Gå direkt till innehåll
Fords uppkopplade bilar varnar andra bilar om föreliggande faror
Fords uppkopplade bilar varnar andra bilar om föreliggande faror

Pressmeddelande -

Fords uppkopplade bilar delar data med andra bilmärken – ska göra vägarna säkrare

I ett nytt projekt om datadelning i EU-kommissionens regi kommer Ford att dela information med andra uppkopplade bilar, om faror och hinder på vägarna. Detta för att öka trafiksäkerheten och minska antalet trafikolyckor. I projektet ingår flera andra bilmärken som Volvo, BMW och Mercedes-Benz.

Ford ska börja hjälpa förare av uppkopplade fordon från flera varumärken med varningar om potentiellt farliga körförhållanden på vägen, som en del av ett viktigt trafiksäkerhetsprojekt om datadelning.

Fords Local Hazard Information-teknologi introducerades med nya Ford Puma i början av 2020 och ingår numera i nybyggda Ford-bilar inklusive nya Kuga, och kan varna förare om föreliggande säkerhetsrisker*. Men i ett nytt projekt kommer fordon från andra tillverkare nu att kunna identifiera och dela information om faror de stöter på, vilket tillsammans hjälper till att förbättra trafiksäkerheten genom att göra det möjligt för fler förare att förbereda sig för faror och hinder längs vägen.

Det är partnerskapet Data For Road Safety som leder projektet med stöd av EU-kommissionen. Dessförinnan har ett 16 månader långt pilotprojekt drivits där tiotals miljoner SRTI-meddelanden (Safety Related Traffic Information) utbytts mellan olika fordon med information om exempelvis trasiga bilar, hala vägar eller minskad sikt.

Anonymiserad data från fordonet, såsom användning av dimljus, autobroms eller krockkudde-aktivering, beräknas ombord i bilen för att fastställa förekomst och plats av potentiella faror och hinder. Dessa risksmeddelanden skickas med hjälp av FordPass Connect-modemet till en säker Ford-server, varifrån data distribueras till SRTI-partners som samlar riskmeddelanden från olika källor och sedan delar med flera fordonsmärken.

Alla relevanta SRTI-meddelanden skickas omedelbart - med hjälp av mobilkommunikation - till fordon i närheten av den potentiella faran och visas på förarens instrumentpanel. Förutom att varna andra förare kan informationen användas för att förvarna räddningstjänster, vilket ger exakt platsinformation på några sekunder för att påskynda utryckningen.

*Förarassistansfunktioner som Local Hazard Information är kompletterande och ersätter inte förarens uppmärksamhet, bedömning och behov av att kontrollera fordonet. Lokal riskinformation aktiveras av FordPass Connect-modemet och är gratis det första året efter inköp av fordon. Därefter betalas en licensavgift som en del av ett anslutningspaket. Det inbyggda modemet ansluts när fordonet levereras. Kunder kan välja / välja bort viss datadelning. FordPass Connect (tillval på utvalda fordon), FordPass-appen och internetanslutning krävs för fjärrfunktioner (se FordPass-villkor för mer information). Ansluten tjänst och funktioner beror på tillgängligt nätverk. Utvecklande teknik, mobilnät och fordonsfunktioner kan begränsa framtida funktionalitet och drift av anslutna funktioner.

Ämnen

Kategorier


Hedin Motor Company är bolagsnamnet för Ford Sverige och är importör av Ford-produkter i Sverige. Ford säljer person- och transportbilar samt reservdelar genom 34 återförsäljare uppdelade på 77 försäljningsställen. Ford strävar efter att ta en ledande position i Sverige för såväl marknadsandelar för person- och transportbilar som hållbarhet, innovation och elektrifiering. På huvudkontoret i Stockholm arbetar ca 45 anställda. Mer information på www.ford.se

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll