Gå direkt till innehåll
Ford Mustang firar 60 år
Ford Mustang firar 60 år

Pressmeddelande -

Ikoniska Ford Mustang firar sitt 60-årsjubileum med modellnyheter

• Ford Mustang firar 60 år med Ford Mustang Global Gallop-firande samt visar upp nya Mustang California Special och Nite Pony Package

• Ford gör sig redo för att öppna upp orderböckerna för nya elektriska Mustang Mach-E Rally och efterlängtade Mustang GTD bekräftas för Europa

• Ford Mustang Global Gallop firar Mustangs globala framgång med episka roadtrips på sju kontinenter under 2024


Den är synonym med njutning, frihet, prestanda och en touch av rebellisk anda – fans runt om i världen firar idag ikoniska Ford Mustang som fyller 60 år.

Mustang började säljas på världsutställningen i New York den 17 april 1964 och redan samma år satte den rekord genom att sälja fler än 418 000 bilar. Framgångarna avstannande inte där och Mustang är för närvarande världens mest sålda sportbil i mer än 10 år i rad. 1

För att fira Mustangs sex decennier av kontinuerlig produktion visar Ford idag upp två nya versioner tillgängliga för Europa. Nya Mustang California Special sätter en modern twist på en specialutgåva som introducerades 1968, medan det nya Mustang Nite Pony-paketet ger ännu mer karaktär med mörk och stämningsfull styling.

Samtidigt som Ford rör sig mot en elektrisk framtid i Europa så har företaget även breddat Mustang-stallet med den elektriska SUV:n Mustang Mach-E. Och nu gör sig Ford redo för att öppna upp orderböckerna för nya för Mustang Mach-E Rally – den första rallyinspirerade elbilen någonsin från Ford. En annan present på Mustangs födelsedag är de första detaljerna om beställningsprocessen för supersportbilen Mustang GTD.

Ett exempel på "Mustang Day"-firande som Ford- och Mustang-entusiaster världen över anordnar är Ford Mustang Global Gallop. Sextio Mustang-ambassadörer, journalister och innehållsskapare kommer samtidigt att ge sig ut på episka roadtrips i Nordamerika, Sydamerika, Europa, Sydafrika, Kina och Australien för att visa upp den ikoniska sportbilens popularitet som sträcker sig runt om i världen.

Äventyret som drar i gång den 17 april och pågår under hela 2024 inkluderar innehållsskapare på sociala medier, några som redan är i färd med att ge sig av är Andy To (@Andyto), Lauren Stoney (@lalafox92) och Uma Leoni (@Leonis.studios). Ytterligare innehållsskapare, media och Mustang-ambassadörer på marknader över hela världen kommer att presenteras löpande under resans gång.

"Få - om något - fordon kan göra anspråk på en historia, arv och världsomspännande följarskara som är så omfattande som Ford Mustang, och ännu färre har varit i kontinuerlig produktion i 60 år", säger Jon Williams, verkställande direktör, Ford Blue, Europa. "Dagens firande och våra nya tillägg till Mustang-serien fångar andan av frihet och passion som har varit grundbultarna i Mustangs framgångssaga under sex decennier - och inspirerar nu nya teknologier för att hålla Mustang i full galopp in i framtiden."

Nya Mustanger. Samma anda

Ford tillkännagav idag en ny Mustang California Special-modell för Europa som hyllar en mycket älskad specialutgåva från 1968 – som fångar essensen av amerikansk västkuststil med en unik design.

Tillgänglig i åtta exteriöra färgalternativ som inkluderar Iconic Silver och Vapor Blue, kommer California Special med distinkta sidoränder i en kombination av Medium Light Rave Blue samt High och Low Gloss Black, och har ett unikt GT/CS-script som är nästan osynligt i svagt ljus men som väcks till liv i solljus. Svarta lister omger strålkastarna, och 19-tums lättmetallfälgar har en bearbetad yta med Rave Blue-detaljer, kompletterat med ett GT/CS-emblem på den främre grillen och ett GT-bagagelocksmärke, båda i samma färg.

På insidan fortsätter California Special det livliga temat med Navy Pier-klädsel och Ebony Black- lädersäten, med tvåfärgade Raptor Blue och Metal Grey-sömmar som löper runt instrumentbrädan, dörrarna, ratten och mittkonsolen. Mustang California Special finns i Mustang GT cabriolet kaross, med ett urval av sexväxlad manuell eller 10-växlad automatisk växellåda för 5,0-liters V8-motorn.

Det nya Nite Pony-paketet som även finns tillgängligt att beställa till Mustang GT coupé och cabriolet ger kunderna möjligheten till en mörkare stil på sin nya Mustang. Inkluderat i paketet är Ebony Black-lackade lättmetallfälgar, svartlackat tak, spegelkåpor och strålkastarlister, samt svarta ponnymärken fram och bak.

Redo för asfalt eller grusvägen

Kunder i Europa kommer inom kort att kunna beställa nya Mustang Mach-E-Rally och ta friheten och det roliga med Mustang ut på grusvägar för första gången.

Designad för att fånga uppmärksamheten från omgivningen på samma sätt som den greppar asfalten eller grusvägen, Mustang Mach-E Rally kommer med dubbla racingränder, en unik front, en dramatisk bakspoiler och 19-tums, vita lättmetallfälgar som har tagit sin inspiration från Fords långa historia inom tävlingsrally.

En fyrhjulsdriven elektrisk drivlina med två motorer levererar 950 Nm i vridmoment och 486 hk kraftuttag, medan den specialanpassade fjädringen är 20 mm högre än Mustang Mach-E GT för att ge ökad markfrigången på skogsvägarna.

Ford bekräftar också idag att Mustang GTD, den mest djärva och avancerade Mustang någonsin, kommer till Europa.

Den gatulagliga, supersportbilen bilen med dess banbrytande teknologi som inkluderar aktiv aerodynamik och semi-aktiv fjädring kommer att finnas att köpa i strikt begränsat antal.

Deltagarna vid 24 Hours of Le Mans uthållighetslopp den 15-16 juni kommer att kunna se Mustang GTD på nära håll, samtidigt som de ser Mustang GT3 tävla. Europeiska ansökningar för Mustang GTD väntas nu öppna under sommaren – mer information kommer att kommuniceras inom kort.


En legend genom decennier

Sedan 1964 har fler än 10 miljoner Mustanger sålts i sju olika generationer. Den ikoniska sportbilen har gjort tusentals framträdanden i film, tv, musik och videospel och har blivit världens mest gillade bil på Facebook.

Mustang har också under året skapat sig en respektabel uppsättning av motorsportrekord runt om i världen, och uppnådde sin första seger i Tour de France Automobile under sitt första försäljningsår och fortsatte med att notera segrar och mästerskap i sportbilar, dragracing och rally.

Mustangs tävlingsanda fortsätter än i dag med Mustang Dark Horse Spec R, GT4 och Mustang GT3 – som kommer att leda Fords återkomst till 24 Hours of Le Mans nu i sommar.

###

1 Baserat på S&P Global Mobilitys globala registreringar av lätta fordon sammanställda under de senaste 10 åren. Dessa är sammanställda från myndigheter och andra källor och tar upp 95 procent av den globala volymen av nya fordon i mer än 80 länder. Sportbil, enligt definitionen av S&P Global Mobility, inkluderar tvådörrars coupé- och cabrioletmodeller.


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Hedin Motor Company är bolagsnamnet för Ford Sverige och är importör av Ford-produkter i Sverige. Ford säljer person- och transportbilar samt reservdelar genom fem återförsäljare uppdelade på 63 försäljningsställen. Ford strävar efter att ta en ledande position i Sverige för såväl marknadsandelar för person- och transportbilar som hållbarhet, innovation och elektrifiering. På huvudkontoret i Stockholm arbetar ca 45 anställda. Mer information på www.ford.se.

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll