Gå direkt till innehåll
SEX MILJONER FIESTA REDAN BYGGDA AV FORD I KÖLN

Pressmeddelande -

SEX MILJONER FIESTA REDAN BYGGDA AV FORD I KÖLN

Ford Fiesta, Europas bäst säljande bil under första kvartalet 2010*, har satt ännu ett nytt rekord på monteringsfabriken Ford-Niehl i Köln, Tyskland. 

Göteborg, 5 maj 2010 – Den sexmiljonte tyskbyggda Fiestan, en tredörrars Vision Blue Sport edition med 1,6-liters Ti -VCT-motor (120 hk), beställd av en kund i Tyskland, rullade av produktionslinjen igår – 31 år efter att den första Fiestan tillverkades här i okober 1979. Fram till i dag har sju generationers Ford Fiesta byggts i Köln sedan 1989 då Niehl-anläggningen blev huvudfabrik för tillverkningen av Fiesta i Europa.

Sedan Fiesta började produceras i Europa i 1976 har den blivit alltmer omtyckt. Totalt har mer än 13 miljoner bilar byggts på Fords fyra europeiska fabriker, inklusive den i Köln. Den första bilen byggdes i spanska Valencia 1976 där man nu även producerar den senaste generationen Ford Fiesta, precis som i Niehl. Under åren 1976 till 2002 byggdes Fiesta-bilar även på Fords Dagenham-fabrik i Storbritannien, och Saarlouis-fabriken i Tyskland producerade modellen från 1976 till 1980.

Tack vare effektivare produktion har allt fler Fiesta-bilar tillverkats i allt snabbare takt och allt högre kvalitet på Niehl-fabriken. Ford betraktas alltjämt som en av de effektivaste biltillverkarna i Europa av branschexperterna.

Det tog tio år att nå den första miljonen producerade Fiesta-bilar. Den andra miljonen rullade av monteringsbandet på mindre än halva den tiden. Mellan femte och sjätte miljonen dröjde det bara drygt tre år.

Runt 4 300 anställda producerar i dag 1 885 Ford Fiesta och Ford Fusion varje dag i ett flexibelt treskiftssystem på Niehl-fabriken. Under 2009 tillverkade fabriken sammanlagt

406 200 bilar – 350 500 Fiesta och 55 700 Fusion. Ungefär 80 procent av fabrikens totala bilproduktion går på export. 

"Fiestas succé talar för sig själv. Innovativ design i kombination med modern teknik uppskattas även av dagens kunder", säger Ken MacFarlane, Vice President Manufacturing på Ford Europa. "Att uppnå sex miljoner producerade bilar är en fantastisk milstolpe för Niehl och något alla på fabriken kan vara stolta över.

Det här är inte bara en framgång för Ford, utan även för Köln, Nordrhein-Westfalen och Tyskland."

Produktionen av den senaste generationen Fiesta i Niehl startade i augusti 2008. Bara 18 månader efter premiären har mer än 750 000 kunder världen över köpt nya Fiesta. Drygt 670 000 av bilarna har sålts i Europa.

Monteringsfabriken Niehl spelade även en viktig roll i ett initiativ för att lansera nya Fiesta till kunder i Nordamerika. I sitt program "Fiesta Movement" valde Ford ut 100 kunder som fick köra nya Fiesta och sedan berätta om sina upplevelser via sociala medier som Facebook, FlickR och YouTube. En bilpark på 100 femdörrars Fiesta-bilar byggdes speciellt för programmet på den tyska fabriken och exporterades till Nordamerika i mars 2009.

Fiesta börjar visas hos de nordamerikanska bilhandlarna under andra kvartalet 2010.

Ford kommer även att lansera sin globala Fiesta på de stora marknaderna i Asien och Stillahavsområdet under 2010. Förutom Niehl och Valencia i Europa byggs Fiesta även i Nanjing, Kina och Rayong, Thailand. På Fords Cuautitlàn-fabrik i Mexiko kommer den första Fiestan att rulla av bandet de närmaste veckorna.

# # #

Kommentar till redaktörer:

Baseras på data publicerad av JATO Dynamics. Siffrorna baseras på 27 europeiska länder – www.jato.com

# # #

Fords pressreleaser och högupplösta bilder kan laddas ned på Ford Motor Companys webbplats för media (http://media.ford.com).

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef