Gå direkt till innehåll
KEN BLOCK KÖR SVENSKBYGGD MONSTER-FIESTA I RALLY AMERICA OCH X GAMES

Pressmeddelande -

KEN BLOCK KÖR SVENSKBYGGD MONSTER-FIESTA I RALLY AMERICA OCH X GAMES

Göteborg, 3 februari 2010 – Den amerikanske actionsport-idolen Ken Block, som skaffat sig en mängd fans i Europa via filmklipp på internet, inledde sitt samarbete med Ford den gångna helgen. Han premiärkörde sin häftiga Monster Fiesta Rally America-bil på Sno*Drift Rally (29–30 januari) i Atlanta, Michigan.

Monster World Rally-teamet kommer att delta i alla sex deltävlingarna i det amerikanska rallyt, Rally America. Blocks nordamerikanska tävlingsprogram avslutas med X Games 16 i Los Angeles i början av augusti. Hans co-driver är italienaren Alessandro Gelsomino.

Parallellt med Rally America kommer Block att delta i de sju deltävlingarna i rally-VM (WRC) i en Ford Focus RS World Rally Car. Första deltävlingen blir Rally Mexico (4–7 mars) och sedan fortsätter VM i Turkiet, Portugal, Tyskland, Frankrike, Spanien och Storbritannien. Blocks rallyversion av Focus RS utvecklas av brittiska M-Sport, det företag som ansvarar för Fords rallysatsningar. 

Bocks deltagande i såväl Rally America som rally-VM stöds främst av Monster Energy Drink och Ford.

Den tvåliters turboladdade Monster-Fiestan som körs i Rally America har tagits fram av det svenska teamet Olsbergs Motorsports Evolution (OSME) och bygger vidare på den framgångsrika Fiesta Rallycross – baserad på standardmodellen – som var med i rallycross-EM 2009.  OSME deltog i fjol med en Fiesta i rallycrossutförande i den välkända Pikes Peak-tävlingen i USA och vann två veckor senare X Games.  

Blocks fyrhjulsdrivna Monster-Fiesta har anpassats så att den uppfyller de krav som ställs på bilar i den öppna klassen i det amerikanska rallyt. Den har till exempel utrustats med en turbobegränsare så att den följer regelverket. I den nya versionen har den en effekt på cirka 326 hästkrafter. Blocks team har ägnat de senaste dagarna åt testkörning i norra Michigan.

CITAT

"Det känns spännande att köra en Fiesta. Det var ju en Fiesta som besegrade mig förra sommaren i X Games. I sin Fiesta-modell har Ford en fantastisk utvecklingsplattform och en bil som är lika attraktiv på rallyvägarna som ute i bilhandeln. Jag ser verkligen fram mot att köra Fiesta och hoppas nå långt både i Rally America och X Games." – Ken Block, Monster World Rally Team

"Rally-VM kan fortfarande bli mycket större i USA och vi hoppas att Ken Block kan hjälpa till att utveckla intresset på den här stora marknaden. Motorsportintresserade på båda sidor av Atlanten känner väl till Ken och det ska bli intressant att se hur han kommer att påverka WRC-fans världen över. Det finns en idolkult kring honom och Ford kan vinna mycket på att använda honom som galjonsfigur för sina produkter." – Gerard Quinn, chef för motorsportssatsningar på Ford Europa

"Det är en fantastisk nyhet för alla rallyfantaster att Ken kommer att delta den här säsongen, och särskilt roligt att det sker i samarbete med Ford. Han har fått intresset för rally att växa globalt och möjligheten att se honom köra kommer att skapa stor uppmärksamhet kring årets VM. Ken är en färgstark person. Hans goda humör och känsla för äventyr och spänning är ett välkommet tillskott." – Malcolm Wilson, VD, M-Sport

"Ford har en lång och ärorik historia inom den europeiska rallysporten. Med Ken Block och Fiesta tar vi med oss våra traditioner till Nordamerika och låter hans många fans uppleva rally på nära hand. På så sätt gör vi varje Fiesta på vägarna lite mer ”rally”. Det här är den perfekta motorsporten för att visa upp Fiestas köregenskaper. När Ken gasar på som värst ska man komma ihåg att han kör en bil som bygger på en vanlig standardmodell. Det säger en del om de resurser som finns inbyggd i varje Ford Fiesta." – Jamie Alison, direktör, Ford North American Motorsports

"Ken Block deltar både i Rally America och FIA:s rally-VM, som tillsammans täcker in fyra världsdelar under 2010. Det innebär att rally nu har blivit en världssport. Samarbetet med Ford och att Block kör Fiesta i det amerikanska rallyt och Focus RS i rally-VM visar hur stark ställning de två modellerna har på världsmarknaden. Vi kan förvänta oss riktigt spännande action!" – Jost Capito, chef för utvecklingen av prestandabilar på Ford

Om Ken Block

Ken Blocks rallykarriär satte fart 2005.  Han visade snabbt prov på sin stora körskicklighet och kunde ta hem titeln Årets nykomling (Rookie of the Year) i det amerikanska rallyt. Sedan debuten har Block fortsatt delta i Rally America och kan skryta med ett antal placeringar på prispallen och även medaljer från X Games. Block har på olika sätt främjat rallysporten i USA. Han är också en av grundarna av DC Shoes, ett företag som bland annat säljer skateboardskor. Hans marknadsföringstalang har inte bara utvecklat DC Shoes till dess nuvarande starka position utan ligger också bakom de videokampanjer som lanserat honom världen över som amerikansk rallystjärna. Ad Age har utsett Blocks 'Gymkhana TWO' till No. 4 Viral Video of 2009.

Om Monster World Rally Team: Monster-teamet har satts samman av Ken Block personligen.

Syftet är att ge en ny bild av hur racingteam fungerar. Man vill inte ”bara” vinna tävlingarna utan också marknadsföra motorsport på innovativa, kreativa och interaktiva sätt. Målet: att bli det mest kända teamet i rally-VM och föra ut rallysporten till så många som möjligt.

# # #

Fords pressreleaser och högupplösta bilder finns att tillgå på Ford Motor Companys webbplats för media (http://media.ford.com).

Videoklipp kan ses på: http://www.youtube.com/watch?v=-K37p0vw9cU

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 325 17 79

Ämnen

Taggar


Hedin Motor Company är bolagsnamnet för Ford Sverige och är importör av Ford-produkter i Sverige. Ford säljer person- och transportbilar samt reservdelar genom 34 återförsäljare uppdelade på 77 försäljningsställen. Ford strävar efter att ta en ledande position i Sverige för såväl marknadsandelar för person- och transportbilar som hållbarhet, innovation och elektrifiering. På huvudkontoret i Stockholm arbetar ca 45 anställda. Mer information på www.ford.se

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Presskontakt

Erik Lindham

Erik Lindham

Presskontakt Informationschef

Relaterat material