Gå direkt till innehåll
TRIPPELSEGER FÖR FORD I MONTE CARLO-RALLYT FÖR MILJÖBILAR

Pressmeddelande -

TRIPPELSEGER FÖR FORD I MONTE CARLO-RALLYT FÖR MILJÖBILAR

  • Ford Focus ECOnetic först i klassen för fossila bränslen
  • Fiesta ECOnetic vann specialklassen Regularity
  • Ecurie Ford France blev det bästa laget för andra året i rad

Göteborg, 22 april 2010 – Fords bränslesnåla modeller Focus ECOnetic och Fiesta ECOnetic ledde Ecurie Ford France-teamet till en trippelseger i det fjärde Monte Carlo-rallyt för fordon med alternativa drivmedel (Rally Monte-Carlo Energie Alternative) som körs på samma vägar som den klassiska rallytävlingen.

För andra året i rad tog Ecurie Ford France hem förstaplatsen i den strikta specialklassen Regularity med en Ford Fiesta ECOnetic körd av Pascal & Stéphanie Aimé. Den senaste Ford Focus ECOnetic-modellen vann klassen för fossilbränslen med Alain ”Bilou” Jongerlynck och Greg Jongerlynck bakom ratten.

Dessa klassvinster innebar att Ecurie Ford France tog hem lagtävlingen – ett imponerande resultat som vittnar om hur effektiv Fords supersnåla ECOnetic-teknik verkligen är.

”Våra förare gjorde fantastiska insatser i hård konkurrens från några av marknadens mest avancerade energisnåla bilar. Det gör oss förstås extra stolta över segern”, säger Jean-Luc Gérard, VD för Ford i Frankrike. ”Den låga bränsleförbrukning var närmast häpnadsväckande med tanke på vägförhållandena och snitthastigheten.”

Monte Carlo-rallyt är första omgången i FIA:s internationella tävling för världens mest bränsleeffektiva bilar. Team Ecurie Ford France ställde upp med en Fiesta ECOnetic och två Focus ECOnetic i fordonsgruppen för fossila bränslen. Det ledde till seger samt sjunde och niondeplats i specialklassen Regularity och ytterligare en seger i den individuella klassen för fossila bränslen. Både Fiesta och Focus bjöd på skolexempel på energieffektiv bilkörning och kom nära den imponerande låga förbrukningen 3,9 liter per 100 km som den segrande Fiesta-bilen hade förra året. 

Enligt Focus ECOnetics färddator kördes en sträcka på 508 km med 20,23 liter bränsle. Det motsvarar en genomsnittsförbrukning på endast 3,98 l/100 km.

Precis som det "riktiga" Monte Carlo-rallyt skedde starten i tre städer samtidigt - Lugano, Annecy-le Vieux och Clermont-Ferrand. I tävlingen ingick tre delsträckor och fem specialtävlingar där det handlar om att uppnå en förbestämd snitthastighet med så låg bränsleförbrukning som möjligt.

Pascal Aimé, årets segrare som även deltar i rally-EM, kommenterar: "Precis som förra året tyckte jag att det var en rolig utmaning att försöka hitta den bästa tänkbara balansen mellan prestanda och förbrukning. Fiestans chassi och utmärkta vägegenskaper bidrog till segern och till att jag hade så kul bakom ratten. Den bränslesnåla körstilen innebar att vi var tvungna att ta kurvorna väldigt snävt för att inte tappa fart. Det var en spännande utmaning.”

109-hästars Focus ECOnetic, utrustad med Fords automatiska start/stopp-system, har en bränsleförbrukning på 3,8 l/100 km* (blandad körning) och genomsnittliga CO2-utsläpp på 99 g/km men erbjuder trots det en toppfart på 191 km/h. Fiesta ECOnetic har de lägsta utsläppsnivåerna i sin klass med en effekt på 90 hk, acceleration 0-100 km/h på 12,3 sekunder och toppfarten 178 km/h. Bränsleförbrukningen vid blandad körning är endast 3,7 l/100 km.*

# # #

Fords pressreleaser och högupplösta bilder kan laddas ned på Ford Motor Companys webbplats för media (http://media.ford.com).

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef