Gå direkt till innehåll
Nya Ford Fiesta ST.
Nya Ford Fiesta ST.

Pressmeddelande -

Nya Ford Fiesta ST levererar körglädje med hjälp av avancerad teknik

Ford presenterade idag en rad tekniska detaljer hos nya Fiesta ST, som alla bidrar till bilens sportiga känsla. En mekanisk differentialbroms för optimerad väghållning i kurvor och en Launch Control för stabila, snabba starter är några av de finesser bilen försetts med. Nya Fiesta ST börjar säljas i Sverige under april i år, med leverans i juni.

Idag presenterar Ford tekniska detaljer för nya Fiesta ST, som ger en mer responsiv och sportig modell. Bilen är bland annat försedd med en mekanisk differentialbroms för en extra bra väghållning vid kurvtagning, och en Launch Control för stabila, snabba starter kopplad till en skärm i instrumentpanelen. En Ford-patenterad kraftvektorisering möjliggör en mer direkt styrning och optimerad vägkänsla.

– Hot Hatch-förare förväntar sig mycket av den här modellen. Vi har inspirerats av våra senaste Ford Performance-modeller som Focus RS och Ford GT, och satsat mycket på att ta fram en modell som genererar ren körglädje, säger Leo Roeks, chef för Ford Performance Europa.

Ny EcoBoost-motor levererar kraft och bränsleekonomi
Nästa generations Fiesta ST har en helt ny trecylindrig 1,5-liters EcoBoost bensinmotor på 200 hästkrafter som ger en fin kombination av kraft och bränsleekonomi. Motorn har ett vridmoment på 290 newtonmeter och en förväntad acceleration 0–100 kilometer per timme på 6,5 sekunder. Modellen blir den första Ford Performance-modellen någonsin med en trecylindrig motor.

Fiesta ST är försedd med en kombination av portinsprutning och direkt bränsleinsprutning, avancerad turboladdning, samt Fords nya teknik för cylinderdeaktivering för att kunna ge hög effekt och följsamhet tillsammans med minskade CO2-utsläpp.

Olika körlägen för önskad körupplevelse
Bilens valbara körlägen utökar flexibiliteten för nästa generations Fiesta ST och ger förarna en optimerad körupplevelse oavsett om det gäller att skjutsa barnen till skolan eller en dag på tävlingsbanan. I normalläge är motorinställningar, antispinnsystem, elektronisk stabilitetskontroll (ESC), ESE, avgasljud och servostyrning (EPAS) konfigurerade för att ge en naturlig följsamhet och en närvarokänsla. I sportläget är motorinställningar och gaspedalinställningar vässade, och EPAS-inställningarna är justerade för att ge mer återkoppling och noggrannare kontroll vid snabb körning på väg. Den aktiva ljudkontrollventilen öppnas och ESE justeras för att ge ett intensivare avgas- och motorljud i kupén. I banläget justeras alla dynamiska funktioner för att ge snabbast möjliga varvtider, antispinnsystemet avaktiveras och ESC-funktonen begränsas för hård körning på bana.

– Nästa generations Fiesta ST följer vår filosofi att leverera avancerad teknik för att förbättra alla aspekter av Ford Performance-chassit och drivlinan. Med valbara körlägen och en ny EcoBoost-motor som ger en oöverträffad kombination av prestanda och bränsleekonomi, kommer den nya modellen att kunna erbjuda den mest mångsidiga, roliga, engagerande och givande körupplevelsen hittills med en Fiesta ST, säger Joe Bakaj, ansvarig för produktutveckling på Ford Europa.

Nästa generations Fiesta ST kommer även att finnas med ett större urval av interiördetaljer och personligt anpassningsbara tillval än någonsin. Fiesta ST kommer att finnas i både 3- och 5-dörrarskarosser.

Nya Fiesta ST kommer börja säljas i april i Sverige i år, och börja levereras ut till kund i juni.

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 199 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef