Gå direkt till innehåll
Fotsteg och ringklockor kan bli smarta förarvarningar i ny forskning från Ford

Pressmeddelande -

Fotsteg och ringklockor kan bli smarta förarvarningar i ny forskning från Ford

• Ford testar specifika högtalare för att indikera varifrån människor och föremål närmar sig

• Ingenjörer testar också intuitiva ljud – ringklockor, fotsteg och fordonsljud – för att varna förare när andra trafikanter eller fotgängare är i närheten

Förarvarningar – rent visuella och varningssignaler – hjälper oss i dagliga trafiksituationer. Men tänk om sådana ljud simulerade det som skapas av potentiella faror – och gjorde det möjligt för förare att veta exakt var de kom ifrån?

Ford testar smart förarvarningsteknik som skulle kunna göra precis det. Ingenjörer undersöker en smart användning av fordonsljud för att tydligt förmedla var andra trafikanter eller fotgängare befinner sig. Dessutom testar de användningen av intuitiva ljud – som fotsteg, ringklockor och ljudet av förbipasserande bilar – snarare än en enda ton.

Inledande tester visade att förare som använde sk Directional Audio Alerts var betydligt mer exakta när det gällde att identifiera potentiella faror och deras position.

"Dagens varningstoner informerar redan förarna när de behöver vara försiktiga och vaksamma. Morgondagens teknik kan varna oss om både exakt vad faran är och var den kommer ifrån, säger Oliver Kirstein, SYNC mjukvaruingenjör, Enterprise Connectivity, Ford of Europe.

Hur det kan fungera
Fords fordon har för närvarande förarassistansteknik som använder en uppsättning sensorer för att identifiera när fotgängare, cyklister och andra fordon är i närheten. Dessa tekniker ger visuella och hörbara varningar och nödbromsar vid behov.

Directional Audio Alerts tar dessa varningar ett steg längre. En Ford-utvecklad programvara använder informationen från sensorerna för att välja rätt ljud och spela upp det genom högtalaren närmast hindret.

Tester i en simulerad miljö visade att förare som larmades av Directional Audio korrekt identifierade arten och källan till faran 74 procent av gångerna. Till och med bara att avge en vanlig ton från lämplig högtalare gjorde det möjligt för föraren att korrekt identifiera platsen för objektet 70 procent av gångerna.

Ingenjörer satte också upp ett verklighetsscenario på testbanan, med ett fordon som backar ut från en parkeringsplats, en närmande fotgängare och fotstegsvarning. Deltagarna i testet svarade positivt på fotstegsljudet, särskilt när denna intuitiva varning spelades upp via en specifik högtalare.

I framtiden tror ingenjörer att dessa resultat kan förbättras ytterligare genom att använda 3D-ljud som liknar det som används på biografer och spel för att bättre göra det möjligt för förare att identifiera källan till faran.

Ämnen

Kategorier


Hedin Motor Company är bolagsnamnet för Ford Sverige och är importör av Ford-produkter i Sverige. Ford säljer person- och transportbilar samt reservdelar genom 34 återförsäljare uppdelade på 77 försäljningsställen. Ford strävar efter att ta en ledande position i Sverige för såväl marknadsandelar för person- och transportbilar som hållbarhet, innovation och elektrifiering. På huvudkontoret i Stockholm arbetar ca 45 anställda. Mer information på www.ford.se

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef