Gå direkt till innehåll
Produktionsmodellen av den globala prestandabilen Ford Focus ST premiärvisas i Frankfurt tillsammans med nya ST kombi för Europa-marknaden

Pressmeddelande -

Produktionsmodellen av den globala prestandabilen Ford Focus ST premiärvisas i Frankfurt tillsammans med nya ST kombi för Europa-marknaden

  • Fords första globala prestandabil, nya femdörrars Focus ST, debuterar som produktionsfärdigt fordon på bilmässan i Frankfurt. Dessutom visar Ford upp en snygg och högpresterande ST kombi för den europeiska marknaden.
  • Femdörrars Focus ST lanseras världen över under 2012 och kommer att finnas på mer än 40 marknader.
  • Kraften levereras av en högeffektiv 2,0-liters Ford EcoBoost-motor med imponerande 250 hästkrafter och ett vridmoment på 360 Nm.
  • Den bränsleeffektiva nya fyrcylindriga motorn hjälper Focus ST att minska CO2-utsläpp och bränsleförbrukning med mer än 20 procent jämfört med den förra Focus ST-modellen i Europa.
  • Focus ST erbjuder klassiska Sport Technologies-egenskaper (ST) som höga prestanda, goda vägegenskaper och iögonfallande design i kombination med låga bullernivåer.

 

Göteborg, 12 september 2011 – Idag på bilmässan i Frankfurt premiärvisar Ford produktionsversionen av nya femdörrars Focus ST – den prestandamodell som entusiaster över hela världen väntat så ivrigt på.

För kunder i Europa finns också en snygg kombiversion, som kommer att lanseras samtidigt som femdörrarsmodellen nästa år.

Focus ST är Fords första verkligt globala prestandabil. Modellen bygger vidare på arvet från tidigare Focus ST-modeller i Europa, som nu utvecklats så att förare i hela världen kan njuta av imponerande prestanda, makalösa vägegenskaper, beroendeframkallande (!) motorljud och muskulös design – kort sagt allt det som ST står för.

Tack vare innovativ design och teknik kommer nya Focus ST att vara mer kraftfull än tidigare och förvånansvärt bränsleeffektiv – men också bjuda på ännu bättre vägegenskaper. Nya Focus ST är ett självklart val för de förare som vill ha en sportig bil som fungerar i vardagen men också utstrålar den passion och entusiasm som man förknippar med Fords globala prestandafordon.  

”Nya Focus ST är verkligen en spännande bil för Ford”, säger Jost Capito, ansvarig för företagets globala prestandabilar. ”Det är den första prestandamodellen som bygger på den design- och teknikmässiga styrkan i ett av våra nya globala produktionsfordon. Det är en modell som vi tagit fram för världens alla bilentusiaster – och vi tror absolut inte att de kommer att bli besvikna.”

Ford ST i global tappning

Under skalet på nya Focus ST hittar man alla de detaljer och lösningar som kommer att ingå i ST-serien, i linje med Fords nya strategi för globala prestandabilar. Gruppen Global Performance Vehicles (Globala prestandafordon) – som består av Ford Team RS i Europa och Special Vehicles Team (SVT) i USA ­­– har med hjälp av synpunkter från Ford i Asien och Afrika tagit fram en strategi som alla globala prestandabilar i framtiden måste följa.

”Det ligger mycket strategiskt arbete bakom Focus ST”, förklarar Capito. ”Först utvecklade vi vår globala strategi för prestandabilar, i ett samarbete som omfattade Nordamerika, Europa och Asien. I strategin definierade vi alla centrala ST-egenskaper som styrning, kördynamik, ljudkvalitet och motorstyrka så att våra tekniker kunde använda dessa när de specificerade nya Focus ST.”

Som med alla ST-modeller i framtiden känner man lätt igen nya Focus ST på utsidan: modellen har fått sportigare främre och bakre stötdämpare, bakre spoiler och sidokjolar samt en unik karossfärg.

Både som femdörrars och som kombi har Focus ST de fantastiska vägegenskaper som gör alla Fords Sports Technologies-modeller till något alldeles särskilt. Chassi, motor, ljud och bekvämlighet är finjusterade så att man får en genuin sportig känsla samtidigt som bilen fungerar till vardags. Det är just dessa egenskaper som kommer att vara utmärkande för alla ST-modeller i framtiden.  

Fords första globala prestandabil

Den globala One Ford-strategin har redan tillämpats med framgång i lanseringen av Fiesta och nya Focus. One Ford har gjort det mycket lättare att ta fram prestandabilar för global försäljning.

”Nya Focus har varit en fantastisk utgångspunkt för en ST-modell”, säger Matthias Tonn, ansvarig programingenjör för Focus ST. ”Den har en stabil kaross med exakt hantering som standard. Det kan kunder i hela världen intyga. Det är en bil som inte kompromissar i något avseende oavsett var i världen den säljs. Focus ST bygger på dessa goda grundegenskaper så att vi kan presentera den globala prestandabil som våra kunder efterfrågar.”

Enligt Capito och Tonn vill de som köper en prestandamodell ha samma typ av bil oavsett vägförhållanden och klimat. Det är en viktig insikt som Global Performance Vehicles-gruppen kommit fram till och den ligger till grund för Fords globala strategi för prestandabilar.

Femdörrars Focus ST kommer att finnas till försäljning i mer än 40 länder och i sex världsdelar – Ford ger kunder över hela värden tillgång till en prisvärd prestandamodell för vardagsbruk. Skillnaderna mellan de olika ländernas modeller är mycket små och genomförs för att uppfylla nationella lagkrav. Så oavsett var i världen kunden befinner sig kommer nya femdörrars Focus ST att ge samma känsla av kraft, balans och förfining.

I Europa är intresset för kombimodeller mycket stort och därför kommer Ford att ge sina europeiska kunder möjligheten att köpa nya Focus ST som kombi.

”Vi vet att många kunder i Europa vill ha den lastkapacitet som man får i en kombi men också den körglädje och prestanda som brukar förknippas med femdörrarsmodellerna”, säger Tonn. ”Den snygga kombiversionen av nya Focus var en perfekt plattform för en unik nischmodell – och den kommer att vara precis lika spännande att köra som femdörrarsbilen.”  

Mer kraft och bättre ekonomi

Focus ST är utrustad med en 2,0-liters Ford EcoBoost-motor som ger en kompromisslös blandning av prestanda och effektivitet. Fords lätta EcoBoost-motorer helt i aluminium ger samma kraft som större motorer men med bibehållen bränsleffektivitet tack vare tre innovativa tekniker.

Högtrycksdirektinsprutning, turboladdning med liten tröghet och Ti-VCT (Twin-independent Variable Cam Timing; dubbla oberoende variabla kaminställningar) är de tre hörnstenarna i ett avancerat förbränningssystem som ger högre prestanda och förbättrad bränsleeffektivitet.

Global Performance Vehicles-gruppen har utgått från dessa tekniker när man för Focus ST utvecklat en 250-hästarsversion av 2,0-liters Ford EcoBoost-motorn.

En ny utformning av insugs- och utblåssystemen med en unik motorkalibrering ger den kraft och följsamhet som man vill ha i en sådan här modell.

Motorn har en maxeffekt på 250 hästkrafter och ett starkt vridmoment med en bred, jämn kurva med 360 Nm som högsta värde. Följsamheten, som är kännetecknade för Ford EcoBoost-motorerna, upprätthålls trots vridmomentets höga maxvärden.

Jämfört med den 2,5-liters femcylindriga motorn som användes i den föregående Focus ST-modellen i Europa ger den nya fyrcylindriga motorn högre prestanda, men tack vare dess lägre kapacitet och innovativ teknik är den dessutom mer bränsleekonomisk.

EcoBoost-motorn i Focus ST förväntas minska både koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning med mer än 20 procent jämfört med föregående Focus ST-modell i Europa.

”Det här är första gången vi använder en fyrcylindrig motor i en prestandamodell och resultatet är häpnadsväckande”, berättar Capito. ”Förarna får mycket kraft och vridmoment hela vägen genom de olika växellägena. Till vardags får de dessutom en mycket mer bränslesnål bil än föregående modeller. Det är en viktig komponent i vår ST-strategi.”

Den nya globala modellen har försetts med en 6-växlad manuell växellåda som justerats för att få så kraftfull växling som möjligt. Stor omsorg har lagts ned på att se till att den sjätte växeln har en utväxling som passar sportiga Focus ST samtidigt som den ger god ekonomi vid landsvägskörning.

Sensationellt ljud

Den förra Focus ST-modellen blev känd för sitt sportiga motorljud. När nya Focus ST utrustades med en fyrcylindrig Ford EcoBoost-motor var Fords ljudtekniker självklart angelägna om att modellen fortfarande skulle ha ett attraktivt ljud.

En viktig del i arbetet handlar om att vidareutveckla den berömda ”symposern” som först användes på förra Focus ST och sedan på Focus RS och RS 500.

”Folk älskade ljudet från den föregående Focus ST-modellen”, säger Capito. ”Skillnaden i akustik är stora mellan fem och fyra cylindrar, men precis som med Beethoven och Mozart – som båda på sitt sätt skapade fantastisk musik – tror vi att också ljudet från nya Focus kommer att uppskattas av entusiasterna.”

Det är inte bara motorljudet man uppmärksammat. Avgassystemet – med unika avgasrör – har finjusterats för att få fram en balanserad ljudupplevelse. När man kör bilen sportigt ”belönas” man med ett sportigt ljud, men för den som vill ha en lugnare körupplevelse dämpas ljudet vid lägre varvtal. 

Enastående köregenskaper

De fantastiska köregenskaperna utgör själva hjärtat i Focus ST. Tack vare ny teknik har Ford skapat ett chassi som överträffar högt ställda förväntningar och fungerar lika väl för erfarna som för nya förare.

Ford har tagit fram ett nytt sportstyrsystem som stärker körglädjen. Den flexibla kuggstången gör Focus ST smidig i kurvorna samtidigt som bilens känns trygg att ratta också i höga hastigheter.

Det här unika systemet gör styrningen mindre känslig på raksträckorna och mer känslig vid kurvtagning. Förarna får därmed maximal kontroll över fordonet också i hårnålskurvor. En annan fördel med det variabla styrsystemet är att bilen är lätt att manövrera också i låg hastighet, till exempel vid parkering.

Modellens elektrohydrauliska servostyrning (EPAS) har förstärkts med Fords system för vridmomentskompensation (TSC).

En mer ”aggressiv” inställning av TSC-systemet gör att den som kör en Focus ST kan gasa maximalt och ändå behålla väggreppet också på ojämnt underlag. Systemet upptäcker det genomslag på styrningen som vridmomenten kan orsaka i sådana situationer och informerar EPAS-programvaran, som sedan motverkar vridmomentseffekten så att den knappt behöver märkas av föraren.

En del ändringar har även gjorts av det elektroniska stabilitetsprogrammet för att göra körningen ännu lite vassare. Föraren kan välja mellan tre olika ESP-lägen. Vilket läge föraren väljer beror på väder och vägförhållanden – eller hur mycket hjälp föraren vill ha med att upprätthålla stabiliteten.

I det första läget fungerar ESP i princip på samma sätt som i vanliga Focus, fast systemet i ST är utformat så att det inte stör föraren. I det här standardläget får föraren hjälp på alla slags vägytor och i alla väderförhållanden.

I det andra läget – som kallas ”reduced” eller ”wide-slip” – har antispinnfunktionen stängts av. Det betyder att eventuellt spinnande hjul hanteras av föraren och att ESP bara ingriper om det är absolut nödvändigt.

Givetvis kan ESP-systemet också stängas av helt, så att föraren får full kontroll över chassit till exempel på tävlingsbanan. Funktioner som kurvtagningssystemet Enhanced Dynamic Cornering Control (EDCC) fortsätter dock att vara aktivt.

Förbättrad vridmomentsfördelning

Vid kurvtagning är den förbättrade vridmomentsfördelningen till stor hjälp för Focus ST-föraren. I standardversionen av systemen används vridmomentsfördelning vid inbromsning, så att bromsvridmomentet förs över till det inre hjulet för att motverka understyrning och ge mer dragkraft, ungefär som en traditionell differentialbroms.

Systemet i Focus ST är mer kraftfullt och kompletteras av understyrningskontrollen Cornering Under Steer Control (CUSC), som skapar ett bakdifferentialvridmoment utifrån fordonets understyrning innan ESP ingriper, både när systemet är påslaget och när det är avstängt. Den förbättrade vridmomentsfördelningen är en viktig förklaring till körglädjen – och tryggheten – som föraren upplever i Focus ST.

Sportfjädring

Med de avancerade förarassistansfunktionerna samverkar den finjusterade upphängningen i nya Focus ST. Uppgraderade stötdämpare och fjädrar har sänkt chassit med 10 mm så att bilen får en mer aggressiv framtoning samtidigt som tyngdpunkten ligger närmare vägbanan, vilket ger en effektivare kurvtagning.

Den bakre upphängningen har fått en del nya delar specialutvecklade för Focus ST. Här ingår bland annat uppgraderade leder och en nu utformning av krängningshämmaren – två åtgärder som ger föraren bättre feedback från vägen och därmed mer kontroll.

Kombin har fått en något annorlunda bakre upphängning. Stötdämparna är vinklade – som i grundmodellen – för att man ska kunna behålla lastkapaciteten i bagageutrymmet.

Båda Focus ST-varianterna har dock i princip samma utmärkta köregenskaper – som kommer att locka föraren att ge sig ut på riktigt kurviga vägar.

Nya aluminiumfälgar

Ford har utvecklat de välkända fälgarna med Y-formade ekrar. De nya 18-tums aluminiumfälgarna känns igen som Focus ST men har fått en ansiktslyftning inför 2012.

För ST-kunderna finns nu också alternativet Performance Pack med svarta fälgar och kontrasterande röda bromsok.

På fälgarna sitter däcken 235/40R18 Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 som testats med alla tänkbara vägförhållanden och även på beryktade Nürburgring Nordschleife i Tyskland.

”Focus ST får samma däck över hela världen”, berättar Tonn. De ger bästa tänkbara prestanda oavsett vägförhållanden. De gör att man får ut mesta möjliga av bilens chassi och förarsystem.”

En djärv och muskulös exteriör

Globalt kommer nya Focus ST att finnas som femdörrars halvkombi medan man i Europa också kommer att kunna köpa en kombiversion. Båda modellerna bygger på det slående ”kinetiska” formspråket i standardmodellen, men man har gett Ford ST ett mer muskulöst och sportigt utseende.

Man ser direkt att Focus ST är en prestandabil. Den nya karossfärgen, Tangerine Scream, betonar det spännande och energiska i Focus ST, men också i de andra färgerna – Performance Blue, Race Red and White – är det tydligt att man har med ett kraftpaket att göra. Färgen kompletteras av en djärv och sportig styling.

”De ändringar vi gjort för att få ännu bättre aerodynamik och prestanda ger nya Focus ST en sportigare look”, berättar Martin Smith, designchef på Ford Europe. ”Spännande nya formgivningsdetaljer både fram och bak gör att ST har fått ett tuffare och mer dynamiskt utseende.”

Focus ST har fått en design som ger modellen mer aggressivitet och bättre aerodynamisk stabilitet än grundmodellen. Här kan nämnas en trapetsformad Ford-grill i ett stycke, skulpterade sidokjolar och en dynamisk bakre stötfångare med framträdande diffuser-liknande ventiler i bakpanelen.

Bakomliggande förare kan inte undvika att se den högeffektiva takspoilern (på båda versionerna) som förbättrar stabiliteten i höga hastigheter och minskar luftmotståndet. De kommer säkert också att lägga märke till det centralt placerade avgasröret som har fått en design som knyter an till den främre stötfångaren. 

Över hela världen kommer Focus ST:s sportiga formgivning att övertyga andra förare om att de ser en bil med exceptionella prestanda.

Snygg och sportig interiör

Den som äger en Focus ST kommer att vilja tillbringa mycket tid i sin bil. Fords designers har ansträngt sig för att skapa en välkomnande och effektiv inre miljö.

Redan grundmodellens interiör har en cockpit-utformning, så att alla som kör Focus får en sportig känsla. I ST har den sportiga upplevelsen förstärks i alla detaljer, så att föraren aldrig behöver tveka över om det är en ST han eller hon sitter i.

Här ingår pedaler, ratt och växelspak i specialutformning och unika Recaro-säten. Den sportiga upplevelsen förstärks av mörkare takbeklädnad och klädsel på stolparna.

Ford har samarbetat nära med Recaro för att kunna erbjuda ST-kunderna säten med bästa tänkbara komfort och stöd. Sätena ger inte bara föraren fullgott stöd under mer livlig körning utan har också en dyna som kan vinklas och dessutom justering av stolslängden, vilket är unikt i den här fordonsklassen. En lägre sittställning ger bättre ergonomi än tidigare.

Det går ingen direkt nöd på baksätespassagerarna heller. Ett helt nytt baksäte har tagits fram för ST, format av specialskum. Baksätespassagerarna kan därmed känna sig lika väl omhändertagna som de som sitter fram i bilen.

Nya Focus ST kommer att erbjudas med tre olika klädselalternativ – ST1, ST2 och ST3. Det är samma approach som används redan tidigare för Focus ST i Storbritannien.

Detaljer vad gäller klädslarna kan komma att variera i olika länder. ST1 är dock standardalternativet med Recaro-säten i tyg, nyckelfri start, hasplåtar med ST-logotyp och standardbaksäte med armstöd i mitten.

Focus ST2 betyder Recaro-säten delvis i läder och klimatkontroll med två zoner. I ST2-paketet ingår också särskilda ST-mattor, automatiska strålkastare, backspegel med automatisk avbländning samt automatiska vindrutetorkare.

I det mest exklusiva paketet, Focus ST3, får man dessutom uppvärmda Recaro-lädersäten som med justering i 8 riktningar och utdragbara dyna samt det nya baksätet från Recaro. Den som väljer ST3 får också högeffektiva Bi-Xenon-strålkastare.

Nya Focus ST kombi

Med nya Focus ST kombi visar Ford hur långt man kan ta ST-konceptet och erbjuder sina europeiska kunder något helt unikt i det här segmentet.

”Det finns ingen bil på marknaden som kan jämföras med Focus ST kombi”, konstaterar Capito. ”Här får man alla de praktiska fördelarna med Focus kombi plus unika ST-egenskaper som prestanda och vägegenskaper. Vi är övertygade om att ST kombi blir en stor framgång.”  

# # #

 

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök http://frankfurt2011.fordmedia.eu/


Följ oss på
www.facebook.com/fordofeurope, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Presskontakt

Erik Lindham

Erik Lindham

Presskontakt Informationschef

Relaterat material