Gå direkt till innehåll
Fordingenjörens Kilian Vas smarta hoverboard.
Fordingenjörens Kilian Vas smarta hoverboard.

Pressmeddelande -

Smart hoverboard resultat av innovationstävling för Fordanställda

Under 2015 instiftade Ford en innovationstävling där anställda får tävla med sina bästa mobilitetslösningar. En innovation som kom till final i årets tävling var den mobila plattformen Carr-E. Carr-E ryms i bilens reservhjulsutrymme och kan ta dig från parkeringen till slutgiltigt mål, eller bära ditt bagage.

Fords fick in över 600 idéer till mobilitetslösningar i årets upplaga av innovationstävlingen ”Ford Last Mile Mobility Challenge”. En av finalisterna var Ford-ingenjören Kilian Vas med den mobila plattformen Carr-E som ryms i bilens reservhjulsfack, kan transportera personer eller objekt på upp till 120 kilo och kan köra 22 kilometer med en toppfart på 18 kilometer per timme.

– Vi behöver nästan uppfinna hjulet på nytt för att hitta nya mobilitetslösningar. När jag utvecklade Carr-E inspirerades jag av Fords önskan om att vara både ett fordonsföretag och ett mobilitetsföretag. Jag tänkte också på hur mycket det byggs i städer just nu, och att det kommer bli ett allt större problem att transportera sig i storstadsmiljöer, säger Kilian Vas, ingenjör på Ford och uppfinnare av Carr-E.Innovationstakten ökar hos Ford
Förra året fick Ford in 6000 uppfinningsidéer från sina anställda och i år beräknas det bli ännu fler.

– Innovation är något som ligger våra ingenjörer varmt om hjärtat, precis som på den tid då Henry Ford först började fundera på hur vi faktiskt rör oss. Personliga assistent-produkter kan hjälpa människor transportera sig de sista kilometrarna av sin resa, snabbt och enkelt, säger Walter Pijls på Ford.

Carr-E är fortfarande i utvecklingsstadiet och testas för att kunna möta användarnas krav och förväntningar. Nya konceptidéer brukar normalt behövas testas under en längre tid innan de kan lanseras kommersiellt. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 199 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll