Gå direkt till innehåll
JAY LENO FÅR SÄLLSKAP AV UNIK BATTERIDRIVEN FORD FOCUS ST I SIN NYA TV-SHOW

Pressmeddelande -

JAY LENO FÅR SÄLLSKAP AV UNIK BATTERIDRIVEN FORD FOCUS ST I SIN NYA TV-SHOW

  • Nya Jay Leno Show som precis dragit igång på Kanal 9, får sällskap av unik batteridriven Ford Focus som ett inslag i programmets miljöbilsutmaning "Green Car Challenge".
  • Bilen är elektrisk i dubbel bemärkelse - dels är den rent batteridriven, men den är också lackerad i den passande specialfärgen "Electric Orange" som endast går att få på Ford Focus ST.
  • Som enda bil i programmet används en specialbyggd Ford Focus ST "Electric Orange". Bilen kommer att köras av flera av Jay Lenos kända gäster som tävlar om de bästa tiderna.
  • Focus ST BEV ger en försmak av Fords satsning på elbilar. I Nordamerika kommer företaget att lansera två batteridrivna modeller: Transit Connect presenteras under 2010 och Focus under 2011.

Göteborg, 29 september 2009 - Ford Motor Company har i samarbete med Jay Lenos nya show, kort och gott kallad The Jay Leno Show, tagit fram en specialbyggd Ford Focus ST som berömda gäster kör i det återkommande tävlingsinslaget "Green Car Challenge".

Till grund för den bil som visas i showen ligger Ford Focus ST i den mycket passande färgen "Electric Orange". Man har använt sig av samma prototypteknik som i utvecklingen av den kommande Focus BEV-modellen som introduceras på den amerikanska marknaden under 2011. För två veckor sedan presenterade Ford Europa sin första Focus BEV-prototyp för den brittiska satsning Low Carbon Vehicle Initiative på bilmässan i Frankfurt. Också här används samma unika batteriteknik. 15 stycken bilar kommer under 2010 att utvärderas i vanlig trafik av kunder och samarbetspartners i Storbritannien.

"Genom att delta med en batteridriven Focus ST i den nya showen Jay Leno Show får vi en chans att visa att det kan vara riktigt kul att köra elbil", säger Ian Porter, som är strategisk chef för Ford Europas motorutveckling. "Det blir också uppenbart för tittarna att Ford investerar i ny och miljövänlig teknik och nu verkligen satsar på elbilar."

"Vi valde medvetet den europeiska versionen av Ford Focus ST för programmet trots att den inte är tillgänglig i USA. Skälet är att den har en attraktiv design och erbjuder god kördynamik", förklarar Porter. "För oss var det väldigt roligt att kunna förse det amerikanska utvecklingsteamet med en Focus i färgen "Electric Orange", som vi flög över direkt från fabriken i tyska Saarlouis".

Satsar på utvecklingen av elbilar

Ford har lagt fast en ambitiös plan som går ut på att lansera minsta fyra elbilar i Nordamerika fram till 2012. Här ingår nya Focus BEV (marknadsintrodukion år 2011) samt nya hybridbilar och en ny så kallad plugin-hybrid.

"Vi satsar hårt på att erbjuda klassledande bränsleeffektivitet i varje nytt fordon vi presenterar", säger Derrick Kuzak, som ansvarar för Fords globala produktutveckling. "Med Focus som 'TV-stjärna' visar vi att elbilar kan vara smarta, miljövänliga, snabba - och roliga att köra. Samtidigt vittnar det här om att Ford tar bränsleffektivitet på största allvar och vill bidra till en grönare värld."

Focus ST BEV bland celebra gäster

Den Focus-bil som deltar i Jay Leno Show är en unik modell som bygger på Fords vanliga femdörrars Focus ST. Bilen har byggts om för batteridrift som ett led i Fords globala utveckling av BEV-prototyperna. Denna unika Focus BEV-version ger en förhandssmak av många av de system som kommer att användas i en helt ny elbilsmodell av Ford Focus, som har planerad säljstart i Nordamerika år 2011.

Den första gästen som kommer att anta Jay Lenos miljöbilsutmaning är skådespelaren Drew Barrymore. Det innebär att hon som första tävlingsdeltagare kommer att köra bilen så snabbt som möjligt på en tid som framtida besökare till programmet kommer att försöka slå. Tävlingen kommer att vara ett återkommande inslag i programserien.

Bilen som deltar i Jay Leno Shows miljöbilsutmaning bygger på en vanlig Focus ST, som tillverkades i juli i tyska Saarlouis. Därefter har teknikerna på Fords anläggning vid huvudkontoret i Michigan haft sex veckor på sig att ersätta den traditionella motorn och bensintanken med en batteridriven motor. Bilen har utrustats med tävlingssäten från Recaro, skyddsbur och fempunkters racingsele.

Delvis på grund av batteriets placering har Focus ST BEV kommit nära viktfördelningen 50/50, som är idealisk för tävlingsbilar. De främre fjädrarna och stötdämparna har hämtats från Focus RS. De bakre fjädrarna och stötdämparna har däremot tagits fram speciellt för Jay Lenos Focus ST BEV.

Ford Focus ST BEV kan skryta med imponerande prestanda för att vara en batteridriven bil: en räckvid på nästan 130 km per laddning och en högsta effekt på 141 hästkrafter (105 kW).

Jay Leno Show sänds varje måndag till fredag på primetime 22:00 i USA. I Sverige sänds programmet med en veckas fördröjning och kan ses varje vardagkväll på Kanal 9.

# # #

Fords pressreleaser och högupplösta bilder finns att tillgå

på Ford Motor Companys webbplats för media (http://media.ford.com).

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 325 17 79

Ämnen

Taggar


Hedin Motor Company är bolagsnamnet för Ford Sverige och är importör av Ford-produkter i Sverige. Ford säljer person- och transportbilar samt reservdelar genom 34 återförsäljare uppdelade på 77 försäljningsställen. Ford strävar efter att ta en ledande position i Sverige för såväl marknadsandelar för person- och transportbilar som hållbarhet, innovation och elektrifiering. På huvudkontoret i Stockholm arbetar ca 45 anställda. Mer information på www.ford.se

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Presskontakt

Erik Lindham

Erik Lindham

Presskontakt Informationschef

Relaterat material