Gå direkt till innehåll
Nya Fiesta ST får 22 priser världen över under första försäljningsåret

Pressmeddelande -

Nya Fiesta ST får 22 priser världen över under första försäljningsåret

 • Under sitt första år på marknaden har Ford Fiesta ST fått 22 utmärkelser i olika delar av världen; det gör den till Fords mest prisbelönta mindre prestandamodell någonsin.
 • Fiesta ST är årets bil 2013 i brittiska BBC TopGear Magazine, årets sportbil 2014 enligt franska tidskriften Echappement och "all-star" 2014 i amerikanska Automobile Magazine.
 • Fords dynamiska prestandabil har en 1,6-liters EcoBoost-bensinmotor som ger en acceleration 0–100 km/h på 6,9 sekunder, 182 hästkrafter och ett vridmoment på 240 Nm. Toppfarten är 220 km/h.

Göteborg, den 15 april 2014 – I Nya Ford Fiesta ST:s prisskåp trängs pokalerna.

Fords snabbaste och mest dynamiska mindre produktionsbil har fått 22 utmärkelser i Europa och övriga världen sedan lanseringen i mars förra året, vilket gör den till Fords mest prisbelönta prestationsmodell i segmentet någonsin.

Bilen har bland annat utsetts till årets bil av brittiska TopGear Magazine, årets sportbild av franska Echappement och 2014 års ”all-star” av amerikanska Automobile Magazine.

”Utvecklingen av Fiesta ST var en global insats, och avsikten var redan från början att ta fram en bil i världsklass som vittnar om de dynamiska vägegenskaper och goda prestanda man kan vänta sig av en Ford”, säger Glen Goold, global teknikchef för Fiesta på Ford Europa. "Dessa egenskaper utgör kärnan i vårt märke och det är förstås roligt att se hur de uppmärksammas världen över. Vi vill sprida körglädje med våra bilar. Det finns inget bättre än att lyckas med det.”

I Fiesta ST har både drivlinan och chassit precisionsjusterats utifrån ett förarperspektiv. Nya Fiesta ST har utvecklats av Ford Team RS, den europeiska grenen av Fords globala grupp för prestandamodeller. Bilen har fått en 1,6-liters EcoBoost-bensinmotor på 182 hästkrafter. Den ger en acceleration 0–100 km/h på 6,9 sekunder och ett vridmoment på 240 Nm. Toppfarten är 220 km/h.

För att optimera köregenskaperna har Team RS finjusterat drivlinan, upphängningen, styrningen och bromsarna. Man har också valt att introducera funktioner som tidigare bara kunnat ses på större prestandamodeller, t.ex. förbättrad vridmomentsfördelning (eTVC), elektronisk stabilitetskontroll med tre lägen, sexväxlad manuell växellåda och skivbromsar bak.

Nya Fiesta ST har fått ett fantastiskt mottagande i amerikanska och europeiska motormedier:

 • Så här uttrycker sig brittiska BBC TopGear Magazine om Fiesta ST: ”En bil som väcker till liv den kärlek till de enkla sakerna som du kanske trodde att du förlorat – en bil som får dig att le varje dag du sätter dig i den. Det här är 2013 år mest njutbara bilmodell.”
 • Tyska Auto Bild rankar Fiesta ST högre än Seat Ibiza Cupra och skriver följande: ”Tuff, prisvärd – och uppkäftig om du vill – plus verkligen snabb när det behövs.”
 • Amerikanska Road & Track (U.S.) skriver så här: “Fiesta ST klarar kurvorna på tredje och fjärde växeln utan någon tendens till understyrning tack vare Fords förbättrade system för vridmomentfördelning.”

Att Fiesta ST är till för vardagskörning understryks av den låga bränsleförbrukningen – 5,9 l/100 km – och koldioxidutsläpp på endast 138 g/km*. Detta är en 20-procentig minskning av utsläppen jämfört med den första versionen av Fiesta ST, trots att motorn har nästan 20 procent högre effekt än den första generationens 2,0-litersmotor.

”Nya Fiesta ST erbjuder enastående prestanda, design och kvalitet – som tillsammans lägger grunden till en fantastisk körupplevelse”, säger Jürgen Gagstatter, teknisk chef för Fiesta ST. ”Många av Fords europeiska kunder är verkliga kännare när det gäller Fiesta ST och den nya modellen kommer att väcka habegär hos dem som älskar prestandabilar.”

Här följer listan över de utmärkelser som Fiesta ST fått sedan lanseringen:

 • BBC TopGear (Storbritannien): årets bil
 • Echappement (Frankrike): årets sportbil
 • Car (Spanien): de 11 bästa sportbilarna
 • Auto Express (Storbritannien): bästa hot hatch
 • Scottish Car of the Year (Storbritannien): bästa hot hatch
 • Sunday Times (Storbritannien):hot hatch nummer 1
 • Autocar (Storbritannien):den bil som ger föraren mest
 • Automobile Magazine (USA): 2014 års all-star
 • Car and Driver (USA):10 bästa 
 • Gear Patrol (USA):GP100 Top Gear
 • Popular Mechanics (USA):2014 års pris för utmärkta vägegenskaper
 • Esquire (USA): årets småbil
 • Culture Map – Houston (USA): årets hot compact
 • Autobytel (USA): årets kompaktbil 2014
 • MotorWeek (USA): förarens val i klassen "bästa subcompact"
 • Hagerty (USA):2014 års heta lista
 • About.com (USA): 2014 års bästa nya bilar
 • National Business Review (USA): årets sportbil 2013
 • UK Car of the Year (Storbritannien): bästa prestandabil
 • kbb.com (USA),2014 års 10 coolast nya bilar under 25 000 dollar
 • TopGear Magazine (Kina): bästa prestandabil 2013
 • Kina Auto Pictorial (Kina): årets prestandabil

Det Ford-team som tagit fram Fiesta ST och Team RS chef för fordonsdynamik, David Put, fick förra året dessutom priser som Dynamics Team of the Year och Dynamicist of the Year på utdelningen av Vehicle Dynamics International Awards.

# # #

Angivna siffror för bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp är uppmätta i enlighet med de tekniska kraven och specifikationerna i de senaste utgåvorna av EU-direktiven EG 715/2007 och EG 692/2008. Siffrorna för bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp anges för en fordonsvariant och inte för en enstaka bil. Den standardiserade testmetod som används möjliggör jämförelser mellan fordonstyper och mellan tillverkare. En bils bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp påverkas även av körstil och andra faktorer som inte är tekniska. Koldioxid är den växthusgas som är den främsta orsaken till den globala uppvärmningen. Resultat i miles per gallon (MPG) motsvarar också denna europeiska körcykel och anges i enheten imperial gallon. Testresultaten vad gäller bränsleförbrukning kan skilja sig från siffror som bygger på andra beräkningsgrunder i övriga delar av världen.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.media.ford.com alt. http://fordmedia.eu


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige,
www.twitter.com/FordEueller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 180 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef