Gå direkt till innehåll
Ford visar upp nya Focus ST – modellens prestanda kommer väl till pass i ”hillclimb”-tävlingen på Goodwood

Pressmeddelande -

Ford visar upp nya Focus ST – modellens prestanda kommer väl till pass i ”hillclimb”-tävlingen på Goodwood

  • Nya Ford Focus ST gör sin globala debut på brittiska Goodwood Festival of Speed, där den nya modellen får tillfälle att visa upp sina höga prestanda och förstärkta köregenskaper på den välkända backbanan.
  • Nya kontrollfunktioner för chassit och finjusteringar av både hjulupphängning och styrning gör den nya ST-modellen ännu mer följsam, välbalanserad och tyst.
  • Ford introducerar en dieselvariant av Focus ST med koldioxidutsläpp på 114 g/km samt automatisk start-/stoppfunktion som förbättrar bränsleeffektiviteten på modellen med 250-hästars 2,0-liters EcoBoost med 6 procent.
  • De nya mer sportiga femdörrars- och kombimodellerna har fått ett mer muskulöst yttre med unik design av strålkastare, grill och stötfångare samt nya 19-tums lättmetallfälgar.
  • I den omsorgsfullt utformade interiören hittar vi bland annat ergonomiska reglage, Recarosäten och en sportratt.
  • I den tekniska utrustningen ingår kommunikationssystemet SYNC 2 med 8-tums högupplöst pekskärm i färg och klassledande röststyrning.

GOODWOOD, Storbritannien, den 27 juni 2014 – Nya Focus ST gör idag sin globala debut på brittiska Goodwood Festival of Speed, ett perfekt tillfälle att visa vad den nya prestationsmodellen, som fått ännu bättre köregenskaper, går för.

Den mest avancerade Focus ST-modellen någonsin har utrustats med nya chassikontroller, finjusterade hjulupphängningar och styrning samt specialdäck som tillsammans garanterar en mer följsam, balanserad och tyst körning. För första gången erbjuds kunderna valet mellan två kraftfulla motorer – en bensin och en diesel.

Den första Focus ST med dieselmotor blir dessutom Fords mest bränsleeffektiva och lågutsläppande prestandamodell någonsin. Med en 185-hästars 2,0-liters TDCi-motor accelererar den till 100 km/h på 8,1 sekunder, förbrukar 4,4 l/100 km och släpper ut 114 g CO2 per km.*

De kunder som föredrar bensin erbjuds en 250-hästars, 2,0-liters EcoBoost-motor som gör 0–100 km/h på 6,5 sekunder, har en förbrukning på 6,8 l/100 km och släpper ut 158 g koldioxid per kilometer. Båda modellerna har automatisk start-/stoppfunktion som förstärker EcoBoost-versionens bränsleeffektivitet med 6 procent så att den blir den mest bensinsnåla Focus ST-modellen någonsin.

”Nya Focus ST har fått en ännu bättre balans mellan prestanda, kördynamik, bekvämlighet och stil – kort sagt allt det som ingår i Fords arv som sportbil”, säger Joe Bakaj, chef för produktutveckling på Ford Europa. ”Nya Focus har gjorts ännu lite roligare att köra, och valet mellan bensin och diesel gör modellen mer mångsidig än någonsin.”

Focus ST präglas självklart av samma tekniska innovationer och hantverkskvalitet som nya Ford Focus – världens mest sålda bilmodell.** De sportiga femdörrars- och kombivarianterna av Focus ST erbjuder klassledande funktioner för förarassistans och bland annat kommunikationssystemet SYNC 2.

Sedan Focus ST lanserades 2001 har Ford sålt mer 140 000 exemplar i 40 länder.

Ännu bättre köregenskaper

Ford Team RS, den prisbelönta europeiska grenen av Fords globala grupp för prestandafordon, har valt att förbättra hela körupplevelsen i nya Focus ST.

Fjädringen fram har bytts ut och stötdämparna fram och bak har fått en sportigare utformning. Tillsammans med modellens unika krängningshämmare och de bakre fjädrarna från den föregående ST-modellen ger detta bilen än ännu vassare kördynamik.

Också kalibreringen av servostyrningen och de elektroniska fordonskontrollsystemen har lett till en sportigare känsla.

Med hjälp av de olika förbättringarna har Fords tekniker lyckats uppnå följande:

  • En ny funktion för tillfällig stabilitetsförstärkning i det avancerade, tredelade stabilitetsprogrammet. Systemet känner av fordonets stabilitet och förarens åtgärder och upprätthåller vid behov optimal precision och kontroll under tvära kurvor i hög hastighet – till exempel i samband med filbyte.
  • Optimerade inställningar av den elektroniska vridmomentsfördelningen som maximerar dragkraften i kurvor och ökar smidigheten. 

Förbättringar av bilens vägegenskaper under snabb acceleration – särskilt vad gäller hjulens dragkraft och kvaliteten i växlingen – kompletteras av nya motorfästen framtagna speciellt för Focus ST. Ford har dessutom samarbetat med Michelin för att ta fram ett nytt 19-tumsdäck som passar bilens vägegenskaper, bland annat med ett förstärkt grepp i sidled.

“Ford har en lång tradition av att tillverka prestandabilar som är kul att köra, och nya Focus ST infriar verkligen de höga förväntningarna”, säger Bakaj. “Förbättringarna av hjulupphängningarna, styrning och elektroniska kontrollsystem ger bättre respons, smidighet och precision. Du får helt enkelt en ännu roligare upplevelse bakom ratten – oavsett om du väljer bensin eller diesel.”

Stor valfrihet

Den nya 185-hästars 2,0-liters dieselmotorn som för första gången erbjuds på Focus ST har optimerats så att den ger ”ST-mässiga” prestanda och körupplevelser, förutom att den är bränsleeffektiv och fungerar väl i vardagen.

Den högre effekten i Focus ST-modellens 2.0-liters TDCi-motor – 23 procent högre än 150-hästarsversionen i ”vanliga” Focus – har uppnåtts med elektronisk kalibrering, ett förbättrat luftintag och ett avgassystem med bättre flöde.

Maximal effekt uppnås vid 3 500 varv, och ett vridmoment på 400 Nm är tillgängligt mellan 2 000 och 2 750 varv. Toppfarten för Focus ST med dieselmotor är 217 km/h. Det imponerande vridmomentet ger en snabb acceleration och goda prestanda också i låga hastigheter. I sjätte växeln gör den högre effekten och den snabbare utväxlingen att det tar bara 9,7 sekunder att öka från 80 till 120 km/h, vilket är 2,2 sekunder snabbare än 150-hästarsmodellen.

Orsaken till att Fords 2-0-liters EcoBoost-motor kan prestera så väl är tubroladdning, dubbla oberoende och variabla kaminställningar och direktinsprutning under högt tryck. Maxeffekt uppnås vid 5 500 varv. Ett vridmoment på 360 Nm finns mellan 2 000 och 4 500 varv, och toppfarten är 248 km/h. 

Båda motorerna har sexväxlade manuella växellådor med korta, sportiga steg. Utväxlingen – unik för ST och finjusterad utifrån motoregenskaperna – ger både snabb acceleration på låga växlar och en behaglig körning i marschfart.

Sportigare stil

Nya Focus ST har fått en sportigare design än föregångaren: en lägre och bredare silhuett, en ny och dynamiskt skulpterad motorhuv samt smalare strålkastare och rektangulära dimljus.

Sidokjolarna är i samma färg som karossen, och på vardera sidan av avgasröret sitter en diffuser. En bakre takspoiler ger en bättre aerodynamik. Alla nya Focus ST-modeller har dubbla hexagonalt mönstrade avgasrör i mitten.

Svarta strålkastarinfattningar, ST-märkning och nya 19-tums ST Design-fälgar i lättmetall – de senare som tillval – förstärker det sportiga intrycket.

”Nya Focus har fått en sportigare design, och det gjorde att vi kunde ge ST-versionen en ännu lite tuffare stil”, säger Martin Smith, designchef på Ford Europa. ”Den främre stötfångaren är större, den bikupemönstrade grillen är högre och mindre vinklad och den lägre grillen är större. Den djupare bakre stötfångaren understryker att bilen är bredare.”

Den nya mörkgrå lacken Stealth blir unik för Focus ST. En annan ny nyans är Deep Impact Blue som kompletterar färgvalen Tangerine Scream, Frozen White, Panther Black och Race Red.

Cockpitkänsla

Ford har gett Focus ST en ny och tydligare interiör med färre reglage.

En uppsättning med tre mätare – ett kännetecken för ST – finns på instrumentpanelen; de visar turbotryck, oljetemperatur och oljetryck. Andra sportiga inslag är en ny ratt med mjuk läderklädsel, en förkromad växelspaksknopp och de unika ST-pedalerna. 

Intrycket förstärks av förkromade dörrhandtag och upplysta tröskelskydd av lättmetall. Sportsäten utvecklade i samarbete med Recaro är lika sköna i tävlingar som till vardags.

Nya Focus ST kommer att säljas med klädselalternativen ST1, ST2 och ST3. ST1 omfattar tyger i färgerna grå/träkol/antracit/svart; ST2 plussar på med detaljer i läder och färgerna Tangerine Scream, Performance Blue, Smoke Storm och Race Red medan ST3 innebär läderklädsel i nyanserna träkol och svart.

Avancerad teknik

Till de tekniskt avancerade funktioner som introduceras på Focus ST hör Fords kommunikationssystem SYNC 2. SYNC 2 ger tillgång till ljuduppspelning, navigering, klimatkontroll, klassledande röststyrning av mobiltelefoner samt en 8-tums pekskärm i färg som visar ST-loggan vid systemstart.

En annan nyhet för Focus ST är de adaptiva strålkastarna fram, som anpassar intensiteten och vinkeln på ljuset från Bi-Xenon HID-lamporna till hastighet, styrvinkel och avstånd till framförvarande så att man får en så god belysning som möjligt. Ytterligare en nyhet är varning för korsande trafik som används för att göra backning på parkeringsplatser säkrare.

Fords förbättrade Active City Stop, som syftar till att förhindra kollisioner i stadstrafik, fungerar nu i hastigheter upp till 50 km/h. Systemet aktiverar bromsarna automatiskt vid risk för krock. En annan smart funktion är filkörningshjälpen som styr tillbaka bilen till ursprungsfilen om föraren tappar uppmärksamheten och "kör snett".

Focus ST kan beställas från hösten 2014 och beräknas finnas ute hos återförsäljarna i början av 2015. Priser kommer att presenteras närmare försäljningsstarten.

# # #

* Angivna siffror för bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp är uppmätta i enlighet med de tekniska kraven och specifikationerna i de senaste utgåvorna av EU-direktiven EG 715/2007 och EG 692/2008. Siffrorna för bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp anges för en fordonsvariant och inte för en enstaka bil. Den standardiserade testmetod som används möjliggör jämförelser mellan fordonstyper och mellan tillverkare. En bils bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp påverkas även av körstil och andra faktorer som inte är tekniska. Koldioxid är den växthusgas som är den främsta orsaken till den globala uppvärmningen. Resultat i miles per gallon (MPG) motsvarar också denna europeiska körcykel och anges i enheten imperial gallon. Testresultaten vad gäller bränsleförbrukning kan skilja sig från siffror som bygger på andra beräkningsgrunder i övriga delar av världen.

* Ford Focus är världens mest sålda bilmodell enligt Fords analys av aktuella registreringsdata från Polk för de nio första månaderna under 2013.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.media.ford.com alt. http://focusst.fordpresskits.com/enhanced.htm


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige,
www.twitter.com/FordEueller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 180 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef