Gå direkt till innehåll
NYA TRANSIT/TOURNEO CONNECT MED FRÄSCH DESIGN OCH NYA FUNKTIONER

Pressmeddelande -

NYA TRANSIT/TOURNEO CONNECT MED FRÄSCH DESIGN OCH NYA FUNKTIONER

  • Ny exteriör som är mer dynamisk.
  • Uppdaterad interiör med helt ny instrumentpanel och nya mätare.
  • Förbättrade säkerhetsfunktioner med ESP, antispinnsystem och backstarthjälp som standard.
  • Nya funktioner och förfinad kvalitet.

Göteborg, 28 maj 2009 - Fords framgångsrika modeller Transit Connect och Tourneo Connect har genomgått stora förändringar, som gjort några av Europas mest populära små transportbilar ännu mer tilltalande. Det nya modellprogrammet för Ford Transit/Tourneo Connect kännetecknas av en fräsch stil både hos interiör och exteriör, samt många nya funktioner och ökad kvalitet.

Designen hos Connect
2009 års modeller av Transit och Tourneo Connect har uppdaterats och präglas nu av Fords formspråk 'kinetic design', som synts på de senaste personbilarna som lanserats.

Den omarbetade stötfångaren och grillen har Ford Europas karakteristiska trapetsform och de nya strålkastarna och baklyktorna förstärker den fräscha stilen. Nya detaljer som sidokjolar och nydesignade aluminiumfälgar är fina tillskott till det moderna utseendet. Tourneo Connect har dessutom utrustats med smidigare dörrspeglar som ytterligare förhöjer utseendet.

Interiören har genomgått en betydande uppdatering. Den nya instrumentpanelen visar en tydlig släktskap med Ford S-MAX. Mätarna och ratten hos Transit/Tourneo Connect har lånat detaljer från nya Ford Fiesta och tillsammans med de nya sätena och det uppdaterade utbudet av färger för inredningen, skapar de en mycket bekväm kupé. Den nya instrumentpanelen och mittkonsolen samt takhyllan i fullstorlek erbjuder generösa förvaringsutrymmen för förare och passagerare medan hållaren, som är monterad mitt på instrumentpanelen, har plats för dagens leveransschema. Ford har dessutom lagt stor vikt vid att uppgradera hantverket och kvaliteten i interiören genom användning av tåliga nya material som är behagliga att röra vid.

Säkerheten hos Connect
I den nya modellen uppgraderar Ford de aktiva säkerhetsfunktionerna hos Transit/Tourneo Connect genom att montera det elektroniska stabiliseringsprogrammet (ESP) som standard. ESP för Connect-serien omfattar även låsningsfria bromsar (ABS) med hydraulisk bromsassistans (HBA) samt Active Yaw Control (AYC), tippningsskydd (ROM) och krängningshämmare (RMI).

Tippningsskyddet (ROM) och krängningshämmaren (RMI) är integrerade i ESP-systemet och ökar körsäkerheten ytterligare. När ESP-systemet bromsar framhjulen reduceras vridmomentet till noll. Detta skapar understyrning och sänker bilens hastighet så att den laterala accelerationen, och därmed risken för voltning, minskar. När risken för voltning är över avbryts ESP-bromsningen.

En annan del av elektroniken i det nya bromssystemet utgörs av Fords backstarthjälp (HLA). HLA introducerades först i Fords personbilar och finns redan i den större Transit-serien. Denna nya teknik utnyttjar bromssystemet för att få fordonet att stå stilla i en backe utan att rulla. HLA behåller bromskraften ett kort tag och ger två och en halv sekunds fördröjning när föraren flyttar foten från broms- till gaspedalen.

Vid sidan av de elektroniska förbättringarna har samtliga modeller även försetts med ventilerade skivbromsar fram. Tack vare dessa uppgraderingar har den aktiva säkerheten hos Connect-modellerna förstärkts i alla körsituationer, oavsett lastförhållande.


Vad gäller den passiva säkerheten har alla nya Connect-fordon förarkrockkudde som standard. Hos Tourneo Connect är passagerarkrockkudde standard och hos Transit Connect är detta ett tillval. Sidokrockkuddar kan beställas för alla modeller.

Funktioner hos Connect
Transportbilar är så mycket mer än bara fordon som förflyttar varor. De är även arbetsplatser och yrkesförare tillbringar ofta hela arbetsdagen i bilen. För att körningen och arbetsdagen ska bli så bekväm och säker som möjligt har Ford integrerat fler funktioner i den nya Connect-serien.

Den nya serien har avancerade egenskaper och ett stort antal standardfunktioner. Ju högre upp i modellprogrammet man kommer, desto fler standardfunktioner ingår. På basmodellen omfattar standardfunktionerna fönster med el-hissar och ett fjärrstyrt dubbellås.

Trend-serien omfattar standardfunktionerna dimljus fram, el-drivna backspeglar( finns också på bas i Sverige) och vindruta med uppvärmning. I kupén finns luftkonditionering, en färddator samt röststyrning och Bluetooth® som ökar bekvämligheten och användarvänligheten.

Toppmodellerna i serien, Limited med kort hjulbas och Sport, har bland annat utrustats med karossfärgade handtag och backspeglar samt insynsskyddade rutor och parkeringssensorer bak. Kupén har uppgraderats med en läderklädd ratt, automatisk belysning, automatiska vindrutetorkare, backspegel med automatisk avbländning och sidokrockkuddar som standard. Limited-modellen har 15-tums aluminiumfälgar och Sport-serien lever upp till sitt namn med imponerande 18-tums sportiga aluminiumfälgar som omsluts av 225/40-däck.

Tack vare det breda tillvalsutbudet kan alla modeller uppgraderas ytterligare och skräddarsys i enlighet med kundens personliga och yrkesmässiga behov. Här ingår ett stort antal ljudsystem som nu även omfattar ett nytt CD/SD-navigationssystem med en 5-tums färgskärm.

Praktiska Connect
"En transportbil är alltid ett arbetsredskap - därför måste det vara rätt redskap för det aktuella uppdraget och det måste vara tåligt och prisvärt", säger Steve Adams, chef för transportbilar hos Ford Europa. "Därför har vi designat Transit/Tourneo Connect på samma sätt som Transit-serien."

Modellerna i Transit/Tourneo Connect-serien har testkörts mer än 240000 kilometer. Ford ville uppnå hög stabilitet och därför utvecklades Transit/Tourneo Connect med en robust kaross som kombinerats med en omfattande användning av dubbla karosspaneler.

Både skåpbilsmodellen Transit Connect och kombimodellen Tourneo Connect kan fås i utföranden med kort hjulbas/lågt tak eller lång hjulbas/högt tak. Målet med designen var att uppnå balans mellan fordonets längd och lastförmåga. Transit Connect med kort hjulbas (SWB) har en kompakt totallängd på bara 4,275 meter, men erbjuder en generös lastvolym på 2,8 kubikmeter.

På versionen med lång hjulbas (LWB) ökar den totala längden med 25 cm och cirka 17 cm för lastutrymmet, vilket ger en lastvolym på 3,7 kubikmeter. Lastutrymmets bredd mellan hjulhusen överstiger 1,2 meter på samtliga skåpbilsmodeller för att säkerställa att last av standardstorlek, exempelvis europallar, ryms utan problem.

Lastsäkerhet är obligatoriskt för transportbilar och därför är Transit Connect som standard försedd med en mellanvägg av stål med glasruta. Samtliga lastsäkringssystem uppfyller de stränga DIN-kraven. En annan detalj som visar att Ford förstår CV-kundernas behov, är fästmuttrarna som finns som standard i lastutrymmet och som möjliggör enkel montering av ställningar utan behov av att borra hål i karossen.

Kraften hos Connect
Transit Connect och Tourneo Connect kan fås med flera olika drivlinor som förenar fina köregenskaper med låg bränsleförbrukning och låga ägandekostnader. Det innebär att alla företagskunder kan hitta en modell som motsvarar just deras behov.

Duratorq TDCi-motorn på 1,8 liter kan fås med två olika motoreffekter:

Instegsmodellen och Trend-modellens bas motor är på 90 hk (maximal effekt vid 4000 v/min) som ger ett maximalt vridmoment på 220 Nm vid 1750 v/min - som stiger ytterligare till 240 Nm i 'transient overboost'-läget. Tourneo Connect med 90 hk har en bränsleförbrukning vid blandad körning på 6,4 l/100 km och genomsnittliga CO2-emissioner på 167 g/km.

Toppmotorn med en maximal effekt på 110 hk vid 3500 v/min (max. vridmoment 250 Nm vid 1500-3200 v/min, 280 Nm i 'transient overboost'-läge) .Eftersom den är försedd med VGT (variable turbo geometry) är denna motor inte bara med mest kraftfulla, utan även den mest ekonomiska i modellprogrammet: Den genomsnittliga bränsleförbrukningen vid blandad körning är 6,0 l/100 km, vilket ger genomsnittliga CO2-emissioner på 159 g/km.

Samtliga motoralternativ kombineras med en 5-stegad manuell växellåda för hög effektivitet och enkel körning.

Transit Connect-versionerna med 90 hk och 110 hk kan som tillval utrustas med ett belagt dieselpartikelfilter (cDPF). Specialbeläggningen hos denna enhet med sluten slinga gör att cDPF inte kräver några tillsatser vid driften, vilket gör det underhållsfritt.

# # #

Fullständing pressrelease inkl. tekniska data finns i bifogad word-fil. Högupplösta bilder finns att tillgå på: http://www.fordmedia.eu/presskits/cv2009/

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 325 17 79

Ämnen

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef