Följ Hedin Motor Company AB

FORDS SUPERSTARKA RALLYBIL TÄVLAR I SVENSKA RALLYT

Pressmeddelande   •   Feb 09, 2010 11:30 CET

Göteborg, 9 februari 2010 - Ford Focus RS World Rally Car, som i Portugal förra säsongen räddade Jari-Matti Latvala och Miikka Anttila från att skadas allvarligt, deltar nu i veckan i Svenska Rallyt - årets första tävling i rally-VM. Bilen är så stark att den efter att ha störtat 200 meter nedför ett berg och voltat 12 gånger har kunnat repareras av BP Ford Abu Dhabi World Rally-team inför Svenska Rallyt. Och det är ännu en gång Latvala och Anttila som sitter bakom ratten.

Latvalas olycka i Rally de Portugal, som inträffade på hans 24-årsdag, hör till de mest dramatiska i rallysportens historia. Hans Focus RS WRC rullade nedför berget under nästan 20 sekunder, men de båda finnarna kunde kliva ur bilen med bara ytliga skador. Filmen med olyckan har hittills setts mer än 765 000 gånger på YouTube.

Av en rapport från M-Sport, företaget som tagit fram bilen för Fords VM-satsning, framgår att det var fordonets avancerade säkerhetsfunktioner som skyddade de två förarna. Även om bilen såg ut att vara illa åtgången var cockpiten nästan helt intakt tack vare skyddsburen.

Efter olyckan transporterades bilen till M-Sports verkstad i engelska Dovenby Hall, där den monterades ned och byggdes upp igen. 

”Olyckan såg hemsk ut men karossen klarade av påfrestningarna på ett imponerande vis. Vi kontrollerade bilen noga efteråt. Eftersom vi inte kunde hitta några svaga punkter bestämde vi oss för att reparera bilen och använda den igen. Vi sätter alltid säkerheten i främsta rummet när vi utvecklar våra rallybilar och att Jari-Mattis bil nu är tillbaka på vägarna visar att vi kommit långt på det här området”, säger Malcolm Wilson, chef för BP Ford Abu Dhabi-teamet.

Gerard Quinn, som är ansvarig för motorsport inom Ford Europa, kommenterar: ”Olyckan gjorde att styrkan i vår rallyversion av Focus RS verkligen blev påtaglig.  Den styrkan återfinns i alla Fords fordon. Rally-VM är en krävande miljö som ger oss tillfälle att testa ny säkerhetsteknik. De analyser vi gör av sådana här olyckor är mycket värdefulla när vi utvecklar nya standardbilar för våra kunder.

”Det finns också en miljöaspekt. Tidigare skulle man troligen ha skrotat en bil som varit med om en sådan här krasch. Nu har vi i stället valt att återanvända karossen, och vi har också kunnat använda både motor och växellåda i andra reparationer”, tillägger Quinn. 

Latvala tog hem sin första VM-seger 2008 i Sverige. Han känner sig inte alls orolig inför att återigen sätta sig på förarplatsen i den reparerade tävlingsbilen. ”När de byggde om bilen såg jag att svetsfogarna var nya på en del ställen. Det fick mig att tänka tillbaka på olyckan, men jag har absolut inga problem med att köra samma bil igen. Teamet har gjort ett fantastiskt jobb och jag ser verkligen fram mot att få tävla i Svenska Rallyt”, säger han.

# # #

Fords pressreleaser och högupplösta bilder finns att tillgå på Ford Motor Companys webbplats för media (http://media.ford.com).

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 325 17 79

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.