Gå direkt till innehåll
FORD FOCUS RS – ÄNTLIGEN KLAR FÖR SVERIGE

Pressmeddelande -

FORD FOCUS RS – ÄNTLIGEN KLAR FÖR SVERIGE

  • Specialutvecklad 5-cylindrig turbomotor på 305 HK och ett vridmoment på hela 440 Nm
  • 0 till 100 km/timme på under 6 sekunder
  • Toppfart på minst 260 km/timme
  • Pris från 310.900 kr

Göteborg, 17 december 2008, Efter lång väntan och många spekulationer kan Ford Sverige nu äntligen offentligöra mera information om nya Ford Focus RS - Ford Europas snabbaste produktionsbil någonsin.

Nya Ford Focus RS blir helt klart något utöver det vanliga, eller vad sägs om en specialutvecklad 5-cylindrig Duratec turbomotor på 305 HK och ett vridmoment på hela 440 Nm. Det betyder i praktiken 0 till 100 km/timme på under 6 sekunder och en toppfart på minst 260 km/timme, d v s rena racerbilsprestandan för en modern, fyrsitsig personbil.

Den höga effekten beror inte enbart på att motorstyrsystemet eller turbotrycket ändrats; med utgångspunkt från Duratec-motorblocket på 2,5 liter utvecklade Ford RS-teknikerna unika kamaxlar, reviderat topplock och packning samt insugsgrenrör för bilen.

Trots en effekt på 305 hk har Fords RS team lyckats hålla bränsleförbrukning och CO2-utsläpp på samma nivå som Focus ST - d.v.s. 9,4 l/100 km och CO2-utsläpp på 225 g/km.

I vanlig ordning så är Fords chassi och hjulupphängningar något utöver det vanliga, och när det gäller Focus RS så utgör den inget undantag. Med en automatisk vridmomentfördelande differentialbroms från Quaife samt Fords innovativa RevoKnuckle har Fords RS ingenjörer sett till att få ner all kraft i backen.

Men det är inte bara effekt det handlar om - Focus RS är mycket mer än så. Focus RS har begåvats med bredare spårvidd, kraftigare drivaxlar, en grövre krängningshämmare baktill, uppgraderade dämpare och fjädrar samt en omkalibrerad styrning. För ökad körglädje och säkerhet har Focus RS också fått en specialutvecklad version av ESP som jobbar tillsammans med Traction Assist (TA).

De ventlierade bromsarna har också setts över och bromskivorna mäter numera 336mm på framhjulen och 300mm på bakhjulen. I kombination med ABS bromsar, elektronisk bromsdistribution (EBD) samt panikbromsassisans (EBA) ser de till att leverera ordentligt med bromskraft.

Totalt kommer den svenska marknaden få en tilldelning på 60 st Focus RS under 2009 och de första bilarna beräknas anlända Sverige lagom till snön smällt undan. Utöver den utrustning som finns i Focus ST är bilen mycket välutrustad som standard med utrustning så som unika 19" RS aluminiumfälgar skodda med 235/35 däck, läckra skalstolar och tvåstitsigt baksäte från Recaro, klimatanläggning, Sony stereo med CD-växlare, Bi-Xenonljus samt mörktonade bakre rutor. Pris: 310.900 kr!

Vill man kosta på sig ytterligare gosaker, till den redan välutrustade Focus RS, kan man välja mellan ett par stycken prisvärda paketlösningar*, alternativt utrusta bilen med enskilda tillval från tillvalslistan.

# # #

Fords pressreleaser och högupplösta bilder finns att tillgå

på Ford Motor Companys webbplats för media (http://media.ford.com).

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 325 17 79

*

Paket 1A:

RS halvläderklädsel, parkeringssensorer bak, nyckelfritt låssystem, eluppvärmd och värmereflekterande vindruta.

Paket 1B:

Som paket 1A + skallarm med volymsensor.

Paket 2:

Navigation DVD med 7" färgskärm, Bluetooth handsfree/röststyrning + USB-anslutning, Däcktrycksmätning och skallarm med volymsensor.

Enskilda tillval:

Bluetooth handsfree/röststyrning + USB-anslutning

Navigation DVD med 7" färgskärm

Däcktrycksmätningssystem

Metallic Performance Blue

Metallic Ultimate Green

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef