Gå direkt till innehåll
Nya avancerade Ford Fusion visar vägen till nästa Mondeo

Pressmeddelande -

Nya avancerade Ford Fusion visar vägen till nästa Mondeo

 • Nya Ford Fusion är den första sedanmodellen med drivlinor för såväl bensin- som hybrid- och laddhybriddrift. Varje version förväntas få klassledande bränsleekonomi, vilket vittnar om Fords strävan att erbjuda kunderna största möjliga valfrihet.
 • Med sina sju avancerade tekniska funktioner – däribland filkörningssystem, adaptiv farthållare, aktiv parkeringshjälp och MyFord Touch® – är Ford Fusion ett exempel på hur Ford vill tillhandahåll de funktioner som kunderna verkligen sätter värde på.
 • Kunderna kan välja mellan Fusions största utbud någonsin med bränsleeffektiva drivlinealternativ, t.ex. EcoBoost-, hybrid- och laddhybridmotorer; automatiska och manuella växellådor samt automatisk start/stopp-teknik.
 • Den nya bilen lanseras i Nordamerika som den mellanstora sedanen Fusion, medan den globalt ger signaler om hur nästa generations Ford Mondeo kommer att utformas.

Detroit, 9 januari 2012 – Fords helt nya Fusion ger en försmak av nästa generations fordon från Ford och är den första sedanmodellen som erbjuds i bensin-, hybrid- och laddhybridversioner. Var och en av dessa versioner förväntas ge ledande bränsleekonomi och bjuder på stor körglädje.

Nya Fusion, med en elegant siluett och ett nytt ansikte, är den senaste modellen i en rad med nyheter från Ford, efter 2010 års Fiesta och 2011 års Focus. Bilen har utvecklats med tanke på de kunder som värdesätter ledande bränsleeffektivitet, smarta hjälpfunktioner och snygg formgivning.

”Vår vision för Fusion har varit tydlig – att leverera det bästa av det som konceptet ’One Ford’ står för”, förklarar Derrick Kuzak, ansvarig för global produktutveckling på Ford. ”Vi samlade våra globala team och bad dem utveckla en medelstor bil med spännande design och extremt bra bränsleekonomi – och dessutom fullproppad med funktioner som hjälper kunderna att köra bättre och säkrare. Fusion blev resultatet.”

Fusion kommer att lanseras i Nordamerika med modellserierna S, SE och Titanium. I övriga världen blir den en föregångare till nästa generations Ford Mondeo.

För mer information om det viktiga segmentet medelstora bilar, använd följande länk: http://youtu.be/7C2ipp5A7gQ

Ledande bränsleeffektivitet x 3

Nya Fusion förväntas ha sin klass bästa bränsleekonomi oavsett om kunden väljer bensin-, hybrid- eller laddhybridversionen. Detta ligger i linje med Fords strävan att leda utvecklingen mot mer bränsleeffektiva bilar med varje ny modell som företaget presenterar.

Fusion erbjuder det största urvalet bränsleeffektiva drivlinor i segmentet medelstora bilar. Den nya bilen finns i hybrid- och laddhybridversioner och kan fås med två olika fyrcylindriga EcoBoost-motorer, en vanlig fyrcylindrig motor, ett automatiskt start/stopp-system som stänger av motorn när bilen står stilla, framhjuls- eller fyrhjulsdrift samt ett urval automatiska och manuella sexväxlade växellådor.

1,6-liters EcoBoost-motorn förväntas ge klassens (fyrcylindrig, icke-hybrid) bästa bränsleeffektivitet: 26 mpg (9 l/100 km)i stadstrafik och 37 mpg (6.36 l/100 km) på landsväg. 2,0-liters EcoBoost-motorn – som kombineras med en sexväxlad SelectShift-växellådamed paddlar, 19-tumsfälgar och fyrhjulsdrift med möjlighet att fördela mer vridmoment till bakhjulen – är prestandaalternativet för Fusion-köparen.

Årets bil i Nordamerika år 2010, Fusion Hybrid, fortsätter att utvecklas med nya litiumjonbatterier som sparar vikt och ger större effekt än de nickel/metallhydridbatterier som användes tidigare, samtidigt som toppfarten vid eldrift ökats från 75 km/tim till 100 km/tim.

Fusion Hybrid har även en helt ny 2,0-liters fyrcylindrig bensinmotor med Atkinson-cykel, väsentligt mindre än den förra 2,5-litersmotorn men med bibehållna prestanda. Den innovativa drivlinan förväntas ha klassledande bränsleekonomi på 47 mpg (5 l/100km)i stadstrafik och 44 mpg (5,35 l/100km)på landsväg.

Allra bäst bränsleekonomi erbjuder dock laddhybridmodellen Fusion Energi med ambitionen att vara världens mest bränsleeffektiva medelstora bil. Fusion Energi, som lanseras till hösten, förväntas ger mer än 100 MPGe ; motsvarande 2,35 l/100km (mile per gallon gasoline equivalent; mätenhet för eldrivna fordon). Det är bättre än både Chevrolet Volt och de förväntade prestanda från laddhybridversionen av Toyota Prius.

Nya Fusion med 1,6-litersmotor är den första automatväxlade Ford-bilen som kan fås med ett automatiskt start/stoppsystem. Systemet stänger mjukt av motorn när bilen stannar och startar den igen när föraren släpper upp bromspedalen – funktionen kan minska bränsleförbrukning och utsläpp med cirka 3,5 procent.

Fusion tar hand om föraren

I nya Fusion finns fler funktioner än någonsin som underlättar körningen och gör den säkrare och bekvämare. Med hjälp av sensorer, kameror och radar kan bilen både upptäcka och reagera på olika trafiksituationer.

Fusion kan hjälpa föraren att hålla sig mitt i körfilen, anpassa farten till trafiken, hitta en parkeringsplats och parkera säkert samt backa ut där sikten är skymd. Bland annat följande funktioner ingår:

 • Filkörningsassistans: Den här tekniken, som Fusion är ensam om i sin klass, består av tre delar som hjälper föraren att behålla bilens position i körfilen. Med hjälp av en liten, framåtriktad kamera monterad i vindrutan söker systemet efter filmarkeringar för att avgöra om bilen ligger rätt. Föraren varnas om bilen uppvisar ett avvikande beteende. Den andra komponenten i systemet varnar föraren med en vibration i ratten om bilen kommer för nära filmarkeringarna. För det tredje justerar systemet styrningen så att bilen hamnar rätt igen.
 • Adaptiv farthållare: Med hjälp av en framåtriktad radar läser systemet av den framförvarande trafiken och minskar farten när långsammare fordon upptäcks. Farthållaren kan aktivera kollisionsvarning med bromsstöd så att bilen tvingas stanna om det finns risk för krock.
 • Aktiv parkeringsassistans: I den här funktionen används sensorer för att leta upp en lämplig parkeringsruta vid fickparkering, beräkna vinkeln och styra bilen rätt. Allt föraren behöver göra är att hantera gas och broms.
 • Blind Spot Information System (BLIS®) med varning för trafik i döda vinkeln och korsande trafik: Sensorer i bilens bakre sidopaneler kan upptäcka bilar i förarens döda vinkel och varna både med ljus och ljud. BLIS-tekniken kan också användas för att varna föraren för mötande trafik när bilen backas ut från en parkeringsplats med skymd sikt, till exempel mellan två skåpbilar.

Avancerad röststyrning

Nya Fusion har den senaste versionen av Fords prisbelönta och branschexklusiva kommunikations- och underhållssystem SYNC® , som stödjer röstaktiverad kommunikation via förarens mobiltelefon och interaktion med bilens ljudanläggning.

I Fusion finns dessutom den senaste versionen av MyFord Touch®, så att föraren kan styra bilens olika system med rösten, en pekskärm eller ett traditionellt reglage.

Både SYNC och MyFord Touch – som drivs av SYNC – gör körningen säkrare eftersom föraren kan ha båda händerna på ratten och hålla ögonen på vägen.

Annorlunda design

”Förra versionen av Fusion upplevdes av kunderna som ett klokt köp”, säger Chris Hamilton, ansvarig för den yttre formgivningen. ”Målet med den nya modellen har varit att ta fram en design som talar mer till känslorna.”

Den nya formgivningen märks framför allt inom följande fem områden:

 • Ny silhuett: Nya Fusions elegantare profil gör att den skiljer sig från den vanliga sedanen med motor/kupé/bagageutrymme som tre ”lådor” efter varandra.
 • Upplevd effektivitet: Fusions nya karaktäristiska linjer och smala takpelare förmedlar känslan av bilen är smidig och lätt.
 • Elegant ytspråk: Fusion visar att en snygg och väl genomförd design klarar sig utmärkt utan tillägg eller störande detaljer.
 • Tekniska grafiska element: Fusions funktionella designelement som strålkastare, LED-baklyktor och polerade avgasrör utstrålar avancerade tekniska lösningar.
 • Nytt ansikte: Fusion ger en försmak av vart Fords globala formspråk för små och medelstora bilar är på väg

På insidan har Fusion fått en sportig, förarvänlig miljö med avancerade stolslösningar. Den högre mittkonsolen kan användas som smart förvaring för sådant som föraren vill ha nära till hands.

Genom att instrumentpanelen flyttats närmare vindrutan har passagerarutrymmet kunnat göras större, vilket bidrar till den luftiga känslan i kupén. Tunnare och lättare ramar stödjer bekväma säten som har en klädsel med återvunna material.

Hantverksskvalitet och dynamik ger den rätta känslan

Fusion håller en hög formgivningskvalitet med förbättrade material och större omsorg om detaljerna.

Materialen i kupén är mjuka och man har sett till att täcka över eller klä in alla kanter eller ytor som kunden kan vidröra. Ett exempel är det fjädrande skydd som täcker låsmekanismen när bakluckan är öppen.

”Vi har velat skapa en bil som är snygg att se på och där man verkligen känner den högre kvaliteten”, säger Adrian Whittle, chefsingenjör för Fusion.

Viktigt för körupplevelsen är förstås de komponenter som gör bilen så dynamisk som möjligt.

”Det här är verkligen en bil för föraren”, konstaterar John Jraiche, programchef. ”Nya Fusion är ännu roligare att köra tack vare specialinställd elektrisk servostyrning (EPAS), främre hjulupphängning med MacPherson-fjäderben och avancerad multilink-upphängning bak – lösningar som är jämförbara med Audi och BMW.”

En noggrann finjustering av dynamiken har lett fram till att Fusion fått köregenskaper som tilltalar både erfarna förare och nybörjare.

Interiören har gjorts tystare med ljuddämpande lättviktsmaterial som minskar väg- och motorbullret samtidigt som man fått en bättre och mer bränslesnål aerodynamik. Nya Fusion har bland annat försetts med en dämpande list runt hela motorhuven och hör till de tystare bilarna inom segmenten för medelstora sedanmodeller.

Fusion Hybrid och Fusion Energi har dessutom utrustats med aktiv ljudkontroll. Det innebär att ljudanläggningen används för att dämpa vägbuller medan motorljudet förstärks.

Styrka och säkerhet

Under utvecklingen av nya Fusion har Ford fokuserat på säkerheten. Karossen har gjorts 10 procent starkare med hjälp av bland annat boronstål. Man har lagt till två krockkuddar i knähöjd fram och adaptiva främre krockkuddar som anpassas till personens storlek, ställning och säkerhetsbältsanvändning.

Målet för Fusion har varit att få höga poäng i olika säkerhetstester som genomförs av bl.a. National Highway Traffic Safety Administration, Insurance Institute for Highway Safety och andra organ på olika håll i världen.

Det mest tydliga exemplet är utformingen av fronten; samma bil måste uppfylla till synes motstridiga krav i olika regioner. Tack vare datormodellering och 180 krocktester uppfyller fronten i nya Fusion både nordamerikanska krav på skydd av förare/passagerare och europeiska krav på skydd av fotgängare.

Fusion kommer att tillverkas på Fords fabrik i mexikanska Hermosillo. Längre fram utökas tillverkningen till AutoAlliance International Plant i Flat Rock, Michigan. Bilen kommer att finnas ute hos återförsäljare i Nord- och Sydamerika senare i år. Nya Mondeo visas senare i år i Europa och Asien.

Historien bakom nya Fusion

Om du vill veta mer om nya Ford Fusion besöker du http://FordFusionStory.com, där du hittar artiklar, filmer och bilder som du enkelt kan dela på Facebook, Twitter, Google+ eller bloggar via mobil eller dator.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.fordmedia.eu alt. www.media.ford.com


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige,
www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef