Gå direkt till innehåll
Fords första personbil med nollutsläpp – den helt nya Focus Electric – visas på bilsalongen i Genève

Pressmeddelande -

Fords första personbil med nollutsläpp – den helt nya Focus Electric – visas på bilsalongen i Genève

  • Helt nya Ford Focus Electric är den första bränslefria, uppladdningsbara batteridrivna personbilen från Ford och ett av fem nya elfordon som Ford kommer att leverera till och med 2013 i Europa och Nordamerika
  • Kraftfull laddningsutrustning ombord kan ladda Focus Electric på tre till fyra timmar, om bilen är ansluten till en lämplig allmän laddningsstation
  • Ansluten till en särskild laddningsbox hemma blir laddningstiden fem till sex timmar. Om man använder ett vanligt eluttag är laddningstiden mellan åtta och nio timmar
  • Focus Electric kommer att erbjuda konsumenterna ett nollutsläppsalternativ

Genève, 28 februari 2011 – Den nya Focus Electric, Fords första helelektriska personbil någonsin premiärvisades på North American International Auto Show i januari och gör sin europeiska debut på den 81:a bilsalongen i Genève.

Denna bränslefria nollutsläppsversion av Fords populära kombi kommer till Europa under 2012 och blir flaggskeppet i företagets växande flotta av hybridbilar, laddhybrider och helelektriska fordon som kommer att börja säljas i Europa och Nordamerika före 2013.

”Focus Electric blir flaggskeppet i vår nya familj av elfordon, vilket visar vårt engagemang i att ge konsumenterna en valmöjlighet när det gäller bränsleeffektiva eller bränslefria fordon”, säger Derrick Kuzak, chef för Ford-gruppens globala produktutveckling.

”Dess avancerade motorteknik kommer att ge betydande energieffektivitetsfördelar och noll CO2-utsläpp utan att kompromissa med körglädjen. Bilens smarta förarinformationsteknik kommer att helt förändra kundernas sätt att tänka på energiförbrukning och vilket transportbehov de har.”

Focus Electric kommer att lanseras i Europa under sommaren 2012 och är utformad för att erbjuda tillräcklig räckvidd för att täcka de flesta dagliga körvanor. Den eleganta och stilfulla femdörrars halvkombin är baserad på Fords globala C-bilsplattform som också används i de bensin- och dieseldrivna Focus-modeller som snart blir tillgängliga i Europa.

Focus Electric kommer att införa nya funktioner och tekniker – bland annat en unik version av föraranslutningssystemet MyFord Touch utvecklat speciellt för elfordon som stödjer föraren i njutningen av att köra ett elfordon på det mest effektiva sättet.

Focus Electric är ett av fem nya elfordon som ingår i Fords elbilsstrategi. De första leveranserna av den första batteridrivna elbilen från Ford, Transit Connect Electric, startade i Nordamerika i slutet av förra året och kommer att inledas i Europa senare under 2011.

En riktig bil

Focus Electric är inte bara utvecklad för att ge enastående energieffektivitet och driftsäkerhet, den erbjuder också äkta körglädje. Den helt elektriska drivlinan och enväxlade växellådan ger omedelbar följsamhet och jämn acceleration när föraren trycker på gaspedalen, upp till en topphastighet på 136 km/h.

En stor del av Focus Electrics styrning, köregenskaper och bromskänsla delas med de sportiga och följsamma bränsledrivna Focus-modeller som den är baserad på, vilket gör Focus Electric till en dynamisk bil för föraren. Samtidigt leder avsaknaden av bensin- eller dieselmotor i kombination med Focus enastående aerodynamiska egenskaper, till en imponerande tyst och bekväm bilupplevelse.

”Mer än något annat elfordon på marknaden bibehåller Focus Electric dynamiken och kvalitetskänslan i en traditionell bil”, säger Sherif Marakby, chef för Fords eldriftsprogram och konstruktion. ”Den har många premiumkomponenter och -funktioner gemensamma med sin bensindrivna motsvarighet, samtidigt som den ger en påtaglig effektivitet och en unikt spännande körupplevelse.”

Focus Electric har en mängd säkerhetsfunktioner som standard, bland annat sex krockkuddar och elektroniskt antispinnsystem, samt handsfree SYNC®-telefonanslutning.

”Plug and play”

Framtida ägare av Focus Electric kommer sannolikt att varje dag ladda bilens avancerade, Ford-modifierade litiumjonbatteri med den 230-voltssladd som medföljer fordonet. När Focus Electrics inbyggda laddare kopplats in omvandlar den växelström från elnätet till likström för att ladda det vätskekylda/-uppvärmda batteriet på 8–9 timmar med vanligt eluttag och 5–6 med laddningsboxen. Om bilen ansluts till en allmän laddstation tar laddningen inte mer än 3 till 4 timmar.

”Vi tror att Focus Electric har en mycket stor potential på marknaden. Vi är så många som vant oss vid att dagligen ladda upp våra mobila enheter att vi är övertygade om att våra kunder kommer att ta till sig fordonsladdningsprocessen lika enkelt, eftersom det är just vad den är – enkel”, säger Nancy Gioia, Fords chef för global eldriftsstrategi. ”Vi har inte bara gjort anslutningen enkel och okomplicerad, vi arbetar också med ledande teknikföretag och elbranschen för att göra elfordonsupplevelsen spännande och behaglig.”

En behaglig upplevelse

Focus Electric-ägare kommer att ha tillgång till en samling förarinformationssystem – i och utanför bilen – avsedda att hjälpa dem hantera uppladdningsprocessen, ta den mest miljövänliga vägen, övervaka batteritillståndet för laddning och maximera energieffektiviteten så att räckvidden optimeras. Denna noggrant utvecklade samling verktyg är avsedd att ge Focus Electric konkurrensfördelar genom att förse nya elfordonsägare med den information de behöver för att njuta av all den frihet som bensinfri körning kan erbjuda.

Bland dessa verktyg finns ett unikt utförande av föraranslutningstekniken MyFord Touch. Väl genomtänkt för elfordonsägare erbjuder det en innovativ presentation av fordonsinformation, t.ex. batteriets laddningsstatus, motsvarande räckviddsbudget och förväntad räckviddsmarginal. Med systemets MyView-funktion kan förare få tillgång till ytterligare fordonsdata, som elförbrukningen för fordonets utrustning, till exempel luftkonditioneringen, som kan påverka räckvidden.

Precis som den växande bladliknande vinrankan i den första generationens SmartGauge med EcoGuide representerar bränsleeffektiviteten i Ford Fusion Hybrid i USA, används blå fjärilar på instrumentpanelen i Focus Electric för att representera den extra räckvidden utöver laddningsdestinationen – ju fler fjärilar som visas, desto större är räckvidden.

Fords designers inspirerades av fenomenet som kallas ”fjärilseffekten”, där en liten förändring, som att välja att köra ett elfordon, kan ha en mycket stor effekt. För att ytterligare förstärka meddelandet visas efter varje resa en display med den körda sträckan, extra räckvidd som åstadkommits genom regenerativ bromsning, förbrukad energi och bränsle som sparats genom elkörning.

Prisstyrd laddning

Den nya Focus Electric har en unik, prisstyrd laddningsfunktion från Microsoft, som hjälper ägare i USA att ladda sina fordon när elen är som billigast, vilket sänker ägandekostnaden.

Verktyget är utformat för att hjälpa kunder att undvika onödiga kostnader genom att möjliggöra en optimerad laddning. I framtiden kommer dessa smarta laddningsvanor att hjälpa elbolagen att bättre förstå och hantera den belastning på elnätet som elfordon orsakar.

Ford förhandlar för närvarande med flera elleverantörer i Europa för att förbereda marknaden för införandet av ett smart laddningssystem för att optimera laddningstid och -kostnader för framtida europeiska kunder.

Ladda upp

Focus Electric-ägare kommer sannolikt att ta i en av kontakterna på fordonets laddningssladd minst två gånger om dagen. Därför har Ford arbetat med leverantören Yazaki för att tillhandahålla en fempunktskontakt enligt branschstandard, som är ergonomiskt bekväm att hålla i samt är hållbar och har en karakteristisk design.

Kontaktens handtag är utförd i mattsvart gummi som ger ett bekvämt grepp som inte glider i handen. Kontaktens huvud är avskärmat med skyddande högglansplast i vit färg.

När sladdens kontakt sätts i fordonets laddningsport, som sitter bekvämt placerad mellan förardörren och främre hjulhuset, aktiveras en ljusring som går runt porten två gånger som bekräftelse på anslutningen. Ljusringen lyser sedan upp kvadranter medan fordonet laddas. Blinkande kvadranter representerar en pågående laddning medan kvadranter som lyser med fast sken indikerar hur långt laddningen har kommit. Om ett fel mot förmodan skulle uppstå kommer hela ringen att blinka. När hela ringen lyser med ett fast sken är fordonet fulladdat.

Medföljande batterier

Focus Electric kommer att drivas med ett avancerat litiumjon-batterisystem som utvecklats av Ford i samarbete med leverantören LG Chem. Batterisystemet använder uppvärmd och nedkyld vätska för att hjälpa till att maximera batteriets livslängd och den bränslefria räckvidden.

Temperaturhanteringen av litiumjon-batterisystem är av största vikt för helelektriska fordons funktion. I Focus Electric används en avancerad aktiv vätskekylnings- och uppvärmningssystem för att förkonditionera och reglera temperaturen i det större och mer komplexa litiumjon-batterisystemet.

Det aktiva vätskesystemet värmer eller kyler ett köldmedium innan det pumpas igenom batteriets kylsystem. Den här kretsen reglerar temperaturen i hela systemet och skyddar det mot externa förhållanden. På varma dagar absorberar nedkyld vätska värme från batterierna och avger den genom en radiator innan vätskan pumpas igenom kylenheten igen. På kalla dagar värms batterierna upp av den uppvärmda vätskan och systemets temperatur förs gradvis upp till en nivå som gör att det effektivt kan acceptera laddningsenergi och ge tillräcklig effekt för fordonets förväntade prestanda.

”Focus Electric är kulmen på åratals forskning och utveckling”, säger Kuzak. ”Ännu viktigare är att det är inledningen på en spännande ny era för Ford och våra kunder.”

# # #

För fullständigt Genève Motorshow pressmaterial och högupplösta bilder och video, besök http://geneva2011.fordmedia.eu/


Följ oss på
www.facebook.com/fordofeurope, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 164 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef