Gå direkt till innehåll
Nya Ford Focus: avancerad teknik, detaljomsorg och ännu högre energieffektivitet förstärker världens mest sålda bilmodell

Pressmeddelande -

Nya Ford Focus: avancerad teknik, detaljomsorg och ännu högre energieffektivitet förstärker världens mest sålda bilmodell

  • Nya Focus får elegant ny design och en cockpitliknande interiör.
  • Motorutbudet förstärks med en ny 1,5-liters EcoBoost-bensinmotor och en 1,5-liters TDCi-diesel. Bränsleekonomin har förbättrats med hela 19 procent jämfört med dagens Focus. Focus kommer också att säljas med en 1,0-liters EcoBoost-motor med koldioxidutsläpp på endast 99 g/km.
  • Med nya Focus lanseras SYNC 2 på den europeiska marknaden – Fords avancerade infotainmentsystem med högupplöst färgpekskärm och avancerad röststyrning av ljud, navigering, klimatkontroll och mobiltelefon.
  • Nya Focus är den första Ford-modellen som globalt erbjuder den nya handsfree-tekniken för "vinkelrät" parkering, som hjälper förare att backa in på parkeringsplatser sida vid sida med andra bilar. Den förbättrade funktionen för Active City Stop fungerar nu i hastigheter upp till 50 km/h.

BARCELONA, den 24 februari 2014 – Nya Ford Focus är en förstärkning av världens mest sålda bilmodell med en djärvare design, en ny interiör med hög hantverkskvalitet, en rad nya smarta tekniker och väsentligt förbättrad bränsleekonomi.

Nya Focus visas upp idag på Mobile World Congress i Barcelona och nästa vecka på motormässan i Genève. Den nya modellens sportiga karaktär och körglädje understryks av en slående lodrätt grill, en cockpit-inspirerad kupé och rattmonterade växelreglage (paddlar) som tillval. Nya Focus, som börjar säljas under andra halvåret 2014, innebär också att SYNC 2, Fords avancerade underhållnings- och informationssystem, introduceras i Europa. En annan nyhet är 1.5-liters EcoBoost- och TDCi-motorer.

”Vi kan inte slå oss till ro med att vara nummer 1. Vi presenterar därför nu en ny fantastisk version av bästsäljaren Focus”, säger Stephen Odell, som är chef för Ford i Europa, Mellanöstern och Afrika. ”Nya Focus kombinerar modern design, avancerad teknik och ledande bränsleeffektivitet med den körglädje som människor med all rätt förknippar med Focus.”

Ford lanserade den första Focus-modellen år 1998. Sedan dess har mer än 12 miljoner exemplar sålts, varav 6,9 miljoner i Europa. Förra månaden bekräftades det att Focus är världens mest sålda bilmodell, utifrån Fords analys av Polks registreringsdata för de nio första månaderna under 2013. Ford bedömer att försäljningen av Focus under 2013 uppgick till 1,1 miljoner bilar. Av dessa såldes mer än 300 000 i Kina, vilket gör Focus till det mest sålda passagerarfordonet på världens snabbast växande bilmarknad.

Sofistikerad design

Ford har skapat en mer sofistikerad och avancerad Focus med en design som bygger på det One Ford-formgivningsspråk som sätter sin prägel på nya Mondeo och Fiesta.

Nya Focus – som finns i de nya färgerna Deep Impact Blue och Glace Blue – har gjorts lägre och bredare samt fått en ny motorhuv, frampanel och grill. Motorhuven har getts en dynamisk form och ett djärvare uttryck från A-stolpen till den övre delen av den upp-och-nedvända trapetsformade grillen.

Det tuffare frampartiet understryks av smalare och mer utmejslade strålkastare och mer rektangulära och utdragna dimljus. Subtila kromdetaljer förstärker elegansen. Den bakre delen har fått en ny design av både panel och baklucka samt tunnare baklyktor.

”Vi ville helt enkelt ge Focus mer känsla”, berättar Martin Smith, som är designchef på Ford Europa. ”Nya Focus har blivit lite sportigare och fått ett mer raffinerat formspråk som stämmer väl överens med körupplevelsen.”

När Ford designade om interiören på Focus lyssnade man på kundernas synpunkter och valde att gör den mer intuitiv med en ratt och mittkonsol som har färre reglage. Den nya klädseln i svart satin och kromdetaljerna bidrar till en renare och mer modern look och mer logiska funktioner.

Förvaringsutrymmet i den nya mittkonsolen är större. Dessutom har modellen fått ett nytt fällbart och inbyggt armstöd. I den nya mittkonsolen finns förvaring för flaskor och koppar i olika storlekar; man kan samtidigt få plats med en 1-liters vattenflaska och en 0,4-literskopp. Nya Focus är tystare än föregångarna tack vare tjockare mattor, kraftigare glas i sidorutorna och förbättrad isolering av motorn.

”Vi har lyssnat på kunderna och skapat en enklare interiör med en tydligare visuell koppling mellan de viktigaste delarna och väsentligt färre knappar”, förklarar Smith.

SYNC 2 med pekskärm

Nya Focus blir det första fordonet i Europa med SYNC 2. Fords avancerade infotainmentsystem han en 8-tums högupplöst pekskärm i färg och avancerad röststyrning av ljud, navigering, klimatkontroll och kompatibla mobiltelefoner.

SYNC 2:s navigeringssystem erbjuder för första gången i Europa en delad skärm med detaljerade bilder av korsningar, upplästa gatuadresser, avfarter och landskap i 3D samt reseinformation från MICHELIN guide och MICHELIN Green Guide. Med SYNC 2 kan föraren enkelt ange destinationer och be systemet spela upp en viss artist. Om man använder röststyrningen kan man säga ”Jag är hungrig” och få en upp en lista med närbelägna restauranger.

Avancerade drivlinor

Nya Focus är den första Ford-modellen som erbjuder den nya handsfree-tekniken för "vinkelrät" parkering, som hjälper förare att backa in på parkeringsplatser sida vid sida med andra bilar.

Med den nuvarande Focus-modellen introducerades aktiv parkeringshjälp för parallellparkering: med en enkel knapptryckning aktiveras ultraljudssensorer som letar upp lediga parkeringsplatser och styr bilen medan föraren tar hand om gas och broms. Tack vare två nya bakre sensorer kan nya Focus hantera "vinkelrät" parkering på samma sätt.

Dessa extra sensorer innebär också att Ford för första gången i Europa kan erbjuda teknik som hjälper föraren att köra ut från en parkeringsplats:

  • CTA-funktionen (Cross Traffic Alert; varning för korsande trafik) varnar backande förare för trafik bakom bilen. Systemet använder en radar med en räckvidd på upp till 40 meter och avger tre tydliga varningssignaler om ett fordon närmar sig.
  • En annan funktion hjälper föraren att köra ut från en parkeringsplats vid parallellparkering. Sedan föraren valt att köra åt höger eller vänster tar systemet över ratten, medan föraren behåller kontrollen över gas och broms.

Ford har också förbättrat sin populära funktion Active City Stop, som aktiverar bromssystemet vid risk för krock och – om föraren inte reagerar – stryper motorns vridmoment och bromsar in för att minska effekten av kollisionen. Systemet kan nu användas i hastigheter på upp till 50 km/h. Dagens system fungerar bara i upp till 30 km/h.

Ford Europalanserar även det autonoma nödbromssystemet. Det fungerar på ett sätt som liknar Active City Stop men har en mycket större räckvidd så att det fungerar också i högre hastigheter, till exempel på motorvägar. Systemet varnar för andra fordon med ljudsignaler och gör en nödbromsning om det skulle behövas.

Med den adaptiva farthållaren i den nuvarande modellen kan Focus-förare upprätthålla ett visst avstånd till framförvarande fordon, även om det kör långsammare än den hastighet som farthållaren är inställd på. För de tillfällen då den adaptiva farthållaren inte är aktiv lanserar nu Ford den nya avståndsvarnaren, som föraren använder för att ställa in ett lägsta tillåtet avstånd till framförvarande bilar. Om den egna bilen överskrider den förinställda avståndsgränsen varnas föraren först visuellt på instrumentpanelen – med grönt, gult och rött ljus – och sedan med en ljudsignal.

En annan nyhet på nya Focus är MyKey. Det är en funktion som gör att ägaren kan programmera en av nycklarna – i regel för familjens ungdomar – med högsta tillåtna hastighet och högtalarvolym. Man kan även göra så nyckeln inte kan användas om förare och passagerare inte använda bilbälten. Nyckeln kan slutligen förhindra föraren från att koppla bort säkerhetstekniker som elektronisk stabilitetskontroll och Active City Stop, som kan minska följderna av en kollision i låg fart

Lyser upp vägen för dig

Det förbättrade adaptiva systemet justerar nu ljuset från de nya Bi-Xenon HID-strålkastarna till vägen. Systemet analyserar såväl ljuset runt fordonet som föremål på vägen och ställer in strålkastarnas vinkel och intensitet på en av sju lägen beroende på fart, styrvinkel och avstånd till framförvarande objekt.

I höga farter, exempelvis på motorvägar, höjs strålkastarna så att man får en längre och rakare stråle som ger bättre sikt på längre avstånd. I stadstrafik blir ljusstrålen i stället bredare och mer nedåtriktad som en anpassning till ljusförhållandena. Vid kurvtagning i lägre hastigheter riktas en ljusstråle åt sidan för att göra det lättare att upptäcka cyklister och fotgängare. Vid kurvtagning i högre hastigheter riktas mer ljus längre fram i kurvan för att förbättra sikten.

Nya Focus erbjuder även tidigare introducerade innovationer som förarna visat sig uppskatta, till exempel dörrkantsskyddet som täcker dörrkanterna med ett skydd när dörrarna öppnas.

”Nya Focus erbjuder en rad avancerade funktioner, samtidigt som den här senaste versionen har förenklats”, säger Sherif Marakby, som är linjechef på Ford Europa. ”Den sofistikerade designen har gett Focus ett modernare utseende både på utsidan och insidan. Själva hjärtat i Focus är dock körglädjen, och den har vi förstås inte kompromissat med – snarare har vi förstärkt den.”

Tack vare förbättringar av styrning och vägegenskaper har vi gjort bilen ännu lite roligare att ratta. Fords tekniker har tagit fram en mer solid, följsam och vägnära känsla genom att öka framvagnens styvhet, optimera upphängningen och göra bussningarna styvare i sidled. De har också finjusterat stötdämparna och utrustat bilen med ett nytt elektroniskt stabilitetsprogram. Servostyrningen har trimmats så att vägkänslan förstärkts.

Bränsleeffektiva nya motorer

Tack vare nya drivlinor finns nya Focus i flera versioner som är mer bränslesnåla än föregångarna. Den mest förbättrade dieselmodellen ger en 19-procentig minskning av bränsleförbrukningen; för bensinmotorer ligger förbättringen på 17 procent.

Nya Focus kommer att bli det första fordonet i Europa som kan fås med den bränsleffektiva nya 1,5-liters EcoBoost-bensinmotorn (150 och 180 hk) och den nya 1,5-liters TDCi-dieselmotorn (95 och 120 hk). Focus kommer även fortsättningsvis att erbjudas med 1,0-liters EcoBoost-bensinmotor (100 och 125 hk) som förra året föredrogs av en tredjedel av kunderna och fick utmärkelsen International Engine of the Year både 2012 och 2012. Dessutom finns en ny version av 1,0-liters EcoBoost-motorn, som gör att Focus blir den första familjebil i Europa som trots att den inte är en hybrid har koldioxidutsläpp under 100 g/km.

Den 120-hästars 1,5-liters dieselmotorn med PowerShift-automatlåda som lanseras nästa år ger en 19-procentig förbättring av bränsleekonomin jämfört med motsvarande motorversion idag. Den nya Focus-modell med automatväxling och 1,0-liters EcoBoost-motor som presenteras nästa år erbjuder en 17-procentig förbättring av bränsleekonomin jämfört med dagens version. En 150-hästars, 2,0-liters TDCi-diesel ger en 14-procentig förbättring av bränsleekonomin om den används med manuell växellåda (förbättringen är 13 procent med automatlåda).

”Både för diesel- och bensindrift erbjuder nya Focus motorer med kraftigt förbättrad bränsleeffektivitet trots den höga effekten. Dessutom har vi ju Focus Electric, helt utan utsläpp”, säger Joe Bakaj, chef för produktutveckling på Ford Europa. ”I den nya 1,5-liters EcoBoost-bensinmotorn används tekniker som togs fram för 1,0-litersversionen, exempelvis en helt ny topplockdesign med förbättrad kylning och integrerat avgasgrenrör för bästa möjliga prestanda och bränsleeffektivitet, och minskningar i vikt och friktion av både interna komponenter och tillbehör som hjälper till att leverera en mer ekonomisk, mjukare körning och en mer varvvillig motor.

Nya Focus blir den första Ford-bilen i Europa som kan utrustas med paddelreglage så att föraren kan växla utan att ta händerna från ratten. Paddelreglage finns som tillval för alla automatlådor samt PowerShift-lådor, både diesel och bensin.

För att kunna möta den växande efterfrågan på Focus, som idag säljs i mer än 140 länder, har Ford ökat tillverkningskapaciteten. Focus produceras på åtta fabriker i fyra olika världsdelar. Fabrikerna i Tyskland, Storbritannien, Ryssland, Kina, Thailand, Vietnam, Taiwan och Argentina har tillsammans kapacitet att tillverka mer än 1,5 miljoner Focus-bilar varje år, med en produktionstakt på två fordon i minuten. I Europa bygger Ford en ny Focus var nittionde sekund.

# # #

* Ford Focus är världens mest sålda bilmodell, utifrån Fords analys av aktuella registreringsdata från Polk för de nio första månaderna under 2013.

** Motoralternativ för nya Focus


För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.media.ford.com alt. http://www.fordmedia.eu/


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige,
www.twitter.com/FordEueller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 180 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Presskontakt

Erik Lindham

Erik Lindham

Presskontakt Informationschef