Gå direkt till innehåll
Motorljudet från nya Ford Mustang ska förbättra grannsämjan

Pressmeddelande -

Motorljudet från nya Ford Mustang ska förbättra grannsämjan

Nya Ford Mustang, som kommer till Sverige våren 2018, är den första sportbilen någonsin att kunna schemalägga olika motorljud för olika tider på dygnet. Läget ”Good Neighbour Mode” omvandlar motorns vrål till ett mjukt spinnande. Idén kommer från en Ford-anställd i USA vars grannar klagade över att hans bil var för högljudd.

Stockholm den 5 oktober 2017
För många bilentusiaster är den bästa början på dagen att få starta upp sin sportbil med ett vrål. För vissa, som den Ford-anställda Steve von Foerster, kan detta leda till oönskade konsekvenser som att grannarna ringer polisen.

Det var precis detta som hände honom vilket resulterade i ljudläget ”Good Neighbour Mode” i nya Ford Mustang där förare kan schemalägga just när bilen ska vråla vid start – och när bilen ska spinna som en katt – där det senare syftar till en bättre grannsämja där ingen störs.

”Jag älskar ljudet från V8:an, men det kan ibland vara riktigt högt och man ska inte reta upp sina grannar i onödan. Jag tänkte att det måste finnas ett sätt att komma runt det här, att ge folk bättre kontroll över hur bilen ska låta vid givna tillfällen”, säger Steve som arbetar med produktutveckling för Ford i USA.

Enligt en färsk undersökning från den amerikanska sajten Ranker.com hör höga motorljud till några av de mest irriterande ljuden grannar orsakar, tillsammans med ljud från motordrivna verktyg, skällande hundar och band som övar. Det enda som är värre är enligt undersökningen ljudet från gräsklippare under morgontimmarna.

Vissa sportbilar erbjuder redan aktiva avgassystem som kan slås av och på, men nya Mustangs ”Good Neighbour Mode” eller Quiet Start är det första systemet där föraren kan ställa in under vilka klockslag som systemen ska gälla. Förarna navigerar i menyn på instrumentbrädan där de ställer in den ljudbild de vill ha. Exempelvis så kan man mellan 08.00 och 19.00 ha bilen inställd på Quiet Start för en lugn, tyst uppstart som inte gör grannarna irriterade.

Båda de nya lägena Quiet Exhaust Mode och Quiet Start är en del av nya Mustangs aktiva avgassystem som justerar decibelnivån till bilens olika körlägen från Normal och Sport upp till Track Mode som endast ger ifrån sig blygsamma 82 decibel.

Nya Ford Mustang finns tillgänglig för beställning i Sverige från november med leverans april 2018. Ford Mustang är en av Sveriges i särklass bäst säljande sportbilar där nuvarande version har sålts i nästan 1100 exemplar.

Se en kort, förklarande film här: https://www.youtube.com/watch?v=Z1MehhS4GIw

Ämnen


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 199 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll