Gå direkt till innehåll
Nya Ford Focus blir den första bilen någonsin som får fyra  Euro NCAP Advanced-utmärkelser

Pressmeddelande -

Nya Ford Focus blir den första bilen någonsin som får fyra Euro NCAP Advanced-utmärkelser

  • Funktionerna Driver Alert och Forward Alert får båda Euro NCAP:s prestigefyllda pris.
  • Två andra smarta och prisvärda funktioner som tidigare uppmärksammats av Euro NCAP är Active City Stop och Lane Keeping Aid.
  • Utmärkelserna för Focus kommer samma månad som nya Ford Ranger fått de bästa resultaten någonsin för en transportbil i Euro NCAP:s krocktester.

Göteborg, 23 november 2011 – Som första bil någonsin har nya Ford Focus fyra Euro NCAP Advanced-utmärkelser, sedan modellen nu i veckan belönats för säkerhetsfunktionerna Driver Alert och Forward Alert.

Tidigare i november blev nya Ford Ranger den första pickupen någonsin som fått fem stjärnor – det högsta möjliga betyget – från Euro NCAP. Vad gäller fotgängarskyddet fick Ranger dessutom den högsta poängen som Euro NCAP någonsin delat ut.

”På Ford arbetar vi hela tiden med att erbjuda förare och passagerare största möjliga säkerhet, och det är därför mycket glädjande att vi fått ytterligare två Euro NCAP Advanced utmärkelser för nya Ford Focus”, säger Stephen Odell, koncernchef för Ford Europa.

Euro NCAP Advanced-utmärkelserna introducerades 2010 och uppmärksammar biltillverkare som presenterar nya säkerhetsfunktioner. Ford är den ena av två tillverkare som har fyra Euro NCAP Advanced-utmärkelser och är ensamt om att ha fått dessa för ett och samma fordon.

Michiel van Ratingen, generalsekreterare för Euro NCAP, kommenterar: “Som ett led i Euro NCAP:s arbete med att uppmuntra innovativa säkerhetsfunktioner tilldelar vi Ford utmärkelser för Driver Alert och Forward Alert på Focus, vilket innebär att den här modellen blir den första som har fyra prisbelönta funktioner. Att en storsäljare i mellanklassen som Focus får dessa utmärkelser visar vart bilbranschen i Europa är på väg. Övertygelsen ökar om att förarassistansfunktioner kan rädda liv och minska skador, och våra utmärkelser erkänner dessa fördelar för konsumenterna.”

Bakgrund

Man räknar med att cirka 1 300 personer dör varje år i Europa på grund av bilförare som somnar bakom ratten. I Fords prisbelönta Driver Alert-system används avancerad kamerateknik och sensorer för att upptäcka och analysera förarens beteende och larma vid tecken på trötthet.

Systemet övervakar fordonets position i förhållande till filmarkeringarna med hjälp av en framåtriktad kamera på vindrutan. Kameran är kopplad till sensorer som registrerar avvikande rörelsemönster.

Med hjälp av den insamlade informationen kan förarens vakenhetsgrad beräknas och visas på instrumentpanelen. Om föraren verkar trött och behöver vila avges en allt kraftigare varningssignal. Systemet är tillgängligt i nya Focus, C-MAX, Grand C-MAX, Mondeo, S-MAX och Galaxy.

”Trötthet kan drabba alla bilförare”, säger Ford-teknikern Margareta Nieh i en kommentar. ”Trötta förare brukar tappa styrriktningen när koncentrationen försvagas och sedan göra en snabb korrigering med ratten. Vårt system upptäcker dessa avvikande rörelsemönster och varnar föraren i tid.”

I Fords Forward Alert-system används radarteknik för att scanna vägen framför efter bilar som saktar in. Om systemet upptäcker ett fordon som bromsar in, kör långsammare eller nyligen stannat - och det finns risk för krock - varnas föraren med en ljudsignal och en blinkande symbol på instrumentbrädan. Om föraren inte bromsar in aktiveras en annan funktion, inbromsningsstödet.

”Inbromsningsstödet förbereder bromssystemet för en snabb inbromsning”, berättar Pradeep Nold som är ingenjör på Ford. ”Föraren märker bara en svag 'ryckning' i bilen. Det betyder att bromssystemet är förberett. Så snart föraren lyfter foten från gaspedalen påbörjar inbromsningen automatiskt. Hela bromskraften läggs på när föraren trycker ned bromspedalen.”

Forward Alert aktiveras via menyn på instrumentpanelen och det finns tre olika känslighetsnivåer att välja mellan. Inbromsningsstödet är alltid aktivt.

“Analyser av europeisk olycksstatistik visar att kollisioner bakifrån står för cirka 15 procent av alla trafikolyckor som orsakar personskador”, fortsätter Nold. ”Forward Alert är till för att varna föraren och sedan minska krockvåldet i en eventuell krock.”

Forward Alert finns på nya Focus, Mondeo, S-MAX och Galaxy.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.fordmedia.eu alt. www.media.ford.com


Följ oss på www.facebook.com/fordofeurope,
www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll