Gå direkt till innehåll
Nya Ford Focus ST erbjuder förbättrade vägegenskaper, avancerad teknik och en ny dieselmotor

Pressmeddelande -

Nya Ford Focus ST erbjuder förbättrade vägegenskaper, avancerad teknik och en ny dieselmotor

  • Ford lanserar nya Focus ST, en global prestandamodell med bättre kördynamik, innovativ teknik och möjlighet för kunden att välja mellan bensin- och dieselmotor.
  • Nya kontrollfunktioner för chassit med branschens första ETS-system (Enhanced Transitional Stability) gör, tillsammans med finjusteringar av både upphängning och styrning, den nya ST-modellen ännu mer följsam, välbalanserad och tyst.
  • Ford introducerar en 185-hästars diesel med koldioxidutsläpp på 110 g/km vid sidan av en 250-hästars EcoBoost-bensinmotor. Båda motorerna kan fås med automatisk start-/stoppteknik.
  • De nya mer sportiga femdörrars- och kombimodellerna har fått ett mer muskulöst yttre med unik design av strålkastare, grill och stötfångare samt nya 19-tums lättmetallfälgar och nya prestandabromsar som tillval.
  • I den omsorgsfullt utformade interiören hittar vi bland annat ergonomiska reglage, Recarosäten och en sportratt.
  • Bland nya förassistans- och anslutningsfunktioner finns kommunikationssystemet SYNC 2 med 8-tums högupplöst pekskärm i färg och röststyrning.

Göteborg, den 5 februari 2015 – Nya Ford Focus ST, som är den mest avancerade modellen hittills, erbjuder en ännu mer följsam, välbalanserad och bekväm körning tack vare ny teknik för chassikontroll, finjusterad hjulupphängning och styrning samt däck av högsta kvalitet. För första gången erbjuds kunderna valet mellan två kraftfulla motorer – en bensin och en diesel.

Den första Focus ST med dieselmotor blir Fords mest bränsleeffektiva och lågutsläppande sportiga prestandamodell någonsin. Med en 185-hästars 2,0-liters TDCi-motor accelererar den till 100 km/h på 8,1 sekunder, förbrukar 4,2 l/100 km och släpper ut 110 g koldioxid per kilometer.*

De kunder som föredrar bensin erbjuds en 250-hästars, 2,0-liters EcoBoost-motor som gör 0–100 km/h på 6,5 sekunder, har en förbrukning på 6,8 l/100 km och släpper ut 159 g koldioxid per kilometer. Båda modellerna har automatisk start-/stoppfunktion som förstärker EcoBoost-versionens bränsleeffektivitet med 6 procent så att den blir den mest bensinsnåla Focus ST-modellen någonsin.

”Nya Focus ST har fått en ännu bättre balans mellan prestanda, kördynamik, bekvämlighet och stil – kort sagt allt det som ingår i Fords arv som sportbil”, säger Joe Bakaj, chef för produktutveckling på Ford Europa. ”Nya Focus har gjorts ännu lite roligare att köra, och valet mellan bensin och diesel gör modellen mer mångsidig än någonsin.”

Focus ST erbjuder samma tekniska innovationer och hantverkskvalitet som nya Ford Focus – världens mest sålda bilmodell.** De sportiga femdörrars- och kombivarianterna av Focus ST har klassledande funktioner för förarassistans och bland annat kommunikationssystemet SYNC 2.

Ännu bättre köregenskaper

Det prisbelönta utvecklingsteamet, som ingår i Fords globala Ford Performance-organisation, har haft som mål att förbättra hela upplevelsen för den som kör nya Focus ST.

Den förstärka karossen ligger till grund för förbättringarna. Den strukturella styvheten i fronten, som man uppnått genom att öka tjockleken för de två fästena i motorrummet och tillämpa en kraftigare svetsningsteknik, minskar karossens flexibilitet vid kurvtagning, vilket ger bättre respons och ökad smidighet.

I den sportiga hjulupphängningen ingår ny fjädring fram samt nya, sportigare stötdämpare fram och bak med styvare bussningar på den övre länkarmen fram och på de bakre undre länkarmarna. Tillsammans med modellens unika krängningshämmare och de bakre fjädrarna från den föregående ST-modellen ger detta bilen en ännu vassare kördynamik.

Också kalibreringen av servostyrningen och de elektroniska fordonskontrollsystemen har lett till en sportigare känsla i nya Focus ST.

Bland de större innovationerna märks branschens första ETS-system (Enhanced Transitional Stability), som ingår i bilens avancerade elektroniska stabilitetskontroll. ETS-systemet känner av fordonets stabilitet och förarens åtgärder. Det förutsäger sladdar och försämrad kontroll över fordonet samt upprätthåller vid behov optimal precision och kontroll under tvära kurvor i hög hastighet – till exempel i samband med filbyte.

Fords tekniker har optimerat inställningarna av den elektroniska vridmomentsfördelningen som maximerar dragkraften i kurvor, minskar understyrningen och ökar smidigheten.

Föraren kan välja mellan tre lägen beroende på rådande vägförhållanden:

  • Standardläge – med ESC och antispinn fullt ut aktiva
  • Sportläge – Ingen vridmomentsminskning från antispinn- och stabilitetssystemen samt minskad påverkan på bromsar underlättar en sportig körstil. ETS är inte aktivt.
  • Avstängt – Ingen vridmomentsminskning från antispinn- och stabilitetssystemen och ingen påverkan på bromsar (vridmomentsfördelningen är dock aktiv). ETS är inte aktivt.

Kunderna kan som tillval få de nya prestandabromsarna med 335-millimetersskivor fram (standard är 320 millimeter). De större bromsarna, som kan kombineras med tillvalet 19-tums lättmetallfälgar, ger förstärkt bromsförmåga och motståndskraft på hårda vägar och på tävlingsbanor.

Förbättringar av bilens vägegenskaper under snabb acceleration – särskilt vad gäller hjulens dragkraft och kvaliteten i växlingen – kompletteras av nya motorfästen framtagna speciellt för nya Focus ST. Ford har dessutom samarbetat med Michelin för att ta fram ett nytt 19-tumsdäck som passar bilens vägegenskaper och bland annat ger ett förstärkt grepp i sidled.

”Ford har en lång tradition av att tillverka prestandabilar som är roliga att köra, och nya Focus ST infriar verkligen de höga förväntningarna”, säger Bakaj. ”Förbättringarna av hjulupphängning, styrning och elektroniska kontrollsystem ger bättre respons, smidighet och precision. Du får helt enkelt en ännu roligare upplevelse bakom ratten – oavsett om du väljer bensin eller diesel.”

Stor valfrihet

Den nya 185-hästars 2,0-liters dieselmotorn som för första gången erbjuds på Focus ST har optimerats så att den ger ”ST-mässiga” prestanda och körupplevelser, förutom att den är bränsleeffektiv och fungerar väl i vardagen.

Den nya 185-hästarsdieseln bygger på Fords nya och bränsleeffektiva 2,0-liters TDCi-motor. Motorn har det senaste systemet för common rail-direktinsprutning som arbetar under ett tryck på 2 000 bar och dessutom turboladdning med variabel geometri samt nytt topplock och motorblock. Ett antal teknologier förbättrar effektiviteten och minskar utsläppen, däribland ett aktivt motoruppvärmningssystem, variabel oljepump, lågfriktions så kallad Diamond Like Coating-beläggning på utvalda lager och Fords lean NOx-fälla i avgasbehandlingssystemet.

Den högre effekten i nya Focus ST – 23 procent högre än 2,0-litersversionen på 150 hästar i vanliga Focus – har uppnåtts med en unik elektronisk kalibrering, ett förbättrat luftintag och ett sporttrimmat avgassystem.

Maximal effekt uppnås vid 3 500 varv, och ett vridmoment på 400 Nm är tillgängligt mellan 2 000 och 2 750 varv. Toppfarten för Focus ST med dieselmotor är 217 km/h. Det imponerande vridmomentet ger en snabb acceleration och goda prestanda också i låga hastigheter. I sjätte växeln gör den högre effekten och den snabbare utväxlingen att det tar bara 9,7 sekunder att öka från 80 till 120 km/h, vilket är 2,2 sekunder snabbare än 150-hästarsmodellen.

Orsaken till att Fords 2-0-liters EcoBoost-motor kan prestera så väl är turboladdning, dubbla oberoende och variabla kaminställningar samt direktinsprutning under högt tryck. 250-hästarsversionen har tagits fram speciellt för Focus ST och har unika system för motorkalibrering, insug och avgaser. Maxeffekt uppnås vid 5 500 varv. Ett vridmoment på 360 Nm finns mellan 2 000 och 4 500 varv, och toppfarten är 248 km/h.

Båda motorerna har sexväxlade manuella växellådor med korta, sportiga steg. Utväxlingen – unik för ST och finjusterad utifrån motoregenskaperna – ger både snabb acceleration i låga växlar och en behaglig körning i marschfart.

Sportigare stil

Nya Focus ST har fått en sportigare design än föregångaren: en lägre och bredare silhuett, en ny och dynamiskt skulpterad motorhuv samt smalare strålkastare och rektangulära dimljus.

I sportkarossen ingår sidokjolar i samma färg som karossen, och på vardera sidan om avgångsröret sitter en diffuser. En bakre takspoiler ger en bättre aerodynamik. Alla nya Focus ST-modeller har dubbla hexagonalt mönstrade avgasrör i mitten.

Svarta strålkastarinfattningar, ST-märkning och nya 19-tums ST Design-fälgar i lättmetall – de senare som tillval – förstärker det sportiga intrycket.

”Focus ST är mycket populär bland de Ford-kunder som uppskattar våra prestandamodeller. Den nya modellen är ännu vassare än föregångarna”, säger Joel Piaskowski, designchef på Ford Europa. ”Den klassiska bikakemönstrade grillen är smalare och högre. Modellen har fått nya, rektangulära dimljus, och den nedre panelen har en mer tydligt skulpterad profil. Bakifrån betonas bilens bredd med ny grafik i helbredd på den nedre panelen.”

Den nya mörkgrå lacken Stealth blir unik för Focus ST. En annan ny nyans är Deep Impact Blue som kompletterar färgvalen Tangerine Scream, Frozen White, Panther Black och Race Red.

Cockpitkänsla

Ford har gett Focus ST en ny och tydligare interiör med färre reglage.

En uppsättning med tre mätare – ett kännetecken för ST – finns på instrumentpanelen; de visar turbotryck, oljetemperatur och oljetryck. Andra sportiga inslag är en ny ratt med mjuk läderklädsel, en förkromad växelspaksknopp och de unika ST-pedalerna.

Intrycket förstärks av förkromade dörrhandtag och upplysta instegsskydd av lättmetall. Sportsäten utvecklade i samarbete med Recaro är lika sköna på tävlingsbanan som till vardags.

Nya Focus ST kommer att säljas med klädselalternativen ST1, ST2 och ST3. ST1 omfattar tyger i färgerna grå/träkol/antracit/svart; ST2 adderar på med detaljer i läder och färgerna Tangerine Scream, Performance Blue, Smoke Storm och Race Red medan ST3 innebär läderklädsel i nyanserna träkol och svart.

Avancerad teknik

Till de funktioner för förarassistans och anslutning som nu introduceras på Focus ST hör Fords kommunikationssystem SYNC 2. SYNC 2 ger tillgång till röststyrning av ljud, navigering, klimatkontroll och mobiltelefoner samt en högupplöst 8-tums pekskärm i färg.

En annan nyhet för Focus ST är de adaptiva strålkastarna fram, som anpassar intensiteten och vinkeln på ljuset från Bi-Xenon HID-lamporna till hastighet, styrvinkel och avstånd till framförvarande så att man får en så god belysning som möjligt. Ytterligare en nyhet är varning för korsande trafik som används för att göra backning på parkeringsplatser säkrare.

Fords förbättrade Active City Stop, som syftar till att förhindra kollisioner i stadstrafik, fungerar nu i hastigheter upp till 50 km/h. Systemet aktiverar bromsarna automatiskt vid risk för krock. En annan smart funktion är filkörningshjälpen som styr tillbaka bilen till ursprungsfilen om föraren tappar uppmärksamheten och "kör snett".

Intensiv testning

Fords testingenjörer har utsatt både bensin- och dieselversionerna för intensiva uthållighetstester för att försäkra sig om att nya ST klarar riktigt tuffa förhållanden.

Fyra testfordon har genomgått Fords rigorösa testprogram för personbilar i belgiska Lommel. Testerna motsvarar 10 års körning med en sammanlagd körsträcka på 240 000 kilometer. Därefter körs bilarna 5 000 kilometer på tävlingsbanor, däribland legendariska Nürnburgring och på en testanläggning i syditalienska Nardo, där temperaturen kan överstiga 40 grader.

Focus ST kan nu beställas i Sverige och priset startar på 263 900 SEK. Sedan Focus ST lanserades 2001 har Ford sålt mer 140 000 exemplar i 40 länder.

# # #

* Den deklarerade bränsleförbrukningen och CO2-emissionsnivån mäts i enlighet med de tekniska kraven och specifikationerna i EU-direktiven 715/2007/EG och 692/2008/EG i deras senaste lydelse. Bränsleförbrukning och CO2-emission anges för en fordonsvariant, inte för en specifik bil. Den standardiserade testmetod som används möjliggör jämförelser mellan fordonstyper och mellan tillverkare. Förutom bilens verkningsgrad har körsättet och andra icke-tekniska faktorer betydelse för en bils bränsleförbrukning och CO2-emission. Koldioxid är den växthusgas som är den främsta orsaken till den globala uppvärmningen. Resultat i miles per gallon (MPG) motsvarar också denna europeiska körcykel och anges i enheten imperial gallon. Testresultaten vad gäller bränsleförbrukning kan skilja sig från siffror som bygger på andra beräkningsgrunder i övriga delar av världen.

** Enligt Fords analys av Polks helårsdata om registrering av nya fordon hämtade från IHS Automotive för 2013.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material, högupplösta bilder och video, besök

www.media.ford.com alt. http://focusst.fordpresskits.com/enhanced.htm

Följ oss på www.facebook.com/fordsverige, instagram.com/fordsverigeoch www.youtube.com/fordsverige

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 180 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Presskontakt

Erik Lindham

Erik Lindham

Presskontakt Informationschef

Relaterat material

Relaterade nyheter