Gå direkt till innehåll
Ford Evos Concept – det ultimata uttrycket för Fords nya globala design- och teknikvision

Pressmeddelande -

Ford Evos Concept – det ultimata uttrycket för Fords nya globala design- och teknikvision

    • Konceptbilen Ford Evos integrerar Fords första riktiga globala designspråk med en ny vision för kundorienterade och intuitiva tekniker.
    • Dramatiskt fyrdörrars, fyrsitsigt fastback-koncept med avancerad litium-jon-baserad laddhybriddrivlina ger en försmak av Fords nya globala formspråk med karakteristiska detaljer i både exteriör och interiör.
    • Tekniker för aktivare körning utforskar en sömlös förbättring av körupplevelsen och förarkomforten i kombination med en smart hybriddrivlina.
    • Konceptbilen Ford Evos har världspremiär vid motormässan i Frankfurt 2011.

Göteborg, 31 aug. 2011 – Konceptbilen Ford Evos, som har världspremiär vid motormässan i Frankfurt i september, symboliserar det ultimata uttrycket för Fords nya, globala formspråk och utforskar viktiga framtida drivline- och fordonstekniker.

Skapad som en skräddarsydd konceptbil visar denna fastbackmodell Fords nya globala designspråk, parallellt med att företagets globala produktplan One Ford fortsätter att ta form.

"Konceptbilen Ford Evos förenar tre viktiga delar som utgör kärnan i vår globala produktstrategi One Ford: enastående design, smarta tekniker och ledande bränsleekonomi", säger Derrick Kuzak, global chef för produktutveckling på Ford. 

"Med sin snygga design och innovativa teknikupplevelse är detta ett bra exempel på den spännande vision som vi har för varumärket Ford. Även om den här bilen aldrig kommer att rulla på vägarna, kommer nästa generation Ford-produkter runt om i världen att integrera många av dess karakteristiska designlösningar och avancerade tekniker."

Teknikvision för en rikare kundupplevelse

Konceptbilen Ford Evos är mer än en övning i formgivning. Den integrerar även Fords globala produktutvecklingsteams val att designa och utveckla bilar som är något mer än bara en interiör och en exteriör, eller en samling egenskaper.

"Vårt mål är att fokusera på att berika kundens upplevelse av sin bil på alla områden – genom att anpassa den och skapa unika, oväntade funktioner som överraskar och skapar glädje", säger Kuzak. "I konceptbilen Ford Evos utforskar vi detta mål och har även lagt till området anslutningsbarhet, där tanken inte är att vi ska förvandla bilen till en smartphone. Istället vill vi tillhandahålla skräddarsydd och säker anslutning till världen utanför på ett sätt som berikar och som har skapats utifrån bilen i övrigt.

Fords globala forsknings- och innovationsteam, lett av Paul Mascarenas, fick i uppdrag att bygga konceptbilen Evos kring en teknikupplevelse som är lika visionär som formspråket. Resultatet visar hur Ford tänker bygga vidare på drivkraften från innovationer som anslutningssystemet SYNC.

"På Ford kommer den framtida tekniken i bilen att definieras av upplevelsen som den ger föraren och passagerarna", säger Paul Mascarenas, teknisk chef och vice vd för Ford Research and Innovation. "För oss är teknik mer än en imponerande lista över mikroprocessorer, sensorer och mjukvara; det handlar om hur tekniken tillämpas för att skapa en upplevelse som förhöjer förarens tid bakom ratten."

Konceptbilens teknikupplevelse omfattar en ny generation av förarinteraktion och -medvetenhet som för närvarande är under utveckling vid Ford Research and Innovation-laboratorierna.  En central del av visionen för bilens egenskaper är sömlös anslutningsbarhet mellan bilen och förarens "personliga informationsmoln".

"Möjligheterna är fascinerande när vi utforskar hur vi kan möjliggöra en livsstil utan märkbara övergångar mellan hemmet, kontoret och bilen via anslutningar som ger tillgång till förarens personliga information", säger Mascarenas.

Med information från molnet kan bilen erbjuda samma uppkopplade livsstil som föraren upplever hemma eller på kontoret. Bilens system lär sig förarens preferenser och anpassar automatiskt vägegenskaper, styrning och motorstyrning för att ge en dynamisk körupplevelse utöver det vanliga.

Fords forskare koncentrerar sitt arbete på det här området för att leverera inom fyra viktiga kundfördelar: personlig anpassning, sömlös förbättring av körupplevelsen, omsorg om förarens komfort och optimering av den smarta elektriska drivlinan.

En personlig livsstil med uppkoppling mot molnet

Fords befintliga produkter erbjuder visserligen förarna många möjligheter till personlig anpassning, men möjligheten att ansluta till molnet i framtida Ford-bilar kommer att ta denna upplevelse till nästa nivå.

Konceptbilen Ford Evos är baserad på en detaljerad förståelse av förarens preferenser och körvanor och kombinerar denna personliga information med annan data från molnet, t.ex. förarens arbetsschema och lokala trafik- och väderförhållanden. Informationen ger en personlig och sömlös upplevelse när föraren stiger in i, respektive ur bilen.

"Vi undersöker hur vi kan använda oss av mönster eller de inställningar som föraren föredrar för att göra livet enklare", säger Mascarenas. "Bilen lär sig dina preferenser och kan fungera som en assistent som tar hand om en del av de vanliga rutinerna vid den dagliga pendlingen."

Den skulle kunna spela samma strömmade musik eller nyhetsprogram som nyss spelades hemma, eller höja, respektive sänka temperaturen i kupén så att den är perfekt redan när föraren sätter sig i bilen, och det utan att denne först måste lägga in beräknad avresetid i sin kalender. Genom att kommunicera trådlöst med enheter i bostaden skulle den automatiskt kunna stänga garagedörren och släcka belysningen när bilen har backats ut.

"Denna molnanslutna vision visar den enorma potentialen när det gäller att skräddarsy körupplevelsen så att den exakt överensstämmer med förarens personliga preferenser och sinnesstämning", säger Mascarenas. "Allt från att rekommendera en väg som är skön att köra på till vänner i dina sociala nätverk till att ställa om väckarklockan så att du kan ta sovmorgon om ett morgonmöte ställs in!"

Förbättrad körupplevelse

Fords konceptbil Evos utforskar adaptiva fordonstekniker för att omdefiniera körupplevelsen.

Befintlig teknik kräver att karossinställningarna definieras utifrån förmågan och önskemålen hos ett tvärsnitt av förare och topografin hos typiska vägar. Konceptet

Dagens teknologi kräver att bilens set-up av chassi är definierat i förväg, baserat på ett genomsnitt av vad för kunder som kommer köra bilen och på vilken typ av vägar de mest kommer köra. Ford Evos däremot, förutser, anpassar och finjusterar vägegenskaperna och prestandan efter vägen och individen bakom ratten.

Tekniken, som lär sig förarens vanor och körbeteende, kan lägga samman kart- och väderdata från molnet och använda denna för att anpassa drivlinan, styrningen, hjulupphängning och bromssystem för maximal körglädje, komfort och säkerhet.  Eftersom bilen är adaptiv och prestandan har finslipats maximalt efter den aktuella situationen tar den begreppet aktiv körning till en ny nivå.

Förarkomfort

Fords forskare har redan utvecklat tekniker som fokuserar på förarkomforten, t.ex. förarsäte med inbyggd pulsövervakning och allergitestade interiörer. Med hjälp av en sömlös anslutning till molnet övervakar Ford Evos förarens fysiska tillstånd och belastning och anpassar körupplevelsen efter detta.

"Vår forskning och våra tekniker inom komfort fokuserar på att minska förarens stress och att göra föraren mer uppmärksam på sin omgivning", säger Mascarenas. "Förare världen över tillbringar allt mer tid bakom ratten, och bilen får inte bli ännu en stressfaktor i deras liv."

Konceptbilen Ford Evos är även utrustad med avancerade luftkvalitetssensorer och filtreringssystem som underlättar för allergiker. Systemet är platsmedvetet och kan hämta information om luftkvaliteten från molnet för att proaktivt föreslå en hälsosammare resväg till destinationen.

I dynamiska körsituationer kan informationen från bilens instrumentpanel begränsas så att endast den viktigaste mätarinformationen visas. Bilen kan även automatiskt växla till "Tyst läge" på den anslutna smartphonen så att föraren behåller fokus på vägen.

Molnoptimerad hybriddrivlina

Kronan på verket för visionen när det gäller konceptbilen Ford Evos är en avancerad litium-jon-baserad laddhybriddrivlina (PHEV) som tillhandahåller samma prestanda och bränsleekonomi som nästa generations Ford C-MAX Energi, med beräknad lansering 2012 i Nordamerika och 2013 i Europa.

Fords hybridteknik innebär att el- och bensinmotorn kan arbeta både tillsammans och var för sig för att på så sätt ge maximal effektivitet. Den avancerade drivlinan arbetar i helelektriskt läge som standard, innan den växlar över till hybridläge med underhållsladdning av batteriet för fortsatt optimal bränsleeffektivitet.

Anslutningsbarhet till molnet skulle innebära fler möjligheter att förbättra prestandan och effektiviteten genom att man kan välja den optimala kombinationen av drivlinelägen för en viss resa.

"Tillgång till tidigare körbeteende och resmönster gör att vi kan beräkna optimal bränsle- och energieffektivitet genom att förutse destinationen", säger Mascarenas. "Våra forskare arbetar med att öka kunskaperna om förarbeteende, ta fram exakta protokoll för att förutse detta och förbättra resan genom att använda bränslet eller batteriet på det sätt som är smartast i den aktuella situationen."

Med hjälp av information om den beräknade resrutten, eventuella begränsningar i utsläppszoner på resan och aktuellt väderläge skulle den molnoptimerade drivlinan automatiskt "veta" när det går att spara energi och växla driftläge.

I framtiden kan samhällen komma att införa stränga begränsningar för vilka typer av fordon som får trafikera vissa vägar eller motorvägsfiler, och i vissa stadskärnor kan det bli förbjudet att köra annat än elbilar. Att underlätta för förare att uppfylla dessa bestämmelser skulle därför kunna vara en av fördelarna med denna teknik. Den franska regeringen överväger till exempel att införa zoner med krav på lägre utsläppsnivåer, medan detta redan är en realitet i städer som Stockholm, London och Berlin.

Denna egenskap skulle ytterligare förbättra prestandan hos Fords avancerade PHEV-teknik. Tekniken ger en räckvidd på mer än 800 kilometer med hjälp av batteri och motor – mer än vad någon annan laddhybrid eller något annat elfordon med utökad räckvidd kan erbjuda.

"Med sin ledande 'molnoptimerade' PHEV-drivlina för enastående bränsleeffektivitet och räckvidd i kombination med en oöverträffad körupplevelse, sätter konceptbilen Ford Evos ljuset på vår vision för grönare, smartare bilar som väcker kundernas habegär", säger Kuzak.

Fords nya designinriktning

Konceptbilen Ford Evos har tagits fram speciellt för att visa Fords nya designinriktning.  Viktiga formgivningsdetaljer kommer att integreras i Fords kommande bilmodeller.

Fords nya, globala design-DNA förser företagets designteam världen över med ett gemensamt ramverk som hjälper dem vid utvecklingen av nya produkter. Ramverket gör det även möjligt för dem att skapa en serie bilar med ett gemensamt, karakteristiskt formspråk.

"Vi ville att Ford Evos-konceptet skulle ge en tydlig bild av vart Fords formspråk är på väg – skapa bilar som är kul att köra, som förmedlar en stark premiumkänsla, och framför allt: som är sagolikt vackra", säger J Mays, designchef på Ford.

"Vårt nya, spännande design-DNA har tagits fram och förfinats i en kraftansträngning från alla i vårt talangfulla globala designteam", säger Mays.  "Som team ville vi skapa en mer teknisk designterminologi som kunde hjälpa till att förmedla den smarta tekniken som nu utgör kärnan i varumärket Ford.  Vi lade också ner extra mycket arbete på att infria de höga förväntningarna från den nya generationen köpare – en grupp konsumenter som har vuxit upp omgivna av vacker, förstklassig design även på produkter med ett lägre pris."

Dramatisk fastbackkonstruktion med unika proportioner

För att bilen som skulle introducera det nya formspråket skulle göra det rättvisa, utformades Ford Evos som ett dramatiskt fastbackkoncept, där den nya, markerade profilen kombinerades med innovativa proportioner. De uppseendeväckande linjerna döljer ett unikt nytt format, med ett fyrdörrars och fyrsitsigt utförande som kombinerar ett dynamiskt utseende med överraskande praktiska egenskaper.

"Detta är en ny och spännande tolkning av karosstypen fastback, med en verkligt innovativ siluett och dramatiska och mycket moderna proportioner", säger Mays.

Med längd som en vanlig C-klassbil, men med bredd som hos en bil i CD-klassen utstrålar Ford Evos kraft och sportighet. Torpedens framflyttade placering, vindrutans kraftiga kupa och A-pelarnas förskjutning bakåt har gjort det möjligt för formgivarna att skapa intrycket av en klassisk GT-bil, men med en mycket samtida känsla.

Konceptbilens spektakulära måsvingedörrar både fram och bak ger enastående tillgänglighet till den rymliga, fyrsitsiga kupén.

Konceptbilen har måtten 4,50m (längd), 1,97m (bredd) och 1,36m (höjd), med en hjulbas på 2,74m.

Utveckling med ett igenkännbart formspråk

Konceptbilen Ford Evos har utformats som det ultimata uttrycket för Fords nya design-DNA och integrerar viktiga beståndsdelar i företagets nya, globala formspråk.

"Fords nya design-DNA är en djärv utveckling av formspråket 'kinetic' som återfinns i Fords nuvarande produktprogram världen över: Det nya formspråket kännetecknas också av ett antal viktiga beståndsdelar som kommer att bidra till ett omisskännligt framtida Ford-utseende", säger Mays.

Framifrån signalerar Ford Evos direkt att vi ser någonting nytt – en ny Ford-front med den karakteristiska trapetsformade grillen med en högre placering på bilen. En front som ger en tydlig premiumutseende.

Djärva, tekniska former som de extremt smala "laserskurna" strålkastarna eller den dramatiska grafik som skapas av de främre och bakre sidorutorna som binds samman av det smala glastaket, bidrar till att ge formspråket en egen karaktär.  De skulpterade sidorna lyfter fram de fint arbetade ytskikten och förmedlar en förfinad kvalitet, samtidigt som de ger bilen ett stramare och mer kraftfullt uttryck.

"Konceptbilen Ford Evos integrerar de viktigaste delarna i det nya globala formspråket, samtidigt som den fångar den dynamik och körglädje som är så central för Fords DNA", säger designchef Martin Smith.  "Mest anmärkningsvärd är den helt nya 'Ford-fronten', med den trapetsformade grillen som har placerats högre upp och en design som kännetecknas av den djärva, tekniska grafiken.  Vi har även skapat ytskikt som är mycket mer förfinade och exakta, och tillsammans bidrar detta till den starka visuella känslan av hög kvalitet.

Bilen har formats med samma rena, skulpterade ytor och känsla för detaljer som kännetecknar premiumbilar.  En ny generation köpare världen över har lärt sig att förvänta sig förstklassig design hos alla produkter, oavsett pris.

Byggd runt föraren

Interiören i konceptbilen Ford Evos är byggd runt föraren och speglar den körglädje som bilens yttre utstrålar.  Den snygga och innovativa förarmiljön utstrålar att körglädjen och förarinteraktionen har tagits till nya nivåer.

Interiören präglas av rena och enkla ytor, där den smala övre instrumentpanelen ger ett kraftfullt och atletiskt intryck tack vare de tuffa, trapetsformade urskärningarna.  Som en kontrast till de kraftfulla formerna sveper de rundade display-ytorna ned längs på båda sidorna om föraren och tillhandahåller sekundär information om bilen och underhållningssystemen.

Konceptbilens förarsäte har en fräck röd färg och förmedlar även en vision av förarinteraktion på en helt ny nivå via ett avancerat förargränssnitt. Det tvåsitsiga baksätet ger även det en upplevelse utöver det vanliga, med pekskärmar på båda platserna för interaktion med bilen och sportsäten som kan justeras individuellt.

"Såväl exteriören som interiören i Ford Evos förmedlar tydligt att detta är förarens bil. Det gör att människor, så snart de ser bilen, kommer att vilja sätta sig bakom ratten och köra iväg", säger designchef Moray Callum.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök: http://evosconcept.fordmedia.eu


Följ oss på
www.facebook.com/fordofeurope, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll