Gå direkt till innehåll
Ny teknik från Ford hjälper föräldrar hindra unga bilförare från att ringa eller SMS:a bakom ratten

Pressmeddelande -

Ny teknik från Ford hjälper föräldrar hindra unga bilförare från att ringa eller SMS:a bakom ratten

  • Unik funktion innebär att bilägare kan förhindra att unga bilförare ringer eller SMS:ar i mobilen medan de kör
  • Den nya "Stör ej"-funktionen ingår i MyKey och uppmuntrar unga förare att koncentrera sig på vägen framför och inte på mobilen
  • Andra innovativa funktioner i MyKey är inställningar av toppfart och högsta ljudvolym
  • MyKey med Stör ej-funktion kommer nästa år att vara tillgänglig som standard på kompatibla Ford-fordon

Göteborg, 28 oktober 2011 – Med hjälp av ny teknik som blockerar inkommande samtal och SMS i bilen hjälper Ford föräldrar att uppmuntra yngre förare att köra säkrare.

Funktionen, som är unik i branschen och kallas Stör ej (Do Not Disturb) ingår som en del i Fords MyKey-teknik, en programmerbar nyckel som gör det lättare för föräldrar att uppmuntra unga förare att köra säkrare. Stör ej-funktionen blockerar inkommande samtal och SMS till Bluetooth-telefoner, vilket gör att telefonsvararen aktiveras och textmeddelanden sparas för senare läsning.

Från och med nästa år kommer funktionen att vara standard på kompatibla europeiska Ford-fordon med MyKey.

MyKey ger ägarna möjlighet att programmera en särskild nyckel som kan begränsa bilens toppfart till 140 km/h och även ljudvolymen. MyKey uppmuntrar också till att använda bilbälte, ger varningar för låg bränslenivå och kan programmeras för att varna med ljudsignaler vid inställda hastighetsgränser mellan 70 och 100 km/h.

"MyKey ger en ny dimension åt bilsäkerhet genom att det förser förarna med standardteknik som uppmuntrar till säkrare körning och begränsar riskerna, oberoende av ålder eller erfarenhet", säger Peter Patzelt, systemarkitekt för MyKey hos Ford. "MyKey kan lugna föräldrar som lånar ut bilen till sina barn, och den nya Stör ej-funktionen hjälper föräldrarna att begränsa ännu en riskfaktor – mobiltelefonen – för unga bilförare.”

Forskning visar att europeiska bilförare under 25 år statistiskt sett löper upp till tre gånger högre risk att råka ut för dödsolyckor i trafiken än erfarna förare; 58 000 personer mellan 18 och 24 år omkom i trafikolyckor mellan 1999 och 2008.

"Oerfarna förare är oftast de mest riskutsatta i trafiken", säger Patzelt. "Ju mer vi kan göra för att uppmuntra till ett säkert körsätt och begränsa distraherande faktorer desto bättre. Med MyKey kan föräldrar sätta gränser och samtidigt erbjuda sina barn den frihet det innebär att köra bil."

Säkerhet för hela familjen

Stör ej-funktionen är bara en i en lång rad funktioner som Ford utvecklat för att skydda förare och passagerare i alla åldrar.

Som exempel kan nämnas att den prisbelönta Focus-modellen är den första bilen i sitt segment med aktivt citystopp, en funktion som automatiskt bromsar fordonet och därmed minskar effekten av en kollision eller helt undviker den. Den här tekniken belönades nyligen med en Euro NCAP Advanced-utmärkelse, precis som Fords stöd vid filkörning (Lane Keeping Aid), som använder sig av en kamera för att upptäcka om fordonet är på väg att lämna sin fil och vid behov styr tillbaka bilen.

Inom kort kommer Ford i Europa att introducera branschens första upplåsbara säkerhetsbälten för baksätet.

"Hos Ford ser vi det som vår uppgift att ge högsta säkerhetsnivå med hjälp av teknik för kollisionsavvärjning och avancerade system för skydd av förare och passagerare", säger Stephen Odell, styrelseordförande och koncernchef för Ford Europa.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.fordmedia.eu alt. www.media.ford.com


Följ oss på www.facebook.com/fordofeurope,
www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef