Gå direkt till innehåll
Konceptbilen Ford C-MAX Solar Energi ger en glimt av en miljövänligare framtid

Pressmeddelande -

Konceptbilen Ford C-MAX Solar Energi ger en glimt av en miljövänligare framtid

  • Konceptbilen Ford C-MAX Solar Energi är den första solenergidrivna bilen av sitt slag, som levererar detsamma som en laddhybrid men inte är beroende av elnätet.
  • C-MAX Solar Energi har ett tak med solceller och dessutom en koncentratorlins som påminner om ett förstoringsglas.
  • Genom att använda förnybar energi beräknas Ford C-MAX Solar Energi kunna minska ägarens utsläpp av växthusgaser med fyra ton per år.
  • C-MAX Solar Energi visas nu på 2014 års CES-mässa i Las Vegas, samtidigt som Ford kan fira att man sålde mer än 85 000 elfordon i Nordamerika under 2013 – ett rekord i företagets historia.
  • I Fords europeiska elbilsprogram kommer Ford Focus Electric senare i år att kompletteras av laddhybriden C-MAX Energi och därefter nya Mondeo Hybrid.

Göteborg, den 9 januari 2014 – Ford presenter nu konceptbilen C-MAX Solar Energi, det första solenergidrivna fordonen av sitt slag, som levererar detsamma som en laddhybrid men inte är beroende av elnätet.

I stället för att laddas i ett eluttag utnyttjar Ford C-MAX Solar Energi solenergi med hjälp av en koncentrator som fungerar som ett förstoringsglas och riktar solstrålarna mot panelerna på taket.

Resultatet är en konceptbil som använder en dags solljus för att ge samma prestanda som laddhybriden C-MAX Energi, som man i stället laddar via det vanliga elnätet. Genom att använda förnybar energi beräknas Ford C-MAX Solar Energi kunna minska ägarens utsläpp av växthusgaser med fyra ton per år.

”Ford C-MAX Solar Energi ger oss en ny syn på vad elbilar och förnybar energi kan åstadkomma”, säger Mike Tinskey, globalt ansvarig för fordonselektrifiering och infrastruktur på Ford. ”Vi är ett företag som leder innovationerna på området och vill främja ett offentligt samtal om hur vi kan göra samhället mer miljövänligt.”

Konceptbilen C-MAX Solar Energi, som nu presenteras på årets CES-mässa i Las Vegas, är ett samarbetsprojekt mellan Ford i San Jose, företaget SunPower Corp i Kalifornien och Georgia Institute of Technology i Atlanta.

Stark försäljning av elbilar

Samtidigt som C-MAX Solar Energi visas upp kommer siffror som visar att Fords elbilsförsäljning i Nordamerika satte rekord förra året.

I världsdelen förväntas Ford ha sålt 85 000 hybridbilar, laddhybrider och rena elbilar under 2013 – det första året då företaget haft hela sex elektrifierade modeller ute hos återförsäljarna.

C-MAX Energi leder Fords försäljning av laddhybrider med mer än 6 300 sålda bilar fram till november. Ford sålde mer laddhybrider än både Toyota och Tesla under oktober och november och slog dessutom Toyota under de första 11 månaderna 2013. Försäljningen av laddhybrider fortsätter att växa, då alltfler kunder upptäcker fördelen med att använda el för att öka bilens räckvidd.

C-MAX Hybrid har under de senaste åren hjälpt Ford att sälja mer hybridbilar än något annat amerikanskt bilmärke och på andra plats efter Toyota. C-MAX Hybrid fortsätter att leda nya kunder till Ford, med en "erövringstakt" på 64 procent; modellen hämtar nästan hälften av kunderna från importerade märken. Erövringstakten är ännu högre i viktiga tillväxtmarknader för hybridbilar, som San Francisco, Los Angeles och Washington D.C.

Förra året blev Focus Electric den första elbilen som byggs av Ford Europa, i tyska Saarlouis. Den utsläppsfria modellen Focus Electric går i spetsen för Fords program med elektriska och extremt bränsleeffektiva fordon i Europa och följs i år av laddhybriden (PHEV) C-MAX Energi. Strax därefter är det dags för helt nya Mondeo Hybrid.

Avancerad miljöteknik

SunPower, ett solenergiföretag som Ford samarbetat med sedan 2011, levererar de högeffektiva solceller som sitter på taket till Ford C-MAX Solar Energi. Eftersom det tar lång tid att absorbera tillräckligt med energi för att ladda bilen helt, vände sig Ford till Georgia Institute of Technology och bad om hjälp med att förstärka solstrålarna.

Forskarna utvecklade en så kallad koncentrator med en Fresnel-lins som riktar solstrålarna mot cellerna och ökar effekten hela åtta gånger. Fresnel är en kompaktlins som från början användes i fyrar. Det patentsökta systemet påminner om ett förstoringsglas och följer med solen från öst till väst. Den energi som tas upp varje dag motsvarar fyra timmars batteriladdning (8 kW).

Fullt laddad förväntas Ford C-MAX Solar Energi ha samma räckvidd som C-MAX Energi (knappt 1 000 km, varav 33 km helt på el). Fordonet har dessutom en laddningsport och kan anslutas till en laddningsstation via sladd och kontakt, så att föraren vid behov kan ladda den via elnätet.

Sedan C-MAX Solar Energi Concept visats upp på CES kommer Ford och Georgia Institute of Technology att testa bilen i olika verklighetsbaserade scenarier. Testresultaten avgör om konceptbilen kan utvecklas vidare till en riktig produktionsmodell. 

Oberoende av elnätet

Eftersom C-MAX Solar Energi använder sig av förnybar solenergi tack vare panelen på taket är bilens batterikraft inte beroende av elnätet. Data som Ford tagit fram tyder på att solenergi skulle kunna stå för 75 procent av allt resande som görs i en "solhybridbil". Det här skulle kunna bli särskilt intressant på platser där tillgången till ett vanligt elnät av olika skäl är bristfällig eller där elen är ovanligt dyr. 

Fordonet förstärker dessutom MyEnergi Lifestyle, ett koncept som Ford och dess samarbetspartners presenterade på förra årets CES-mässa. I MyEnergi Lifestyle används matematiska och vetenskapliga beräkningar samt datamodelleringar för att visa för hushåll hur de kan använda energieffektiv hemelektronik, solenergi och laddhybridbilar för att väsentligt sänka sina månadskostnader och sina utsläpp av växthusgaser.

Den positiva miljöeffekten som Ford C-MAX Solar Energi ger kan vara betydande. Bilen skulle kunna minska en genomsnittlig amerikansk bilägares årliga utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser med upp till fyra ton – viket är detsamma som fyra månaders utsläpp från ett bostadshus.

Om alla lättare fordon i USA gick över till tekniken i Ford C-MAX Solar Energi skulle de årliga utsläppen av växthusgaser kunna sänkas med cirka 1 miljard ton!

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.media.ford.com alt. www.fordmedia.eu


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige,
www.twitter.com/FordEueller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95


Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 180 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Presskontakt

Erik Lindham

Erik Lindham

Presskontakt Informationschef

Relaterat material