Gå direkt till innehåll
Sveriges miljösmartaste bilanläggning öppnar i Halmstad

Pressmeddelande -

Sveriges miljösmartaste bilanläggning öppnar i Halmstad

Den 19 maj kl 10.00 inviger Ford-handlaren BilMånsson sin nya bilhall vid Flygstaden i Halmstad. Den 4300 kvadratmeter stora bilhallen kommer sätta den nya anläggningen på kartan som Sveriges miljösmartaste bilanläggning.

Göteborg, 15 Maj 2012 - Med öppnandet av BilMånsson nya bilanläggning vid Flygstaden i Halmstad får kunderna tillgång till den mest moderna och miljövänliga bilanläggningen i Sverige.

”Jag ville bygga Sveriges mest moderna bilanläggning. Att tänka modernt innebär att tänka miljö och låg energiförbrukning”, säger Clas O Månsson, VD och ägare till BilMånsson i Halmstad AB.

Första spadtaget till den nya anläggningen togs i april 2011, och sedan dess har en supermodern bilanläggning av senaste snittet vuxit fram där man inte sparat på krutet för att säkerställa att anläggningen är på par med Fords mest effektiva miljöbilar.

”Det är otroligt kul och stimulerande att se att miljötänket går hela vägen som en röd tråd från utveckling och produktion, till försäljning och service av bilen som nu BilMånsson bevisar med sin nya anläggning”, säger Anna Müller, VD för Ford Motor Company AB, i en kommentar.

I sin strävan att bygga Sveriges miljösmartaste bilanläggning har Clas O Månsson satsat på både på konventionell miljöteknik, men också mycket nytänkande. Som exempel, placerade Halmstad Energi och Miljö AB (HEM) solceller på BilMånssons tak. Solcellerna använder solens strålar för att generera el som i sin tur används till att ladda elbilar via laddstolparna som placerats ut intill byggnaden. De dagar då solens strålar inte räcker till levererar HEM ursprungsmärkt el från vattenkraft i Nissan och Lagan. Inne i bilhallen sitter en panel som ständigt presenterar den aktuella mängd energi som solen genererar och hur långt detta räcker till i energibalansen.

”Att utnyttja sol och vatten för att driva laddstolparna intill byggnaden var givet i vår vision om att bygga Sveriges miljösmartaste bilanläggning”, fortsätter Clas O Månsson.  

Elen är dock bara en liten del i BilMånssons energibehov. Den nya bilanläggningen är också ansluten till fjärrvärmenätet. Fjärrvärmen värmer således varmvattnet och hela byggnaden. Den nya lackugnen, som ställer mycket höga leveranskrav vad gäller temperaturer, drivs också av fjärrvärme. Detta ger ett mycket gott resultat ur inte minst ekonomisk synpunkt.

”Med BilMånssons nya anläggning på plats är vi övertygande om att Clas och hans personal kommer ta Ford till nya framgångar i Halmstad med omnejd. Sedan starten 2008 har BilMånsson tredubblat Fords marknadsandel på den lokala marknaden, och fått Fords finaste utmärkelse för återförsäljare - Ford Chairman’s Award, för sin goda kundservice. Utmärkelsen baseras på kundernas egna bedömningar av sin återförsäljare”, säger Anna Müller.

Sveriges miljösmartaste bilanläggning består bland annat av:

 • Dubbla ventilationaggregat för olika körtider i lokalen (A-klassade pumpar).
 • LED belysning.
 • 6 st laddstolpar för elbilar.
 • Elbilsverkstad samt miljöservice med Castrols energisnåla oljor.
 • Energisnåla A+++ hushållsmaskiner.
 • Energisnåla datorer (utan hårddiskar som kräver fläktar som drar onödig energi) och skrivare.
 • Biltvätt med låg vattenförbrukning. Senaste reningstekniken med 90 % vattenåtervinning.
 • Fördröjd dagvattenhantering via vattenmagasin på tomten.
 • Totalenergi från Halmstad Energi och Miljö AB med fjärrvärme och golvvärme i hela byggnaden, förberedelse för fjärrkyla, energivisualisering både internt och mot kund, fjärrenergioptimering direkt från Halmstad Energi och Miljö AB.
 • Miljökompenserande tak motsvarande 17.000 mils körning/år koldioxidutsläpp från en normal personbil.
 • Solcellspaneler för elproduktion motsvarande 22 000 kWh på ett år. Detta motsvarar c:a 15 000 mils bilkörning med elbil.
 • Slussystem till de flesta frekventa fasadportar. Portstyroptimering via sensorer.
 • Lackbox med senaste energisnåla ABB ventilationen uppvärmd med fjärrvärme.
 • Modern källsortering på varje arbetsplats.
 • Miljöavdelning där vi presenterar hela vårt miljötänk från A till Ö med visualisering via väggskärmar som presenterar hela vårt miljökoncept samt energivisualisering (husets färddator).
 • Företaget och personalen är miljödiplomerat.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.fordmedia.eu alt. www.media.ford.com


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige,
www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta:

Clas O Månsson, BilMånsson i Halland AB, clas.mansson@bilmansson.com

alt. +46 (0)35-152 152 eller +46 (0)708-554 555

Eller:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll