Gå direkt till innehåll
​Ford har godkänt användningen av det fossilfria drivmedlet HVO i sina transportbilar.
​Ford har godkänt användningen av det fossilfria drivmedlet HVO i sina transportbilar.

Pressmeddelande -

Ford Transit kör på gröna bränslen tillverkat av matolja

Ford har godkänt användningen av det fossilfria drivmedlet HVO i sina transportbilar. Det förnybara dieselbränslet är baserat på spilloljor av bland annat matolja som kan hämtas från restauranger, skolor och i de vanliga köken i hushållen.

Nu kör Ford Transit på gröna bränslen av matolja. Att använda HVO eller förnybar diesel har flera fördelar. Det kan bland annat bidra till förbättrad luftkvalitet och minska växthusgaser med upp till 90 procent. Fordon som kör på HVO släpper också ut en mindre mängd kväveoxider och partiklar än andra dieselfordon eftersom bränslet inte innehåller svavel eller syra. Dessutom gör HVO som innehåller djurfetter och fiskolja det lättare att starta dieselmotorer vid låga temperaturer.

– Att låta våra bilar köra på bränsle gjort av spilloljor, inklusive matolja, kanske låter långsökt. Men faktum är att det är ett väldigt bra sätt för Transitförare och flottoperatörer att bidra till en bättre luftkvalitet, säger Hans Schep, chef för Ford transportbilar i Europa.

Företag i Europa förbättrar insamlingen av olja för ökad biodiselproduktion
I Europa finns det flera kommersiella företag som samlar in använd matolja från restauranger, cateringfirmor och skolor. RecOil är ett EU-initiativ som stöds av europeiska kommissionen och arbetar för att förbättra insamlingarna för ökad biodiselproduktion.

Ford Sverige ligger i framkant när det kommer till användning av biodrivmedel. Förutom HVO och gas, lanserade Ford under förra året den enda bilen i Sverige som kan köras på E85. Erik Lindham, informationschef på Ford kommenterar:

– Det känns bra att kunna erbjuda en bred palett av lösningar för fossilfria drivmedel. Elektrifiering är en av dessa lösningar, HVO och E85 är två andra. Men vi är övertygade om att alla lösningar behövs, antingen som enskilda drivmedel eller i kombination med varandra, för att vi ska kunna nå våra utsläppsmål vid 2030.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company, och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Koncernen har cirka 194 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com

Ford Europa ansvarar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon på 50 separata marknader och har cirka 50 000 anställda vid sina helägda anläggningar och konsoliderade joint ventures och cirka 64 000 anställda medräknat okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 20 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och sju okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Presskontakt

Erik Lindham

Erik Lindham

Presskontakt Informationschef

Relaterat material

Relaterade nyheter