Gå direkt till innehåll
Det starka materialet har samma uppbyggnad som en bikupa.
Det starka materialet har samma uppbyggnad som en bikupa.

Pressmeddelande -

Ford tar inspiration från naturen och bikupan i nya EcoSport

Honungsbin och återvunnet papper är hemligheten bakom det superstarka material Ford väljer att använda i den nya SUV:en Ford EcoSport som har Sverige-premiär i slutet av februari. Med hjälp av samma uppbyggnad som en bikupa kan värdesaksfacket i bagagerumsgolvet i nya EcoSport tillverkas av papper, men ändå tåla att ställa tunga saker ovanpå. ”Vaxkakehyllan”, som Ford kallar den, väger 3 kilo och tål 300 kilo i belastning.

Bikupor har inspirerat ingenjörer att skapa vad Ford kallar för ”vaxkakehyllan”, en lätt platta som placeras i nya Ford EcoSports bagageutrymme med plats för värdesaker som du är extra rädd om under plattan. Materialet kan belastas med sin egen vikt multiplicerat med 100, ett styrke-vikt-förhållande som är starkare än för stål. Plattans lätta vikt bidrar till att bilen blir mer bränsleeffektiv.

– Naturen är som ett enda stort innovationslaboratorium, från bin till termiter och bävrar – många djur utgör världens bästa ingenjörer. Vaxkakehyllans förmåga att leverera styrka utan att addera en massa onödig vikt har tidigare används i avancerade fordon som rymdskepp, jetflygplan och superbilar. Materialet blev ett enkelt val när vi skulle förse Ford EcoSport med en stark botten till bilens garageutrymme, säger Bettina Veith, ingenjör på Ford.

Det lätta och starka materialet skapas genom att lägga ett lager av det vaxkakeliknande pappret, bestående av återvunnet papper och vattenbaserat klister, mellan två lager av lätt och hållbart fiberglas.


Nya SUV:en Ford EcoSport ger stora valmöjligheter
Nya Ford EcoSport kan beskrivas som en kompakt och sportig SUV med många valmöjligheter. Den uppdaterade modellen har fått ett förfinat utseende och innehåller ännu mer sofistikerade teknologier än sin föregångare. För första gången kommer modellen också kunna beställas som ST-Line, inspirerad av Ford Performance.

Sverigepremiär i februari
I Sverige har bilen premiär i slutet av februari 2018. Ford räknar med att sälja ca 1300 exemplar av bilen under 2018, och priserna börjar på 169 900 kronor. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 199 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll