Gå direkt till innehåll
​Den "smarta jackan" från Ford visar medtrafikanter åt vilket håll cyklisten tänker svänga med hjälp av ljus som aktiveras på respektive ärm.
​Den "smarta jackan" från Ford visar medtrafikanter åt vilket håll cyklisten tänker svänga med hjälp av ljus som aktiveras på respektive ärm.

Pressmeddelande -

Smarta jackor – en del av framtidens mobila ekosystem

Den "smarta jackan" är en uppfinning med fokus på framtidens mobilitet och har skapats av en grupp cykelentusiaster på Ford. Tanken är att jackan ska göra det lättare för cyklister att navigera i trafiken, men också underlätta för bilister att upptäcka dem.

Ford samarbetar gärna med andra specialister för att skapa nya innovationer. Tillsammans med klädföretaget LUMO, som specialiserar sig på cykelkläder, och mjukvaruföretaget Tome, som fokuserar på mobilitet, har parterna tillsammans utvecklat "den smarta jackan". Idén kläcktes av en grupp cykelentusiaster som varje morgon tar sin cykel till Ford Smart Mobility-kontoret i London.

– Vi på Ford vill försöka hjälpa människor, och varor, att transporteras säkrare och på ett mer fritt sätt. Den här nya smarta jackan hjälper oss att förstå hur olika typer av trafikanter rör sig i våra urbana, mobila ekosystem. På så vis kan vi få mer kunskap kring hur olika aktörer i trafiken kan samexistera, och därmed utveckla innovationer för framtidens mobila samhälle, säger Tom Thompson, projektledare på Ford Smart Mobility.

En smart jacka med futuristiska funktioner
Den smarta jackan visar medtrafikanter åt vilket håll cyklisten tänker svänga med hjälp av ljus som aktiveras på respektive ärm. Jackan är trådlöst kopplad till en app i cyklistens telefon, som skickar signaler till jackan som utlöser vibrationer i ärmarna, för att tala om åt vilket håll cyklisten ska svänga. Appen väljer också rutter som undviker tät trafik och stökiga korsningar.

Från prototyp till patent
Den smarta jackan är just nu en prototyp, men Ford befinner sig i en process för att få patent på innovationen. Tanken är att därefter utveckla jackan ännu mer. Exempelvis skulle en speciell typ av hörlurar göra att cyklister inte stänger ute ljud från andra trafikanter, som många andra hörlurar gör. Hörlurarna skulle bland annat signalera meddelanden via vibrationer.

– När självkörande fordon lanseras på bred front inom ett par år kommer bilanvändandet se helt annorlunda ut än i dag, och även för klimatets skull måste vi revolutionera vår syn på bilen och hur vi transporterar oss. Att vara med och utforma morgondagens mobilitet är ett stort fokus inom Ford över hela världen, säger Erik Lindham, informationschef på Ford Sverige.

Ford Smart Mobility
Ford är globalt en aktiv aktör i formandet av framtidens mobilitet, med flera strategiska satsningar för att minska bilanvändandet och lätta storstäders ansträngda bilinfrastruktur.Ford Smart Mobility skapades 2015 och kan beskrivas som en plan för hur Ford ska bli både ett bilföretag och ett mobilitetsföretag. Ford Smart Mobility är också en helt egen division inom Ford-koncernen, med kontor i Palo Alto och London. Inom mobilitetsfältet vill Ford bland annat storsatsa på förarlösa bilar, med målsättningen att erbjuda helt förarlösa bilar kommersiellt och i stor skala till framför allt bildelningstjänster och samåkningstjänster senast 2021.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 199 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll