Gå direkt till innehåll
Stora framgångar för Ford i motorsport under 2011

• För Fords racingteam och förare blev 2011 en succésäsong med en rad segrar över hela världen.
  • Det gångna året var det 110:e i Fords motortävlingsprogram, lanserat av företagets grundare Henry Ford som tävlade – och vann – en enda gång den 10 oktober 1901.

Göteborg, 22 december 2011 – Henry Ford skulle ha varit stolt.

Etthundratio år efter det att Henry Ford körde och vann sitt enda tävlingslopp kan Fords tävlingsteam se tillbaka på ett framgångsrikt år med en rad mästerskap och segrar.

I Fords mest uppmärksammade tävlingssatsning kom Ford Fiesta-förarna Mikko Hirvonen och Jari-Matti Latvala i Ford Abu Dhabi World Rally Team tvåa respektive fyra i rally-VM efter en spännande kamp ända fram till finalen. Fords WRC-par tog hem tre VM tävlingar under säsongen. Sammanlagt blev det Fiestas mest framgångsrika rallyår någonsin med 16 regionala och nationella mästerskapstitlar världen över.

I NASCAR Sprint Cup placerade sig Ford Fusion-föraren på delad förstaplats sett till antalet poäng men hade färre delsegrar än vinnaren. Edwards kom därmed tvåa och lagkamraten Roush Fenway blev fyra i det jämnaste NASCAR Sprint Cup-mästerskapet någonsin.   Nybörjaren Trevor Bayne vann dessutom Daytona 500 för Wood Brothers – Fords 600:e seger på cupnivå.

I NASCAR Nationwide tog Mustang sin första NASCAR-seger och Ford-föraren Ricky Stenhouse Jr vann för första gången ett NASCAR Nationwide-förarmästerskap, vilket bidrog till att Ford tog hem tillverkartiteln.

I NHRA Funny Car dragracing tog sig alla fem Ford Mustang-förarna vidare till finalåken. Ford-förare vann 12 gånger (däribland Fords 200:e seger i klassen). Mike Neff för John Force Racings kom fyra och Robert Hight femma.

I Rallycross tog Ford Fiesta-föraren Tanner Foust hem Global Rallycross Championship och Ford Focus-föraren Sverre Isachsen vann EM (där Foust tog silver). Fiesta-förarna Brian Deegan, Tanner Foust och Marcus Grönholm tog guld, silver respektive brons i X Games.

Inom off-road racing fortsatte Ford dominera i ökentävlingarna och vann sju mästerskap i LOORS, Best in the Desert och ABSA Off-Road.

Inom touring vann Andy Yan de kinesiska mästerskapen i en Ford Focus. Paul Brown tog hem segern i SCCA World Challenge GTS i en Mustang Boss 302S; samma modell var också framgångsrik i Grand-Am, medan Focus gjorde bra ifrån sig i British Touring Car.

"Det har varit ett fantastiskt år för Fords tävlingsteam och förare världen runt”, säger Jamie Allison, chef för Ford Racing i Nordamerika.  "Och vi är stolta över att tävla av samma skäl som en gång Mr. Ford – för att testa våra produkter i hård konkurrens och berätta om våra framgångar för att sälja mer bilar. Det är ingen tvekan om att vårt tävlingsprogram bidrar till att göra Ford-märket populärt.”

Ford Fiesta har haft en enastående rallysäsong med en lång rad segrar", säger Gerard Quinn, ansvarig för motorsport på Ford Europa. “Tävlingsdebuten ledde till en seger för Ford Fiesta RS WRC i Svenska rallyt och säsongen avslutades i samma stil med Wales Rally GB.  Både som fabriksförberedd rallybil och som privat tävlingsbil har Fiesta de egenskaper som gjort Ford så framgångrikt på rallyvägarna de senaste decennierna."