Gå direkt till innehåll
Ford lanserar bil med vindruta av smartphone-glas

Pressmeddelande -

Ford lanserar bil med vindruta av smartphone-glas

Gorilla-glas har slagit igenom stort för smartphone-skärmar och annan hemelektronik. Nu har Ford tillsammans med Corning, företaget bakom Gorilla-glaset, utvecklat en vindruta som kommer sitta i nya Ford GT. Glaset är 25-50 % tunnare, 30 % lättare och mer tåligt mot repor och stötar. Tillsammans leder det till bättre accelerations- och bromsförmåga och bättre bränsleekonomi.

Det som började som ett koncept för lättviktsteknologi håller på att bli verklighet för Ford GT-kunder när bilen nu utrustas med en hybridvindruta med Gorilla-glas – en vindruta som är tuff, tålig, motståndskraftig mot repor och runt 30 procent lättare än traditionellt glas. Hybridrutan kommer att användas både på vindrutan och bakre motorhuven på Ford GT.

– Gorilla-glas-hybriden är ett fantastiskt exempel på hur Ford arbetar med leverantörer för att förnya alla delar av vår verksamhet, säger Hau Thai-Tang, global inköpschef på Ford.

Utvecklades rekordsnabbt

När Ford studerade lättviktsteknologin på konceptbilen upptäckte de att hybridglaset hade goda användningsområden även i verkligheten. En liten grupp utvecklare från Ford och Corning jobbade för att kunna införa tekniken snabbt, och på bara fyra månader var den redo för marknaden.

– Det här lyckade samarbetet är en av anledningarna till att vi lägger utvecklingsresurser för att utveckla nya innovationer och lösa svåra problem, säger Wendell Weeks, vd på Corning Incorporated. Ford identifierade det betydande värdet i den här lättviktsteknologin och satsade stora resurser på för att snabbt få den kvalificerad för användning på produkter.

Läs mer på https://media.ford.com/content/fordmedia/feu/en/news/2015/12/15/industry-first-gorilla-glass-hybrid-windshield-on-all-new-ford-GT.html

Relaterade länkar

Ämnen


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 180 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll