Gå direkt till innehåll
FORDS NYA RALLYCROSS FIESTA TOG GRÖNHOLM TILL EN ANDRAPLATS I KLASSISKA PIKES PEAK

Pressmeddelande -

FORDS NYA RALLYCROSS FIESTA TOG GRÖNHOLM TILL EN ANDRAPLATS I KLASSISKA PIKES PEAK

Göteborg, den 22 juli 2009 - Som tvåfaldig världsmästare hade Marcus Grönholm sett det mesta vad gäller rallyvägar . . . tills han kom till Pikes Peak i Klippiga bergen.

Grönholm körde i söndags sin Ford Fiesta rallycrossbil, utvecklad av det Nynäshamnsbaserade teamet Olsbergs Motor Sport Evolution, till en andraplacering i den så kallade "unlimited" klassen. Hans tid var den femte bästa av alla i det 87:e Pikes Peak International Hill Climb i amerikanska Colorado Springs. Grönholm tog dessutom hem utmärkelsen "Årets nykomling" för sin tid - 11 minuter och 28,963 sekunder - på den 20 kilometer långa sträckan uppför välkända Pikes Peak Highway med dess 156 kurvor.

Grönholm hade inte bara den höga höjden och de blandade väg- och väderförhållandena att kämpa mot (vägen börjar på 2800 meters höjd och stiger till över 4200 meter med en genomsnittlig stigning på sju procent) men också mekaniska problem. Trassel med turbon i den 850 hästar starka Fiesta rallycrossbilen gjorde att han inte kunde köra med full kraft uppför berget.

"Jag har alltid velat köra Pikes Peak", berättar Grönholm. "Det här är bland det mest krävande jag varit med om under min karriär. Pikes Peak hör till de tävlingar man kommer att berätta för andra att man deltagit i.

Jag hörde första gången talas om Pikes Peak för länge sedan och jag har förstås sett den 20 år gamla filmen med Ari Vatanen. Men det är först när man är här som man inser hur tuff banan är.

Fiestan är fantastiskt att köra. Tyvärr råkade vi ut för en del mindre problem under tävlingen. Bilen tappade en del kraft under några kilometer men jag ville ändå fullfölja. Vår Fiesta har en enorm potential och bör kunna slå 10-minutersrekordet. Om jag får chansen att köra Pikes Peak igen vet jag hur vi ska kunna vässa resultatet", säger den 41-årige finländaren.

För lagkamraten och rallycross-esset Andreas Eriksson slutade Pikes Peak-äventyret redan i Engineer's Corner (efter cirka 3 km), när två däck hoppade av och fick Olsbergs MSE Fiesta att köra av banan mot ett träd och skada den bakre vingen.

Händelsen var en av flera frustrerande upplevelser för Eriksson under Pikes Peak-veckan. "Jag är besviken, för bilen gick jättebra", sa Eriksson efter tävlingen. "Det har varit en slitsam vecka. Vi fick en del problem men vi har också lärt oss en massa. Nu vet jag vad som krävs för att lyckas bättre."

Även om det dröjer ett år innan nya Ford Fiesta introduceras på den amerikanska marknaden var det här ett utmärkt tillfälle att visa upp bilens mångsidighet och styrka i en världens hårdaste tävlingar", säger Jost Capito, som är Fords globala motorsportschef. "Olsbergs MSE-team gjorde en fantastisk debut på Pikes Peak och får snart en ny chans att visa vad Fiesta går för då bland andra Kenny Bräck kör en av tre rallycross Fiestor i den stora tävlingen X Games som avgörs 30 juli till 2 augusti."

# # #

Högupplösta bilder och videoav Marcus Grönholm, Andreas Eriksson och Ford Fiesta rallycrossbil i Pike's Peak finns på www.worldrallypics.com/ford samt http://www.youtube.com/user/FordRacingInsideOval

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 325 17 79

Ämnen

Taggar


Hedin Motor Company är bolagsnamnet för Ford Sverige och är importör av Ford-produkter i Sverige. Ford säljer person- och transportbilar samt reservdelar genom 34 återförsäljare uppdelade på 77 försäljningsställen. Ford strävar efter att ta en ledande position i Sverige för såväl marknadsandelar för person- och transportbilar som hållbarhet, innovation och elektrifiering. På huvudkontoret i Stockholm arbetar ca 45 anställda. Mer information på www.ford.se

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Presskontakt

Erik Lindham

Erik Lindham

Presskontakt Informationschef

Relaterat material