Gå direkt till innehåll
Ford Sverige firar 100 år i Sverige
Ford Sverige firar 100 år i Sverige

Pressmeddelande -

Ford Sverige firar 100 år och blickar framåt mot det kommande århundradet

Stockholm, 30 maj 2024 – Ford Sverige firar stolt sitt 100-årsjubileum och ser tillbaka på ett sekel av innovation och framgång inom fordonsindustrin. Med över 1,8 miljoner sålda bilar på den svenska marknaden, markerar detta jubileum en betydande milstolpe i Fords historia.

För över 120 år sedan rullade den första Forden ut från Henry Fords fabrik och revolutionerade bilindustrin. Henry Fords vision om att skapa en bil för alla blev verklighet 1908 med den massproducerade T-Forden. Med effektiva tillverkningsprocesser sänktes priset från 950 dollar 1908 till 250 dollar 1927, vilket gjorde bilen tillgänglig för en bredare publik.

I Sverige dök den första Forden upp på vägarna redan 1904. Efter första världskriget ökade bilens popularitet markant, tack vare generalkonsuln Even C. Gjestvang, som via Ford Motor Company A/S i Köpenhamn importerade och sålde bilar på Strandvägen i Stockholm. Mellan 1908 och 1922 sålde Gjestvang 14 000 T-Fordar, vilket banade väg för flera svenska Ford-återförsäljare. År 1924 etablerade Ford Motor Company sitt svenska aktiebolag, vilket inledde en era av industriell tillverkning och montering av Ford-bilar i Sverige.

1931 öppnade Ford en fabrik i Frihamnen i Stockholm som kunde producera 30 bilar om dagen. Sammansättningen av bilar i Värtahamnen var en betydande del av den svenska bilindustrins historia under 1900-talet, med tiotusentals Ford-bilar hopmonterade för den svenska marknaden.

Genom åren har Ford introducerat många ikoniska bilmodeller som har satt sina spår i både fordonsindustrins och populärkulturens historia, från Mustang, Capri och Bronco till Transit och Ranger. Ford har fortsatt att leverera innovativa och pålitliga fordon, som idag inkluderar moderna och laddbara SUV:ar som Kuga, Mustang Mach-E och Explorer.

Idag, 100 år efter etableringen i Sverige, fortsätter Ford att driva utvecklingen inom bilvärlden. Med ett omfattande nätverk av återförsäljare och servicepunkter över hela landet, erbjuder Ford sina kunder högkvalitativa produkter och tjänster. Bolaget, som grundades 1924, har anpassats för en ny era under ledning av Hedin Mobility Group sedan 2021 och fortsätter att representera Fords kärnvärden innovation och pålitlighet.

"Det är en ära för oss att ta Ford in i nästa århundrade. Vår långa historia och nära relation till våra kunder ger oss en unik möjlighet att erbjuda framtidens mobilitetslösningar. I en värld och marknad som ständigt förändras, står Ford som en garant för fortsatt innovation och säkra mobilitetslösningar," säger John Hurtig, VD för Ford Sverige.

Se vår historia här

Läs mer om Ford Sveriges historia här: https://ford.se/100ar

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Hedin Motor Company är bolagsnamnet för Ford Sverige och är importör av Ford-produkter i Sverige. Ford säljer person- och transportbilar samt reservdelar genom fem återförsäljare uppdelade på 63 försäljningsställen. Ford strävar efter att ta en ledande position i Sverige för såväl marknadsandelar för person- och transportbilar som hållbarhet, innovation och elektrifiering. På huvudkontoret i Stockholm arbetar ca 45 anställda. Mer information på www.ford.se.

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef