Gå direkt till innehåll
TIO SÄTT SOM T-FORDEN FÖRÄNDRADE VÄRLDEN PÅ

Pressmeddelande -

TIO SÄTT SOM T-FORDEN FÖRÄNDRADE VÄRLDEN PÅ

Göteborg, 30 september 2008 - I dagarna är det 100 år sedan första T-Forden såg dagens ljus. Få kunde då förutse att den första massproducerade personbilen skulle förändra världen på så många sätt.
Inte nog med att T-Forden satte världen på hjul - den födde också det löpande bandet som möjliggjorde produktion till låga priser. För första gången hade därmed gemene man råd att äga en bil.
Här är topplistan över hur T-Forden satt sina spår ända fram till vår tid.

T-Forden räknas som den första massproducerade bilen och började säljas 1908. Året därpå importerades de 12 första T-Fordarna till Sverige av Gjestvangs i Stockholm. I landet fanns knappt 1000 bilar detta år. Totalt tillverkades 15 miljoner T-Fordar varav 50000 såldes i Sverige. Länge toppade T-Forden försäljningslistan - först efter andra världskriget såldes fler bilar av en enskild modell i landet.
År 1908 kostade en T-Ford 950 dollar men 1927 hade priset sjunkit till 250 dollar.

1. Möjliggjorde massproduktion
Genom det löpande bandet kunde Ford masstillverka sina bilar till en så pass låg kostnad att gemene man hade råd att äga en Ford. Ford kom att inspirera många andra biltillverkare i världen, och för den delen även annan tillverkningsindustri, som ville införa massproduktion.

2. Fördel för fabriksarbetarna
Produktionen av T-Forden satte standarden på åtta timmars arbetsdag och minimilön på fem dollar. Fords grundare, Henry Ford, lade stor vikt vid sociala frågor och arbetarnas välmående.

3. Skapade trenden med personligt anpassade bilar
Genom åren har tusentals kundanpassade tillbehör till T-Forden sålts. T-Forden startade den stora eftermarknadsindustrin som idag är en miljardindustri och en nödvändighet för att kunna möta kundernas allt mer personligt nyanserade krav.

4. Globalisering av bilindustrin
T-Forden är industrins första bil som sålts över hela världen. Redan 1921 stod den för 57 procent av världens bilproduktion. Den tillverkades också i flertalet länder och hade återförsäljare på sex kontinenter. I Sverige fanns en större sammansättningsfabrik som "tillverkade" upp till 30 bilar per dag i mitten av 50-talet. Ford-verksamheten var även omfattande i Köpenhamn.

5. Satte ratten till vänster
Innan T-Forden kom kunde ratten sitta till höger, till vänster eller i mitten. I och med T-Forden sattes standarden till vänstersidan, vilket svenskarna fick finna sig i ända fram till 1967 då högertrafiken infördes i landet.

6. Vilken färg som helst - så länge den är svart
Myten om att T-Forden bara kom i svart lever kvar än idag. 12 miljoner av de totalt 15 miljoner som producerades var dock svarta. Men T-Forden lackerades också i kulörer som blå, grön, röd och grå.

7. Ford var först med pick-up
Redan 1925 byggde Ford den första pickupen, modellen T-Runabout, en bil för transporter i kommersiellt bruk. Ford tog också fram en tyngre, modell TT pickup, liknande den i dag storsäljande modellen F-series Super Duty i USA.

8. T-Forden la grunden till att använda samma chassi för olika modeller
Tin Lizzies originalmotorer gav 20 hästkrafter och en topphastighet på 60-70 km/h. Det var den första single-block-motorn med avtagbart cylinderhuvud och är fortfarande idag basen för de flesta moderna motorer.
T-Forden satte standarden för moderna bilar som delar samma chassi men är helt olika modeller genom annat karosseri.

9. Tin Lizzie - en ikon
Strax efter det att T-Forden fanns till försäljning började den dyka upp i filmer, sånger och blev en del av det moderna språket och populärkulturen.
Kärt barn får, som bekant, många namn och T-Fordens mest kända smeknamn är nog än idag Tin Lizzie.

10. Århundradets bil
T-Forden var den mest sålda bilen ända fram till 1972 då Volkswagens bubbla tog över den prestationen. Men 1999 blev T-Forden vald till "Århundradets bil" av 126 motorexperter från 32 olika länder. T-Forden var därmed fortfarande den bil som påverkat oss mest under hela 1900-talet.


###


Fords pressreleaser och högupplösta bilder finns att tillgå
på Ford Motor Companys webbplats för media (
http://media.ford.com).


För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:
Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 325 17 79

Ämnen

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll