Gå direkt till innehåll
Fords superladdade elbilsplan – nya C-MAX Energi och C-MAX Hybrid presenteras i Europa

Pressmeddelande -

Fords superladdade elbilsplan – nya C-MAX Energi och C-MAX Hybrid presenteras i Europa

  • Ford lanserar C-MAX Energi, sitt första laddhybridfordon, samt C-MAX Hybrid, en helhybridvariant, i Nordamerika 2012 och i Europa 2013.
  • Båda versionerna baseras på företagets globala C-bilsplattform, kritikerrosade hybridteknik, nya förarinformationssystem och avancerade, lättare och mindre litiumjon-batterisystem.
  • C-MAX Hybrid är en mellanstor MAV-bil (multi-activity vehicle) med automatväxellåda, vars mål är att leverera överlägsna resultat vad gäller bränsleekonomi och koldioxidutsläpp jämfört med traditionella bensindrivna fordon.
  • Med C-MAX Energi siktar Ford på en räckvidd på över 800 km med hjälp av batteri- och motorkraft.

Genève, 28 februari 2011 – Ford tar hybridfordon till Europa och lanserar laddhybriden C-MAX Energi på årets bilmässa i Genève. Den börjar säljas i Europa tillsammans med C-MAX Hybrid 2013. Båda versionerna bygger på Fords femsitsiga multiaktivitetsfordon C-MAX och kommer att ha en låg bränsleförbrukning, låga utsläpp, en utmärkande karosskonstruktion och en flexibel interiör.

Med sin långa erfarenhet av hybridteknik från den nordamerikanska marknaden, där Escape Hybrid lanserades 2004, och utifrån den nya globala C-bilsplattformen har Ford tagit fram nya C-MAX Hybrid och C-MAX Energi och ger sina familjebilskunder större valmöjlighet, mångsidighet och mer stilfulla alternativ.

Både laddhybriden och tredje generationens helhybrid kännetecknas inte bara av den globala plattformen utan även av Fords uppskattade hybridteknik, nya förarinformationssystem och avancerade litiumjon-batterisystem.

”C-MAX Energi och C-MAX Hybrid är perfekta för familjer som vill ha ut mesta möjliga av sin hybridbil”, säger Nancy Gioia, chef för global eldriftsstrategi på Ford. ”Tack vare den mångsidiga interiören kommer bilarna att tilltala miljömedvetna konsumenter som vill ha utrymme att växa i.”

C-MAX Hybrid och C-MAX Energi kommer att nå nya nivåer vad gäller bränsleförbrukning för bensindrivna fordon. Med Fords kritikerrosade hybridteknik, som används på nuvarande hybridmodeller i USA, kommer det bränslesnåla elläget även att kunna användas i hastigheter över 75 km/h.

Europas C-MAX Energi- och C-MAX Hybrid-modell kommer att byggas på Fords anläggning i Valencia (Spanien) med start 2013.

Fördelen med laddhybrid

Genom att kombinera ett litiumjon-batteri med hög spänning och elmotor med en bensinmotor med Atkinsoncykel kan C-MAX Energi erbjuda maximal bränsleeffektivitet. Med de här förutsättningarna kan den köras i elläge innan bensinmotorn börjar användas.

Med batteri och motor har C-MAX Energi en total räckvidd på över 800 kilometer, som är mer än vad någon annan laddhybrid eller något annat elfordon med utökad räckvidd kan erbjuda.

I allmänhet har laddhybridfordon flera fördelar, till exempel:

  • Räckvidd med eldrift som är perfekt för utsläppsfri och tyst stadskörning.
  • Potentiella besparingar vad gäller energi- och bränslekostnader tack vare en bättre bränsleeffektivitet jämfört med standardhybrider.
  • Ökad användning av el från förnybara energikällor, t.ex. vindkraft och solenergi, i den mån det finns för fordonsladdning.
  • Minskad miljöpåverkan tack vare mindre växtgasutsläpp.
  • Minskat oljeberoende och ökat energioberoende.

”Ägare till laddhybrider behöver inte besöka bensinstationer lika ofta tack vare ellägets kapacitet”, säger Derrick Kuzak, ansvarig för produktutveckling inom Fordkoncernen. ”I stället kan de ladda bilen hemma över natten. Dessutom behöver de aldrig tänka på eldriftens räckvidd eftersom laddhybriden går över till bensinmotorn vid behov.”

Framtagningen av Fords första laddhybrid har inneburit mer än 300 000 km testkörning med demoladdhybriden Escape i samarbete med 10 energiföretag, det amerikanska energidepartementet, New Yorks förvaltning för energi-FoU och Forskningsinstitutet för elkraft.

Ladda upp

I C-MAX Energi och C-MAX Hybrid används avancerade litiumjon-batterisystem som utvecklas och monteras internt av Ford i Nordamerika. Systemen är intelligent designade för att maximera användningen av gemensamma komponenter av hög kvalitet, till exempel styrkortsmaskinvara med beprövad prestanda i Fords aktuella och kritikerrosade hybridfordon. Ford har sålt hybridfordon i USA sedan 2004.

Litiumjon-batterisystem har flera fördelar över de nickel/metallhydridbatterier som driver dagens hybridfordon. I allmänhet är de 25 till 30 procent mindre och 50 procent lättare, vilket gör dem enklare att bygga in i ett fordon. De kan också finjusteras för att ge ökad kraft vid acceleration eller för att öka energin för att utöka räckvidden.

C-MAX Hybrid kommer i stort sett att fungera som dagens hybridfordon, medan för C-MAX Energi kommer daglig laddning att rekommenderas för att maximera den totala räckvidden med eldrift. Med det effektiva och storleksanpassade batterisystemet kan laddhybriden enkelt laddas upp till 100 procent över natten via ett vanligt eluttag.

En fulladdad C-MAX Energi ger ägarna betydligt mer körning i enbart elläge, vilket gör att bensinmotorn kan användas i betydligt mindre utsträckning.

C-MAX Energi startas elläge. När batteriet har laddats ur eller vissa förhållanden har uppstått går C-MAX Energi över till hybridläge för fortsatt optimal bränsleeffektivitet. Enbart elläge kan även väljas via en knapp och har en begränsad maxhastighet på 70 km/h med en räckvidd som motsvarar de vanliga pendelavstånden i stadsmiljö.

I samarbete med en leverantör har Ford tagit fram en fempunktskontakt enligt branschstandard för C-MAX Energi (och nya Focus Electric). Den är ergonomisk och bekväm att hålla i och har en egen design. Kontaktens handtag är gjort i mattsvart gummi och ger ett bekvämt och glidfritt grepp. Kontakthuvudet är utrustat med glänsande vit hårdplast för att skydda elkomponenterna. Fords blåa och ovala varumärke gör det lättare att direkt känna igen enheten.

När sladdens kontakt sätts i fordonets laddningsport, som är praktiskt placerad mellan förardörren och främre hjulhuset, blinkar en ljusring runt porten två gånger som bekräftelse på anslutningen. Ljusringen lyser sedan upp kvadranter medan fordonet laddas. Blinkande kvadranter representerar en pågående laddning medan kvadranter som lyser med fast sken indikerar hur långt laddningen har kommit. När hela ringen lyser med ett fast sken är fordonet fulladdat.

Smartare gränssnitt

C-MAX-Energi-ägare kommer att ha tillgång till en samling förarinformationssystem avsedda att hjälpa dem att hantera uppladdningsprocessen, ta den mest miljövänliga vägen, övervaka batteriets laddningsstatus och maximera energieffektiviteten för ökad räckvidd.

Funktionerna innefattar bland annat ett unikt paket med MyFord Touch-teknik, särskilt avsett för elkörning. Det innebär en större möjlighet att konfigurera fordonsinformation, till exempel bränslenivå, batterinivå samt genomsnittlig och aktuell bränsleförbrukning.

Med den nya MyView-funktionen kan förare få tillgång till ytterligare fordonsinformation, som elförbrukningen för fordonets utrustning, till exempel luftkonditioneringen, som kan påverka bränsleekonomin och räckvidden med eldrift för C-MAX Energi.

Med Brake Coach-funktionen kan föraren förbättra sin användning av de regenerativa bromsarna, som återvinner energi till batteriet, och även minska bromsslitage.

Långsiktig bränsleeffektivitet kan visas på två sätt, antingen som ett traditionellt diagram eller med en innovativ display som visar en växande bladliknande vinranka till höger på instrumentpanelen. Ju mer effektiv körningen är, desto mer frodig och vacker blir bladen och vinrankan, vilket ger en unik visuell belöning för förarens ansträngningar.

För att ytterligare förstärka budskapet visas en display med körd sträcka, extra räckvidd som åstadkommits genom regenerativ bromsning, bränsleförbrukning (genomsnittlig och total) och ett bromsbetyg efter varje resa.

Prisstyrd laddning från Microsoft

Med prisstyrd laddningsfunktion från Microsoft kan C-MAX Energi-ägare i Nordamerika förbättra både energianvändningen för hemmet och rutinerna för fordonsladdning. Med prisstyrd laddning kan Fords kunder sänka sina elkostnader genom att utnyttja de lägre priser som elbolag erbjuder vid vissa tider utan att gå igenom någon komplicerad inställningsprocess.

Ford Europa förhandlar för närvarande med flera elleverantörer för att förbereda marknaden på lanseringen av ett smart laddningssystem som är kompatibelt med befintliga system.

Beprövad hybridteknik

C-MAX Energi och C-MAX Hybrid är baserade på Fords kritikerrosade hybridteknik som används i de nuvarande hybridmodellerna i Nordamerika. Ford har sålt fler än 160 000 helhybrider sedan lanseringen av Escape Hybrid, den amerikanska marknadens första hybrid-SUV, som sedan har följts av Ford Fusion Hybrid – vinnare av 2010 MOTOR TREND Car of the Year®.

Hybridtekniken innebär att el- och bensinmotorn kan arbeta både tillsammans och var för sig för att på så sätt ge maximal effektivitet. Bensinmotorn kan dessutom användas i alla hastigheter samtidigt som den laddar batterierna eller ger kraft till hjulen efter behov. I låg hastighet och vid lätt last kan elmotorn arbeta på egen hand och ger tillräckligt med kraft till hjulen. I högre hastigheter kan den arbeta tillsammans med bensinmotorn.

Med det här systemet kan nuvarande Fusion Hybrid köras i bränslesnålt elläge i upp till 75 km/h, men Ford siktar på högre hastigheter med eldrift för C-MAX Hybrid. När det gäller C-MAX Energi siktar företaget ännu högre eftersom den är försedd med större batterikraft.

Fords globala strategi för C-segmentet

C-MAX Energi och C-MAX Hybrid är bara två av minst 10 modeller eller varianter som Ford kommer att lansera runtom i världen, som är baserade på företagets nya globala C-bilsplattform, dvs. Fords första riktigt globala ”One Ford”-plattform.

Fords nya C-segmentfordon kommer att säljas på fler än 120 marknader och stå för mer än 2 miljoner sålda bilar per år. I dag står C-segmentet för en av fyra sålda bilar och ihop med B-segmentet förväntas de vid 2013 stå för 50 procent av den globala bilförsäljningen.

Med nya C-MAX-serien införs även en rad nya, avancerade tekniker i den kompakta multiaktivitetsfordonsklassen. De är tekniker som vanligtvis hittas på större bilar eller premiummodeller och fokuserar på förbättrad komfort, säkerhet och hållbar utveckling, till exempel de nya och kraftfulla men mycket bränsleeffektiva Ford EcoBoost-bensinmotorerna som ger låga koldioxidutsläpp.

Tidigare C-MAX-modeller i Europa är kända för att kombinera god kördynamik med imponerande komfort. Den nya modellen tar de här egenskaperna till en helt ny nivå i form av en klassledande kombination av följsam, sportig väghållning och en elegans som närmar sig den standard som normalt förknippas med större och lyxigare bilar.

C-MAX Energi och C-MAX Hybrid är två av fem elbilar som Ford kommer att lansera på den europeiska och nordamerikanska marknaden under tre år framåt. Dessutom kommer den lilla transportbilen Ford Transit Connect Electric, som konstruerats i samarbete med Azure Dynamics, att lanseras i Europa i år tätt följd av nya Focus Electric 2012. Ytterligare en ny hybridbil kommer att offentliggöras och lanseras i Nordamerika 2012 och i Europa 2013.

# # #

För fullständigt Genève Motorshow pressmaterial och högupplösta bilder och video, besök http://geneva2011.fordmedia.eu/


Följ oss på
www.facebook.com/fordofeurope, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 164 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef