Gå direkt till innehåll
Nya avancerade Focus visas upp i Genève, där också nya Mustang och konceptbilen Edge premiärvisas

Pressmeddelande -

Nya avancerade Focus visas upp i Genève, där också nya Mustang och konceptbilen Edge premiärvisas

  • På årets motormässa i Genève låter Ford nya produktions- och konceptmodeller göra Europadebut - även nya teknologier presenteras.
  • Nya Focus har fått en elegant och uttrycksfull exteriör, en helt omgjord och mer intuitiv interiör, avancerade funktioner för förarassistans samt nya och bränsleeffektiva motorer.
  • Nya Ford Mustang – den första att säljas i Europa efter nästan 50 års tillverkning – erbjuder prestanda i världsklass och kraftfulla motoralternativ.
  • Konceptmodellen Ford Edge ger en försmak av den teknik, dynamiska design och hantverksmässiga kvalitet som kommer känneteckna den stora SUV som kommer till Europa.
  • För första gången i Europa visar Ford upp konceptbilen C-MAX Solar Energi, den första solenergidrivna bilen av sitt slag och en förhandsvisning av en teknik som kan komma att ge oss mer miljövänliga fordon.
  • En annan europeisk debutant är modellen Dakar Rally Ford Ranger, som nyligen deltagit i världens tuffaste rally i Sydamerika.
  • På nya Focus premiärvisas slutligen Ford SYNC 2 med en åttatums pekskärm i färg och röststyrning av underhållning, navigering, klimatkontroll och mobiltelefoner.

Genève, den 3 mars 2014 – På årets bilsalong premiärvisar Ford nya modeller som vittnar om den produktorienterade utveckling som bolaget fortsätter att genomgå.

Bland de mer än 25 nya fordon som Ford lanserar under fem år återfinns nya Ford Focus (börjar säljas under andra hälften av 2014), nya Ford Mustang (säljstart i Europa under 2015) och konceptbilen Ford Edge som ger en försmak av den teknik, design och kvalitet som kommer att utmärka bolagets nya stora SUV för Europa.

I Genève visar Ford dessutom för första gången i Europa upp såväl den solcellsdrivna konceptbilen C-MAX Solar Energi som Dakar Rally Ford Ranger och den nya SYNC 2-tekniken med praktisk röststyrning och en åttatums högupplöst pekskärm i färg.

”September 2012 lovade vi att vi skulle förvandla vårt utbud i Europa med hjälp av vår strategi One Ford”, säger Stephen Odell, chef för Ford i Europa, Mellanöstern och Afrika. ”Vi hade då bestämt oss för att öka farten i produktutvecklingen och erbjuda kunderna fler modeller och mer teknik, i stället för att slå ned på takten och vänta på bättre tider. Vi lovade presentera minst 25 nya fordon under en femårsperiod. Hittills har vi lanserat 11 nya fordon. Och under 2014 presenterar vi minst 10 till.”

Nya Focus har fått en mer uttrycksfull design

Nya Ford Focus har fått ett djärvare, mer uttrycksfullt yttre och en ny interiör i högsta kvalitet. Det blir den första Ford-modellen som erbjuder den nya handsfree-tekniken för "vinkelrät" parkering, som hjälper förare att backa in i på parkeringsplatser sida vid sida med andra bilar. Två andra nyheter i Focus är CTA-funktionen (Cross Traffic Alert; varning för korsande trafik) som varnar backande förare för trafik bakom bilen och Park-Out Assist, som hjälper föraren att köra ut från en parkeringsplats vid parallellparkering.

Den nya modellens sportiga karaktär och körglädje understryks av en lodrätt grill och en cockpit-inspirerad kupé. Med nya Focus lanseras för första gången i Europa det avancerade kommunikationssystemet SYNC 2. Nya är också en 1,5‑liters EcoBoost-bensinmotor och en TDCi-diesel samt en 1,0-liters EcoBoost-motor med koldioxidutsläpp på 99 g/km.*

Som första Ford-modell i Europa kan nya Focus fås med en förbättrad version av Active City Stop som nu fungerar upp till 50 km/h och dessutom Pre-Collision Assist (hjälp före kollision) som fungerar på ett sätt som liknar Active City Stop men har en mycket större räckvidd så att det fungerar också i högre hastigheter. Också Fords MyKey-teknik införs nu på Focus för första gången.

En omisskännlig Mustang

Ford Mustang kommer nu till Europa för första gången efter nästan 50 års tillverkning. Modellen erbjuder prestanda i toppklass och bygger vidare på ett fantastiskt arv som en ikon i bilvärlden med nio miljoner exemplar sålda.

Nya Mustang kan fås med den nya 2,3-liters EcoBoost-motorn eller med en 5,0-liters V8. Dessutom är bilen full med avancerade funktioner som hjälper föraren och skapar en bekvämare upplevelse, till exempel SYNC 2 och körlägen för olika inställningar av styrning, motorrespons, transmission och elektronisk stabilitetskontroll.

Nya Mustang har både som fastback och cabriolet behållit viktiga formgivningselement från den klassiska Mustang-modellen, som bilälskare över hela världen känner igen direkt.

Elegant design på konceptbilen Ford Edge

Konceptbilen Ford Edge ger en tydlig försmak av den teknik, design och kvalitet som kommer att utmärka bolagets nya stora SUV för den europeiska marknaden.

Bland de avancerade funktionerna för förarassistans finns (som prototyp) en fjärrstyrd parkeringsfunktion och ett system för att undvika hinder (under utveckling).

Den omsorgsfullt skulpterade exteriören utstrålar sportighet och och självförtroende. Tillsammans med en interiör i förstklassiga material tyder detta på att Ford Europas första större och lite lyxigare SUV kommer att överträffa förväntningarna i sitt segment.

Konceptbilen C-MAX Solar Energi

Fords konceptmodell C-MAX Solar Energi är den första solcellsdrivna bilen av sitt slag. Den har en koncentrator som fungerar som ett förstoringsglas och riktar solstrålarna mot panelerna på taket. En dags solljus ger samma prestanda som laddhybriden C-MAX Energi.

Ford räknar med att 75 procent av en vanlig bilists alla resor kan drivas av solenergi och att C-MAX Solar Energi bör kunna minska en genomsnittlig bilägares utsläpp av växthusgaser med fyra ton per år. En dags laddning ger en räckvidd på mer än 30 kilometer**, vilket kan innebära en besparing på cirka 1 000 euro om året för en genomsnittlig bilägare.***

I Genève visar Ford också för första gången upp Ford Dakar Ranger, som just deltagit i Dakar-rallyt i Sydamerika. Ford Dakar Ranger bygger på en vanlig Ford Ranger med dubbelhytt och fyrhjulsdrift. Den har modifierats av Neil Woolridge Motorsport med input från Fords globala produktutvecklingsteam och har bland annat fått en kaross helt i kompositmaterial, avancerade lättviktskomponenter och en 5,0-liters V8-motor med 350 hästkrafter.

SYNC 2 med pekskärm och röststyrning

Europeiska bilkunder erbjuds nu för första gången Fords SYNC 2-system – röststyrning av underhållning, navigering, klimatkontroll och mobiltelefoner samt en högupplöst åttatums pekskärm i färg.

Röststyrningen betyder att man kan trycka på en knapp och säga ”Jag är hungrig” och få en upp en lista med närbelägna restauranger. Det går också att tala in adresser i navigeringssystemet.

Nya Focus blir den första modellen i Europa som kan fås med SYNC 2, som bland annat har två USB-portar. På den delade navigeringsskärmen visas landmärken och större avfarter i 3D; systemet ger dessutom tillgång till reseguider från Michelin.

”På bara ett och ett halvt år har Ford genomgått stora förändringar i Europa”, konstaterar Odell. ”Och om man ser 18 månader framåt kommer förändringarna i vårt modellprogram att bli ännu mer dramatiska. Ford Europa fortsätter kort sagt att vässa sitt utbud.”

# # #


* Angivna siffror för bränsleförbrukning och CO2-emission är uppmätta i enlighet med de tekniska kraven och specifikationerna i de senaste utgåvorna av EU-direktiven EG 715/2007 och EG 692/2008. Siffrorna för bränsleförbrukning och CO2-emission anges för en fordonsvariant och inte för en enstaka bild. Den standardiserade testmetod som används möjliggör jämförelser mellan fordonstyper och mellan tillverkare. En bils bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp påverkas även av körstil och andra faktorer som inte är tekniska. Koldioxid är den växthusgas som är den främsta orsaken till den globala uppvärmningen. Resultat i miles per gallon (MPG) motsvarar också denna europeiska körcykel och anges i enheten imperial gallon. Testresultaten vad gäller bränsleförbrukning kan skilja sig från siffror som bygger på andra beräkningsgrunder i övriga delar av världen.

** Beräkningarna av bränsleförbrukning, utsläpp av växthusgaser och luftkvalitet har endast ett vägledande syfte och publiceras av U.S. Environmental Protection Agency - Office of Transportation and Air Quality.

*** Baserat på bränslekostnaden 1,5 euro per liter.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.media.ford.com alt. http://geneva2014.fordpresskits.com/enhanced.htm


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige,
www.twitter.com/FordEueller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 180 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Presskontakt

Erik Lindham

Erik Lindham

Presskontakt Informationschef