Gå direkt till innehåll
FORD TRANSIT-SERIEN UTÖKAS MED BRÄNSLESNÅL ECONETIC-VERSION

Pressmeddelande -

FORD TRANSIT-SERIEN UTÖKAS MED BRÄNSLESNÅL ECONETIC-VERSION

  • Nu utrustas också Transit-serien med Fords nya ECOnetic-teknik för lägre koldioxidutsläpp
  • Bränsleförbrukning vid blandad körning endast 7,2 l/100 km och genomsnittligt CO2-utsläpp på 189 g/km
  • Transit är Fords första transportbil som klarar utsläppsnivån Euro V
  • Låga ägarkostnader kompletterar den nya, mer miljövänliga profilen

Göteborg, 28 maj 2009 - Nu kommer ECOnetic-tekniken för lägre koldioxidutsläpp också till Transit-serien, Fords populära transportbil.

Nya Transit ECOnetic bygger på framhjulsdrivna FT280 med kort hjulbas och en 2,2-liters Duratorq TDCi-motor på 115 hästkrafter. Bränsleförbrukning vid blandad körning ligger på 7,2 l/100 km medan det genomsnittliga koldioxidutsläppet hamnar på 189 g/km, vilket är klassledande. Transit ECOnetic är den första transportbilen från Ford som klarar Euro V-utsläppskraven för segmentet.

Med den nya modellen visar Ford ännu en gång prov på sitt engagemang för en miljövänligare fordonsteknik. Sedan Ford lanserat ECOnetic-modeller för Fiesta, Focus och Mondeo tar man nu sin teknik för lägre koldioxidutsläpp till marknaden för transportfordon.

Transit i ECOnetic-utförande bygger på samma enkla och effektiva filosofi som de senaste årens övriga ECOnetic-modeller: att se till att få lägsta möjliga CO2-utsläpp utan krånglig eller dyr ny teknik och med en typ av bränsle som finns tillgänglig överallt.

För att utveckla ECOnetic-modellen har Ford noga valt ut olika delar ur Transit-utbudet och anpassat dem för att få lägre bränsleförbrukning och utsläpp.

Som bas valdes framhjulsdrivna Transit FT280 med kort hjulbas och en 2,2-liters Duratorq TDCi-motor på 115 hästkrafter (85 kW). Tack vare ett underhållsfritt dieselpartikelfilter (cDPF) med beläggning uppfyller Transit ECOnetic avgasnormerna i Euro V.

Den här Duratorq TDCi-motorn, som lanserades för Transits framhjuldrivna modeller så sent som hösten 2008, har en sexväxlad manuell växellåda och ersatte den tidigare motorn på 110 hk (81 kW) som hade en femväxlad växellåda. Motorn når sin högsta effekt vid 3500 v/min och har ett maximalt vridmoment på 300 Nm vid 1800-2 000 v/min, en påtaglig förbättring med 15 Nm.

Motorn har kalibrerats om för ECOnetic-tekniknen och en ny fartbegränsare har tagits fram. Med fartbegränsaren har Transit ECOnetic en maximal toppfart på 110 km/h. Fartbegränsaren har hårdkodats för att förhindra obehöriga ingrepp.

Barry Gale, chefstekniker för transportbilar, berättar om bakgrunden: "Det är välkänt att hastigheten har en mycket stor inverkan på bilars aerodynamiska egenskaper och därmed bränsleförbrukningen. Vi vet också att de flesta av våra kunder gärna ser att hastigheten begränsas för att spara bränsle och få en lugnare körstil. Med fartbegränsaren i Transit ECOnetic erbjuder vi kunderna just detta."

Ett annat hjälpmedel för förarna i nya Transit ECOnetic och övriga Transit TDCi-modeller är den växelindikator som kompletterar varvmätaren. Indikatorn anger när det är dags att växla för att få så låg bränsleförbrukning och litet motorslitage som möjligt samtidigt som körningen blir mjukare. Syftet med indikatorn är att hjälpa föraren att sänka bränsleförbrukningen och minska CO2-utsläppen.

Transit ECOnetic är utrustad med Fords välkända Durashift-växellåda med sex växlar (VMT-6), en kompakt lösning som bygger på tre axlar. Växellådan erbjuder ett bredare utbud av tillgängliga utväxlingslägen än den nuvarande femväxlade växellådan. Detta ger större möjlighet att optimera bränsleekonomin vid alla hastigheter, samtidigt som den högre effekten och vridmomentet ger goda prestanda och bra gensvar när så krävs. Den "kortare" utväxlingen i ettans växel ger förbättrad dragkraft medan den "längre" utväxlingen i de högre växlarna ger bättre bränsleekonomi vid landsvägskörning (cirka 10 procent bättre än vid blandad körning) och lägre varvtal vid olika hastigheter och belastningar.

I ECOnetic-versionen har den "längre" utväxlingen åstadkommits med hjälp av ett slutväxelförhållande på 4,36:1. Bilen har fått 16-tums stålfälgar med 215/75 R16-däck med lägre motstånd, och ett heltäckande fälgsidor ger bättre aerodynamik. De större hjulen ger lägre varvtal vid alla hastigheter.

För Transit ECOnetic har Ford valt att ta bort tillval som ökar vikten kraftigt, t.ex. en andra skjutdörr. Däremot är alla säkerhets- och komfortfunktioner tillgängliga som standard eller tillval.

Transit ECOnetic är standardutrustad med Fords elektroniska stabiliseringsprogram (ESP), inklusive backstarthjälp (HLA). Bilen har generöst med standardutrustning, bl.a. ljudanläggningen Ford Audio 6000 och säkerhetsutrustning för lastutrymmet som mellanvägg helt i stål och rejäla lastöglor. Bland tillvalen finns t.ex. luftkonditionering, bakre parkeringssensorer och en bakåtriktad kamera kopplad till en 7-tums färgskärm.

Transit ECOnetic är precis lika praktisk som de andra Transit-modellerna. Den har samma lastkapacitet, brutto 1172 kg, som vanliga Transit FT280 och självklart samma lastvolym på 6,5 kubikmeter (SAE).

Visserligen är hela Transit-serien känd för sin goda bränsleekonomi men förbättringarna som Transit ECOnetic erbjuder är ändå påtagliga. Förbrukningen på 7,2 l/100 km och CO2 -utsläpp på 189 g/km ska jämföras med siffrorna för vanliga 115 hk FT280: 0,9 l/100 km och 214 g/km CO2.

"Vi vill tillmötesgå kundernas önskan om lägre bränsleförbrukning och lägre kostnader för ägandet. Samtidigt vet vi att miljövänlighet blir en allt viktigare faktor för dem. Med nya Transit ECOnetic kan vi erbjuda kunderna båda delarna: lägre ägarkostnader och en mer miljövänlig profil", förklarar Barry Gale.

# # #

Fullständing pressrelease inkl. tekniska data finns i bifogad word-fil. Högupplösta bilder finns att tillgå på: http://www.fordmedia.eu/presskits/cv2009/

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 325 17 79

Ämnen

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef