Gå direkt till innehåll
Fords självbromsande kundvagn har försetts med en sensor som skannar av området framför vagnen, för att sedan bromsa automatiskt då ett potentiellt hinder upptäcks.
Fords självbromsande kundvagn har försetts med en sensor som skannar av området framför vagnen, för att sedan bromsa automatiskt då ett potentiellt hinder upptäcks.

Pressmeddelande -

Självbromsande kundvagn ska göra besök med barn till mataffären mer harmoniska

Storhandling med barn kan skapa stress, framförallt om barnet får tag i en kundvagn. Ford har tagit fram en lösning på detta, med inspiration från ny teknologi som används inom fordonsvärlden för att hjälpa bilförare att undvika olyckor.

I det flesta av Fords bilmodeller finns aktiv inbromsning med fotgängaravkänning, en teknologi som nu applicerats på en kundvagn. Den självbromsande vagnen ska minska stressen hos föräldrar med barn som gärna springer ett varv med de spännande kundvagnarna.

Smart teknologi för att minska olyckor
Aktiv inbromsning med fotgängaravkänning består av ett system med kamera och radar som skannar av vägen för att spåra bilar, fotgängare och cyklister framför bilen och gör dig uppmärksam på deras närvaro. Om föraren inte reagerar bromsar bilen via automatik. Utifrån samma koncept har den självbromsande kundvagnen försetts med en sensor som skannar av området framför vagnen, för att sedan bromsa automatiskt då ett potentiellt hinder upptäcks.

– Aktiv inbromsning med fotgängaravkänning kan hjälpa förare att undvika olyckor eller mildra effekterna vid en eventuell kollision. Genom att använda liknande teknologi på en kundvagn vill vi visa på hur användbara den här typ av uppfinningar kan vara i trafiken, säger Anthony Ireson, ansvarig för marknadskommunikation på Ford Europa.

Den självbromsande kundvagnen är än så länge en prototyp, och en del av en rad uppfinningar från Ford där teknologi från fordonsindustrin används för att lösa vardagsproblem.

– Många föräldrar drar sig för att storhandla med sina barn, då barnen gärna vill leka och föräldrarna hellre bara vill få jobbet gjort. Barn älskar att göra som deras föräldrar och känslan av att ha kontroll. När barn kör en kundvagn kan fantasin snabbt omvandla den till en bil, och helt plötsligt befinner de sig på en racingbana, och inte i en mataffär, säger författaren av "What´s My Child Thinking? och föräldraexperten Tanith Carey. 

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett globalt bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincoln lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company, och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Koncernen har cirka 199 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon på 50 separata marknader och har cirka 53 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 24 produktionsanläggningar (16 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 8 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Presskontakt

Erik Lindham

Erik Lindham

Presskontakt Informationschef

Relaterat material

Relaterade nyheter