion. ”Den har många premiumkomponenter och funktioner gemensamma med sin bensindrivna motsvarighet, samtidigt som den ger en tydlig effektivitet och en unikt spännande körupplevelse.”

Focus Electric har en mängd säkerhetsfunktioner som standard, bland annat sex krockkuddar och elektroniskt antispinnsystem, samt handsfree SYNC®-telefonanslutning och MyKey® för Nordamerika. Fordonet har också en omfattande användning av miljövänliga material, som sittdynor i bio-skum samt återvunna textilier.

Andra standardfunktioner i Ford Focus Electric för Nordamerikanska kunder är ett unikt paket med MyFord Touch-tekniken, 17-tums aluminiumfälgar, ett baksäte som är delbart 60/40, startknapp, Sony® Audio AM/FM/CD/MP3 med nio högtalare, Sirius® satellitradio med Travel Link, HD Radio och röststyrt navigationssystem.

”Plug and play”

Kommande ägare av Focus Electric kommer sannolikt att dagligen ladda upp bilens avancerade, Ford-utvecklade litiumjon-batteripaket hemma, med den rekommenderade väggmonterade 240 volts laddningsstationen som kommer att säljas separat eller den bekväma 120 voltssladden som medföljer fordonet.

När den är ansluten konverterar Focus Electrics inbyggda laddare växelströmmen från elnätet till likström som laddar det vätskekylda/uppvärmda batteripaketet.

”Focus Electric har en mycket spännande potential på marknaden. Vi är så många som vant oss vid att dagligen ladda upp våra mobila enheter att vi är övertygade om att våra kunder kommer att ta till sig fordonsladdningsprocessen lika enkelt, eftersom det är just vad det är – enkelt”, sade Nancy Gioia, Fords chef för global eldriftsstrategi. ”Vi har inte bara gjort anslutningen enkel och okomplicerad, vi arbetar också med ledande teknikföretag och elbranschen för att göra elfordonsupplevelsen spännande och behaglig.”

En behaglig upplevelse

Focus Electric-ägare kommer att ha tillgång till en samling förarinformationssystem – i och utanför bilen – avsedda att hjälpa dem hantera uppladdningsprocessen, ta den mest miljövänliga vägen, övervaka batteritillståndet för laddning och maximera energieffektiviteten för optimering av räckvidden. Denna noggrant utvecklade samling verktyg är avsedd att ge Focus Electric konkurrensfördelar och förse nya elfordonsägare med den information de behöver för att njuta av all den frihet som bensinfri körning kan erbjuda.

Bland dessa verktyg finns ett unikt paket med MyFord Touch-teknik. Som en väl genomtänkt utveckling för elfordonsägare erbjuder den en innovativ presentation av fordonsinformation, som batteriets laddningsstatus, längd kvar till laddning krävs och motsvarande räckviddsbudget samt förväntad räckviddsmarginal. Med systemets MyView-funktion kan förare få tillgång till ytterligare fordonsdata, som elförbrukningen för fordonets utrustning, till exempel luftkonditioneringen, som kan påverka räckvidden.

Precis som den växande bladliknande vinrankan i den första generationens SmartGauge med EcoGuide representerar bränsleeffektiviteten i Ford Fusion Hybrid, används blå fjärilar på paneldisplayen i Focus Electric för att representera den extra räckvidden utöver laddningsdestinationen – ju fler fjärilar som visas, desto större är räckvidden.

Fords designers inspirerades av fenomenet som kallas ”fjärilseffekten”, där en liten förändring, som att välja att köra ett elfordon, kan ha en mycket stor effekt. För att ytterligare förstärka meddelandet visas en display med den körda sträckan, extra räckvidd som åstadkommits genom regenerativ bromsning, förbrukad energi och motsvarande bensin som sparats genom elkörning efter varje resa.

Instrumentpanelen är också integrerad med det kartbaserade navigationssystemet MyFord Touch via fordonets åttatums pekskärm i mittkonsolen. Efter att ha lagt till sina destinationer tillsammans med nästa laddningspunkt, i fordonets navigationssystem kommer fordonet att hjälpa föraren att uppnå önskad räckvidd – eller meddela om färdplanen behöver anpassas. Bilens navigationssystem ger ett EcoRoute-alternativ baserat på egenskaperna för effektiv elfordonskörning.

Fjärrkontroll

Utanför bilen kan Focus Electric-ägare i Nordamerika ha konstant kontakt med sin bil via sin mobiltelefon och den Ford-utvecklade MyFord Mobile-appen.

MyFord Mobile är en app som via en smartphone eller ett webbaserat gränssnitt ger tillgång till följande funktioner:

  • Omedelbar information om fordonets status
  • Nyckelfunktioner via fjärrstyrning
  • Övervakning av bilens laddningstillstånd och aktuella räckvidd
  • Varningsmeddelanden när bilen behöver laddas eller när laddningen är slutförd
  • Fjärrprogrammering av laddningsinställningar och hämtning av fordonsdata för analys

Funktionen gör också att ägaren kan programmera fordonet för att använda elektricitet från elnätet för att värma eller kyla batteriet och kupén när sladden är ansluten – så kallad förkonditionering. Exempelvis kan ägare under varma sommarmånader förprogrammera bilen kvällen innan så att den är fulladdad – och nedkyld till en viss temperatur – vid en viss tidpunkt följande morgon. Användare kan också hitta sin bil via GPS, fjärrstarta fordonet och låsa och låsa upp bildörrarna via fjärrstyrning.

Med MapQuest® kan MyFord Mobile kommunicera med laddningsstationen och andra intressanta platser för Focus Electric med SYNC TDI (Traffic, Directions and Information). Köranvisningar ges av det kartbaserade navigationssystemet i bilen. Förare kan också få aktuell information om laddningsstationen i fordonet direkt via SYNC TDI bara genom att ansluta till SYNC-tjänsten.

Prisstyrd laddning

Den nya Focus Electric har en unik, prisstyrd laddningsfunktion från Microsoft, som hjälper ägare i USA att ladda sina fordon när elen är som billigast, vilket sänker ägandekostnaden.

”Med prisstyrd laddning kan våra kunder sänka sina elkostnader genom att utnyttja de lägre priser som elbolaget erbjuder vid vissa tider utan att gå igenom någon komplicerad inställningsprocess”, sade Ed Pleet, chef för Fords organisation för uppkopplade tjänster. ”Det här är en ’koppla in och glöm’-lösning som hjälper kunden att sänka elkostnaden.”

Verktyget är utformat för att hjälpa kunder att undvika onödiga kostnader genom att möjliggöra en optimerad laddning. I framtiden kommer dessa smarta laddningsvanor att hjälpa elbolagen att bättre förstå och hantera den belastning på elnätet som elfordon orsakar.

Ladda upp

Focus Electric-ägare kommer sannolikt att ta i en av kontakterna på fordonets laddningssladd minst två gånger om dagen. Därför har Ford arbetat med leverantören Yazaki för att ge en fempunktskontakt enligt branschstandard, som är ergonomiskt bekväm att hålla i samt är hållbar och har en karakteristisk design.

Kontaktens handtag är utförd i mattsvart gummi som ger ett bekvämt grepp som inte glider i handen. Kontaktens huvud är skärmat med en skyddande och glänsande vit plast.

När sladdens kontakt sätts i fordonets laddningsport, som sitter bekvämt placerad mellan förardörren och främre hjulhuset, aktiveras en ljusring som går runt porten två gånger som bekräftelse på anslutningen. Ljusringen lyser sedan upp kvadranter medan fordonet laddas. Blinkande kvadranter representerar en pågående laddning medan kvadranter som lyser med fast sken indikerar hur långt laddningen har kommit. Om ett fel mot förmodan skulle uppstå kommer hela ringen att blinka. När hela ringen lyser med ett fast sken är fordonet fulladdat.

Medföljande batterier

Focus Electric kommer att drivas med ett avancerat litiumjon-batterisystem som utvecklats av Ford i samarbete med leverantören LG Chem. Batterisystemet använder uppvärmd och nedkyld vätska för att hjälpa till att maximera batteriets livslängd och den bränslefria räckvidden.

Temperaturhanteringen av litiumjon-batterisystem är av största vikt för helelektriska fordons funktion. I Focus Electric används en avancerad aktiv vätskekylnings- och uppvärmningssystem för att förkonditionera och reglera temperaturen i det större och mer komplexa litiumjon-batterisystemet.

Det aktiva vätskesystemet värmer eller kyler ett köldmedium innan det pumpas igenom batteriets kylsystem. Den här kretsen reglerar temperaturen i hela systemet och skyddar det mot externa förhållanden. På varma dagar absorberar nedkyld vätska värme från batterierna och avger den genom en radiator innan vätskan pumpas igenom kylenheten igen. På kalla dagar värms batterierna upp av den uppvärmda vätskan och systemets temperatur förs gradvis upp till en nivå som gör att det effektivt kan acceptera laddningsenergi och ge tillräcklig effekt för fordonets väntade prestanda.

”Focus Electric är kulmen på åratals forskning och utveckling”, sade Kuzak. ”Ännu viktigare är att det är inledningen på en spännande ny era för Ford och våra kunder.”

# # #

Fords pressreleaser och högupplösta bilder kan laddas ned på Ford Motor Companys webbplats för media (www.fordmedia.eu) alt. (www.media.ford.com)

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.