Gå direkt till innehåll
Ford Evos Concept ger en glimt av ett nytt globalt formspråk för nästa generation av Fords produkter

Pressmeddelande -

Ford Evos Concept ger en glimt av ett nytt globalt formspråk för nästa generation av Fords produkter

   • Fords konceptbil Evos introducerar Fords första riktiga globala designspråk samtidigt som företagets One Ford produktplan stärks
   • Det nya formspråket är en djärv utveckling av den nuvarande designen och signalerar en betydande förändring av varumärket Ford
   • Ett nytt formspråk har tagits fram i ett samarbete mellan Fords globala designteam
   • Ett nytt globalt formspråk ger kreativa ramar för nästa generations bilar, MAV- och SUV-bilar från Ford. Premiärvisas i början av 2012.


Göteborg, 31 augusti 2011 – Fords konceptbil Evos, som premiärvisas vid årets motormässa i Frankfurt, ger en förhandsglimt av ett nytt globalt formspråk hos nästa generations Ford bilar, MAV- och SUV-bilar.

Fords första riktiga globala design-DNA har tagits fram som en viktig del av produktstrategin One Ford och signalerar en betydande förändring av varumärket Ford. 

Det nya formspråket, som tagits fram i ett samarbete mellan Fords globala designteam, ger ett ramverk som ska användas då nya produkter i Fords framtida modellprogram skapas runt om i världen. 

"Fords globala produktplan stärks snabbt, och Fords nya design-DNA ger en tydlig riktning för en helt ny modellgeneration", säger J Mays, designchef på Ford. 

"Fords konceptbil Evos är en tydlig avsiktsförklaring från vårt globala designteam och belyser den övertygande vision som vi har för våra framtida projekt.  Vi tror att den nya generationens köpare världen över har högre förväntningar på ett exklusivare formspråk för alla produkter.  Denna kunskap om kunden spelade en viktig roll då Fords nya design-DNA skapades." 

Formspråket som används i konceptbilen Evos karaktäriseras av några viktiga element som kommer att integreras i designen för nästa generations produkter från Ford. Enligt Mays representerar det en djärv utveckling av Fords nuvarande designspråk Kinetic Design. 

Martin Smith, designchef för Ford Europa och Asien/Stillahavsområdet, är mycket nöjd med denna utveckling. Han säger: "Den överväldigande positiva respons som vi har fått på bilar som Fiesta och Focus gav designteamet självförtroende eftersom vårt originella designspråk Kinetic Design fick gehör hos våra kunder världen över.  Med vår nya globala design-DNA har vi behållit samma dynamiska karaktär, men gett den en mer teknisk utformning och en exklusiv känsla."

Formspråk

Konceptbilen Evos är särskilt utvecklad för att ge en förhandsvisning av Fords nya utseende och introducerar ett nytt exteriört och interiört formspråk som så småningom ska användas konsekvent för alla framtida globala modeller från Ford:

Ny silhuett: Man lägger direkt märke till konceptbilen Evos nya och spännande silhuett, som förstärker den sportiga känslan och körglädjen som kännetecknar Fords modeller världen över. Den har dessutom en unik profil som skiljer Ford från konkurrenterna.

Upplevd effektivitet: Konceptbilen Evos har en fastback-takprofil som tyder på förbättrade aerodynamiska egenskaper.  Detta förstärks av en svag droppform som bildas av att linjerna går samman baktill på bilen. Smala takpelare förstärker den lätta känslan och ger bilen en snabb och lätt karaktär.

Elegant ytspråk: Medan några konkurrenter har härmat linjerna hos Fords Kinetic Design formspråk och lagt till ännu mer, rör sig Mays och hans team mot en enklare design som framhäver förbättringarna utan att bilen för den sakens skull förlorar sin karaktär. Evos visar detta med gott resultat genom kraftiga, arkitektoniska valv över främre och bakre hjulhusen och långa, svepande linjer som tar upp ljuset längs med den nedre delen av karossen.

Tekniska grafiska element: För att på ett mycket visuellt sätt kommunicera vikten av smart teknik för Fords varumärke har Evos snygga och detaljerade grafiska element, så som de lågt placerade strålkastarna och baklyktorna samt det integrerade bakre avgasröret och diffusern.

Fords nya utseende: Det viktigaste elementet är ett helt nytt utseende för Ford. Detta har skapats genom att flytta upp Fords redan välkända upp-och-nedvända trapetsformade grill framtill på bilen. Övergången till Fords nya utseende har delvis redan antytts genom Ford Focus Electric och nya Focus ST.

En visuell känsla av exklusiv kvalitet: Alla nya designelement, som har införlivats i konceptbilen Evos, skapar tillsammans en visuell känsla av exklusiv kvalitet. 

Utformningen av en gemensam global vision

Visionen som upptas i Fords konceptbil Evos har tagits fram genom ett makalöst samarbete mellan Fords högt ansedda designteam världen över.

"Designinriktningen som skapade Fords konceptbil Evos är ett resultat av hårt arbete av Fords globala designteam för att finslipa märkets framtida riktning", säger Mays. "Vår ledning – däribland Martin Smith och Moray Callum – har främjat samarbete och sund konkurrens som gör det möjligt för varje studio att undersöka kreativa element för framtida produkter."

Mays tror att en gemensam inriktning för hela Fords designorganisation har varit en avgörande faktor för det enhetliga formspråket. Han tror att Fords nya DNA kommer att skapa gemensamma ramar som kan användas då nya produkter tas fram på Fords designavdelningar världen över – inklusive åtta designstudior med 1 150 anställda.

I enlighet med den gemensamma inriktningen i produktplanen One Ford är designer på alla håll i världen, som arbetar med olika fordonsstorlekar och -typer, sysselsatta med att skapa en koherent och spännande ny produktfamilj med samma grundläggande formspråk. 

"Fords nya globala DNA skapar ramar som gör det möjligt för våra designer att skapa nästa generations snygga produkter, som alla har Fords distinktiva egenskaper", säger Moray Callum, designchef för Ford Nordamerika.  "Ett gemensamt DNA innebär dock inte identiska produkter.  Formspråket är flexibelt nog för olika fordonsstorlekar och -typer, så att kunder världen över ser den som en ny Ford." 

Kommer snart

De första nya generationens produktionsbilar från Ford som utvecklats med det nya formspråket kommer att premiärvisas under 2012.

"Vi vill att Fords konceptbil Evos ska ge ett tydligt budskap om vilken riktning Fords design har – skapa bilar som är roliga att köra, har en exklusiv känsla, men som framför allt är fantastiskt vackra", säger Mays. "Den första skörden av denna vision är snart klar, tidigare än vad du kanske tror – du kommer att se den om cirka fyra månader snarare än om fyra år. Vi kan knappt bärga oss med att presentera den första produktionsbilen som har denna nya Ford-design för våra globala kunder."

 

# # #

 

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök: http://evosconcept.fordmedia.eu


Följ oss på
www.facebook.com/fordofeurope, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll