Gå direkt till innehåll
Ford utvidgar Mustang-familjen och tar den berömda modellen in i den elektriska eran med Mustang Mach-E.
Ford utvidgar Mustang-familjen och tar den berömda modellen in i den elektriska eran med Mustang Mach-E.

Pressmeddelande -

Nu presenterar Ford den helelektriska Mustang Mach-E

För första gången på 55 år utvidgar Ford Mustang-familjen och tar den berömda modellen in i den elektriska eran med Mustang Mach-E. Den nya modellen andas Mustang – från sin eleganta silhuett och muskulösa kurvor till den spännande körupplevelsen. Modellen lanseras i Sverige under 2020 och är en del av ett omfattande sortiment av elektrifierade modeller.

Nu är Mustang redo för en elektrisk framtid. För första gången på 55 år utvidgar Ford Mustang-familjen och tar modellen in i den elektriska eran med Mustang Mach-E, en helt ny Mustang-inspirerad och helt elektrisk SUV. Mustang Mach-E har fått liv genom en utvecklingsprocess som helt koncentrerats på kundens behov och önskemål.

– Vid den allra första Detroit Auto Show sa Henry Ford att han arbetar på något som skulle slå lika hårt som ett blixtnedslag. Han pratade då om T-Forden. Idag är Ford stolta över att kunna avslöja något liknande igen: den helt nya, helt elektriska Mustang Mach-E. Den är snabb, den är kul och den andas frihet för en ny generation Mustang-ägare, säger Bill Ford, styrelseordförande i Ford Motor Company.

Ger ordet ”elektrisk” ny betydelse
Mustang Mach-E kommer med tre unika körlägen – Whisper, Engage och Unbridled – var och en med finjusterad kördynamik förpackad med en unik sinnesupplevelse. Den nya modellen har funktioner som specialdesignad respons och sportigare styrning, stämningsbelysning, ljud anpassade för en autentisk helt elektrisk upplevelse och dynamiska instrumentanimationer som är knutna till körbeteende. Bilen kommer finnas tillgänglig med bak- eller fyrhjulsdrift.

När fordonet startas med fyrhjulsdrift tillämpas det nya Mach-E 4X-systemet som fördelar vridmomentet mellan fram- och bakaxlarna med imponerande acceleration och förbättrad hantering. Systemet är utvecklat för att ge bästa möjliga väggrepp och systemet har testats noggrant på våta och snöiga väglag för att hjälpa till att ge kontroll över hala förhållanden.

Mustang Mach-E kommer också finnas i en GT-version. Mustang Mach-E GT tar föraren från noll till 100 kilometer i timmen på mindre än fem sekunder. Förutom accelerationen, är Mustang Mach-E GT utrustad med stötdämparsystemet MagneRide, en adaptiv dämparteknologi som låter förarna omfamna vägen samtidigt som de får en bekväm och spännande åktur. 

Sömlös teknologi som enkelt anpassar sig till förarens livsstil
Mustang Mach-E är först ut med nästa generation av kommunikations- och underhållningssystemet SYNC, med ett snyggt och modernt gränssnitt som använder maskininlärning för att snabbt lära sig förarens preferenser. Systemet blir dessutom bättre med tiden tack vare trådlösa uppdateringar.

Det nya SYNC-systemet är uppkopplat till molnet och har samtalsröstigenkänning och har dubbelt så stor datorkraft som nuvarande SYNC 3. Tack vare det är navigering, musik och anslutning av en smartphone till fordonet både snabbare och enklare. Systemet stöder också trådlös kompabilitet med Apple CarPlay, Android Auto och AppLink-appar från smartphones och mobila enheter.

Ett nytt sätt att se och uppleva Mustang
Genom att använda Fords nya helelektriska arkitektur med batterierna i bilens underrede har Fords ingenjörer och formgivare kunnat skapa ett fordon som inte bara stämmer överens med Mustang utan också maximerar SUV-utrymme för fem personer med bagage.

– Framstegen inom batteriteknologi är avgörande för att kunna leverera en Mustang Mach-E som är rymlig och praktisk med en vacker silhuett och med den roliga karaktären som är viktig för våra kunder i Europa, säger Ulrich Koester, chef för elektrifierade fordon på Ford Europa.

Mustang Mach-E är omedelbart igenkännbar som en Mustang, tack vare signaturuttryck som dess långa, kraftfulla huv, bakpartidesign, aggressiva strålkastare och karakteristiska trerandsbaklyktor. Smart design och utformning ger överraskande rymlighet i baksätet och gott om lastutrymme.

Mustang Mach-E har faktiskt ytterligare en överraskning under huven – ett dränerat främre bagageutrymme. Det främre bagageutrymmet ger 100 liter extra lagringsutrymme.

Mustang Mach-E på insidan
För att dra nytta av det extra utrymmet som elektrifieringen ger, arbetade Fords formgivare mycket med kunder för att förstå hur de föredrar att använda interiören i sina bilar. Mustang Mach-E är designad med SUV-storlek så att fem vuxna sitter bekvämt och ger gott om plats för vänner, barn och bagage.

Utöver det främre bagageutrymmet rymmer det bakre bagageutrymmet 402 liter. Med de bakre sätena nedfällda har Mustang Mach-E 1420 liter utrymme.

Överallt på insidan representerar Mustang Mach-E en blandning av elegant, modern design och smart funktionalitet. Den har ett B&O-ljudsystem av högsta kvalitet som är sömlöst integrerat över hela den främre panelen och flyter över ventilationsutblåsen som en soundbar. Det fällbara armstödet fungerar även som förvaring för mindre väskor. Klassiska kännetecken för Mustang-design, som den dubbelkåpade instrumentpanelen avrundar också inredningen.

Även panoramaglastaket har en hemlighet: en speciell beläggning på glaset med ultraviolett skydd hjälper interiören att bli svalare på sommaren och varmare på vintern. Dessutom hjälper ett inre lager mellan glaset att skydda mot ultravioletta strålar.

En begränsad First Edition-utgåva kommer släppas med utökad räckvidd med fyrhjulsdrift, den exklusiva färgen Grabber Blue Metallic, fullängds panoramatak, kontrasterande sätesömmar och en platta märkt ”First Edition”.

Slutligen är det enkelt att komma in och starta fordonet med ”Phone as a Key”-teknologi som gör sin debut i Fords modellprogram i Mustang Mach-E. Med hjälp av Bluetooth kan bilen upptäcka förarnas smartphones när de närmar sig, låsa upp och starta bilen utan att behöva ta upp telefonen ur fickan eller använda en nyckel. Om telefonbatteriet skulle dö kan en reservkod matas in i en knappsats på B-stolpen för att låsa upp bilen och en separat kod i den centrala pekskärmen kan matas in för att starta bilen.

Batteritekniken håller bilen i gång med problemfria laddningslösningar
Mustang Mach-E kommer att finnas i både Standard Range (75,7 kWh litiumjonbatteri) och ett större batteripaket, Extended Range (98,8 kWh) som har en målräckvidd med WLTP-cykeln på upp till 60 mil, med bakhjulsdrift.

De avancerade batterierna har 288 litiumjonceller med Standard Range-specifikationen och 376 litiumjonceller med Extended Range. Batteriet är utformat för att maximera det inre utrymmet och bidra till optimerad kördynamik, med en låg tyngdpunkt, och ligger på golvet mellan ekipagets två axlar – och har testats vid temperaturer så extremt som 40 minusgrader. Batterierna är säkrade i ett vattentätt batterifodral omgivet av krockabsorberingsskydd. Batteriet använder ett avancerat aktivt vätskeburet uppvärmnings- och kylsystem för att reglera temperaturer för optimerad prestanda vid extremt väder och förbättra laddningstiderna.

Ägare till laddbara, elektriska fordon gör 80 procent av sin laddning hemma, enligt en undersökning som Ford gjort. Ford erbjuder därför en lösning med uppkopplad laddbox, Ford Connected Wallbox, som ger upp till fem gånger större laddkraft än ett vanligt eluttag – vilket betyder att den laddar uppskattningsvis cirka 5 mil per laddningstimme, räknat på Extended Range-specifikationen och bakhjulsdrift.

Det uppkopplade navigationssystemet kommer också hitta uppdaterade offentliga laddplatser under resan för att säkerställa att föraren inte behöver vara orolig för hur mycket räckvidd bilen har kvar.

Ford gör också laddning hemma eller på resa bekymmersfritt genom att tillhandahålla flera lösningar för hemladdning och genom att ge kunder tillgång till FordPass Charging Network. I samarbete med NewMotion och med uppkoppling som levereras av FordPass Connect, modemet ombord, kommer FordPass-appen att ge kunderna tillgång till Europas största- och snabbväxande nätverk med mer än 125 000 offentliga laddstationer i 21 länder. Kunderna kan enkelt använda laddningspunkter i flera länder och starta och betala för laddningen från ett enda konto. En Mode 3 laddkabel med Typ 2 kontakt för publik laddning följer också med fordonet.

Ford är också en av grundarna och delägare i IONITY-nätverket som ska bygga 400 laddstationer med hög effekt på viktiga europeiska platser fram till 2020. Detta möjliggör en betydande minskning av laddningstiden för elektriska fordon jämfört med befintliga system. Med en toppladdningseffekt på 150 kW kan Mustang Mach-E med ett utökat batteri och bakhjulsdrift ladda upp till cirka 90 kilometer på 10 minuter på en DC-snabbladdstation. Standard Range Mustang Mach-E beräknas uppnå en uppladdning från 10 till 80 procent på mindre än 45 minuter på en DC-snabbladdstation.

– Lanseringen av Mustang Mach-E är början på en ny era för Ford och vi är väldigt glada över att lansera den nya modellen i Europa. Mustang Mach-E representerar så mycket mer än bara körning med nollutsläpp. Det handlar om stressfria upplevelser och total trygghet för alla ägare av elfordon, säger Stuart Rowley, Europachef på Ford. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company, och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Koncernen har cirka 194 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com

Ford Europa ansvarar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon på 50 separata marknader och har cirka 50 000 anställda vid sina helägda anläggningar och konsoliderade joint ventures och cirka 64 000 anställda medräknat okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 20 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och sju okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll