Följ Hedin Motor Company AB

FORDS RALLYSTJÄRNA JARI-MATTI LATVALA TÄVLAR PÅ KLASSISKA NÜRBURGRING MED EN FOCUS RS

Pressmeddelande   •   Maj 04, 2010 11:00 CEST

  • VM-stjärnan byter ut sin Focus RS WRC-bil mot en specialbyggd Focus RS banracer
  • Latvala leder ett team med fyra erfarna förare i årets 24-timmarslopp på Nürburgring

Göteborg, 4 maj 2010 Fords rallyförare i WRC, Jari-Matti Latvala, kommer att delta i årets 24-timmarstävling på Nürburgring den 15 och 16 maj. Latvala, som kör för BP Ford Abu Dhabi World Rally Team och hittills har tagit hem två VM-guld, kommer att köra en specialversion av Ford Focus RS framtagen av Team FH Köln Motorsport (studenter från Kölns universitet).

25-årige Latvala fick ett smakprov på vad den tuffa banan kräver när han för några veckor sedan deltog i den andra omgången av VLN (Veranstaltergemeinschaft Langstreckenpokal Nürburgring) Endurance Championship på Nürburgring. Efter tävlingen har han bara gott att säga om den bana som en gång kallades ”det gröna helvetet” – och om tävlingsbilen.

"Jag hade förstås skyhöga förväntningar. Nordschleife har rykte om sig att vara extremt krävande och efter att ha tagit mig igenom alla kurvor förstår jag verkligen varför. Det är en bana som är värd största respekt, men jag tyckte också att det var spännande att köra där. Det kommer att bli en riktigt tuff tävling. Men det är ju sådant jag gillar. Jag ser verkligen fram mot att delta", säger Latvala.

"Bilen imponerade stort. Jag är van vid fyrhjulsdriften i min Ford Focus RS WRC-bil men blev positivt överraskad av dragkraften i den framhjulsdrivna Focus RS", lägger han till.

Det här blir det första 24-timmarsloppet för den unge finländaren från Tuuri. Faktum är att han aldrig tävlat på en sluten bana före lördagens testlopp.

Däremot har Latvala hunnit skaffat sig många års erfarenhet av att tävla i snabba Ford-bilar. Redan som åttaåring körde han en Escort Mk1 på grusvägarna hemma i Finland! När han var 16 började han tävla i rallysprint och ett år senare debuterade han i det brittiska rallyt.

2002 körde Latvala sin första VM-tävling och säsongen därpå var det dags att testköra en Ford Focus RS WRC-bil som en privatperson ställde upp med. Sedan 2008 kör han för BP Ford Abu Dhabi Team i rally-VM.

För Latvala, som tycker bäst om att köra på snö och grus, blir 24-timmarsloppet ett utmärkt tillfälle att förbereda sig inför de fyra tävlingarna på asfalt senare under säsongen, nämligen Bulgarien, Tyskland, Frankrike och Spanien. "Med varje kilometer på Nordschleife växer Jari-Mattis erfarenheter av den här typen av underlag", säger Ford Europas motorsportschef Gerard Quinn. "De här timmarna på asfalt kan vara till stor nytta för honom under kommande deltävlingar i rally-VM."

På Nürnburgring får Latvala hjälp av tre erfarna tävlingsförare: Anja Wassertheurer, Daniela Schmid och Stefan Schlesack.

Den Ford Focus RS-bil som Latvala ska tävla med har tagits fram av 20 studenter på Kölns universitet för tillämpad vetenskap. 

# # #

Copyrightfria bilder kan laddas ned från www.worldrallypics.com/ford

Fords pressreleaser och högupplösta bilder kan laddas ned på Ford Motor Companys webbplats för media (http://media.ford.com).

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 325 17 79

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.