Gå direkt till innehåll
Tekniken i nya Ford Focus varnar förare för förbud mot infart med fordon för att förebygga olyckor

Pressmeddelande -

Tekniken i nya Ford Focus varnar förare för förbud mot infart med fordon för att förebygga olyckor

Nya Ford Focus innehåller en hel del ny, avancerad teknik som aldrig tidigare funnits i Fords personbilar. Bland annat den nya Wrong Way Alert som varnar förare på väg in på förbjudna vägar, någonting som kan få mycket allvarliga konsekvenser om det t.ex. gäller motorvägar. Under 2017 i Tyskland omkom 22 personer som hade missat förbuds-skyltar när de körde upp på motorvägen.

Få misstag har konsekvenser så skrämmande som att köra på en motorväg i fel riktning. För att förhindra varje förarens värsta mardröm har Ford introducerat sin nya Wrong Way Alert-teknik i nya Focus.

Olyckor i trafik med förbud mot infart med fordon resulterar ofta i allvarliga skador och dödsfall eftersom hastigheten hos båda bilarna kombineras vid kollision. Under förra året omkom 22 människor i Tyskland efter att ha kört mot trafiken.

På flera språk har fenomenet skapat termen ”spökförare”: "Geisterfahrer" på tyska, "spookrijder" på holländska och "conductor fantome" på franska. Under 2016 avbröt tyska radiostationer program 2 200 gånger för att utfärda "geisterfahrer" varningar.

"Dessa olyckor kan vara förödande. Förare som är trötta, förvirrade av undermånliga vägmärken eller körning i dåligt väder kan göra felsvängningar, som resulterar att de sätter sig själva och andra människor på motorvägen i verklig fara ", säger Jan Guesten, utvecklingsingenjör, Driver Assistance Technologies , Ford of Europe.

Se hur tekniken fungerar här https://youtu.be/V-au9oHm7xY

Wrong Way Alert bygger på Fords befintliga teknik för igenkänning av trafikskyltar, Traffic Sign Recognition, som använder GPS-information från navigationssystemet för att identifiera bilens position och en framåtriktad vindrutekamera för att upptäcka skyltar som hastighetsbegränsningar och visa dem för föraren på instrumentbrädan eller i Head Up-displayen. I situationer där en förare passerar två "förbud mot infart med fordon"- skyltar på endera sida av en påfart till en motorväg eller dubbel körväg, varnar Wrong Way Alert föraren med signal och varningsmeddelande om att vägen är belagd med förbud och uppmanar föraren att kontrollera körriktningen.

Ford testade tekniken, som för närvarande är tillgänglig för kunder i Österrike, Tyskland och Schweiz, på företagets testbana i Lommel, Belgien, med hjälp av ”förbud mot infart med fordon”-skyltar som var uppsatta på påfarter. För att testa flera olika typer av korsningar monterades systemets kamera framför en dataskärm som visade en virtuell körmiljö som skapades med hjälp av GPS-data i realtid.

Wrong Way Alert är ett av en rad avancerade, förtroendeinspirerade teknologier som erbjuds för nya Focus, inklusive funktioner som gör det möjligt att automatiskt bromsa om bilen upptäcker en potentiell kollision med fotgängare eller cyklar. Också teknik som hjälper förare att genomföra manövrar för att undvika hinder framåt . Den bakre kameran ger en 180-graders vy för att back ut från parkeringsplatser eller uppfarter. 

Ämnen


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 199 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll