Gå direkt till innehåll
Ford strävar efter att presentera flest nyheter i branschen de kommande fem åren – nya Mondeo, Fiesta, EcoSport och Tourneo Connect premiärvisas i Paris

Pressmeddelande -

Ford strävar efter att presentera flest nyheter i branschen de kommande fem åren – nya Mondeo, Fiesta, EcoSport och Tourneo Connect premiärvisas i Paris

  • Ford siktar på att vara bäst i branschen på att erbjuda nya modeller och versioner, både av personbilar och transportfordon. En rad nyheter presenteras redan på årets motormässa i Paris
  • Ford kommer nästan att dubblera sitt personbilsutbud mellan 2012 och 2017 sett till volym och lanserar nu nya eller rejält uppdaterade modeller.  Också inom segmentet transportfordon kommer koncernen att erbjuda en rad helt nya eller kraftigt omgjorda versioner.
  • Nya Mondeo, Fiesta, EcoSport och Tourneo Connect visas för första gången på motormässan i Paris.
  • Ny hjulupphängning ger Mondeo ännu bättre vägegenskaper, medan elektriskt justerbar rattstång och säten med massagefunktion gör interiören bekvämare.
  • För Fiesta finns nu sju nya drivlinor med koldioxidutsläpp under 100 g/km och klassledande bränsleekonomi. ECOnetic Technology-modellen har utsläpp på endast 87 g/km och förbrukar 3,3 l/100 km.*
  • Den helt nya EcoSport SUV – som erbjuds med den prisbelönta 1,0-liters EcoBoost-bensinmotorn – kombinerar B-segmentets smidighet, prisvärde och bränsleeffektivitet med den mångsidighet man kan förvänta sig av en SUV.
  • Målet för den nya, eleganta och rymliga storbilen Tourneo Connect med fem eller sju säten har varit att uppnå klassens bästa bränsleeffektivitet.
  • Ford visar också upp den unika tävlingsmodellen Formula Ford med 1,0-liters EcoBoost-motor som nyligen imponerade på den klassiska banan Nürburgring i Tyskland.

PARIS, 26 september 2012 – Ford siktar på att vara bäst i branschen på att erbjuda nya modeller, av både personbilar och transportfordon, på den europeiska marknaden. Bland nyheterna som första gången presenteras på årets motormässa i Paris finns nya Mondeo, Fiesta, EcoSport och Tourneo Connect.

Ford säger att man fram till år 2017 kommer att ha dubblerat sitt europeiska personbilsutbud sett till volymen. Man räknar med att kunna erbjuda marknadens mest moderna personbilsprogram. Också inom segmentet transportfordon kommer koncernen att erbjuda fler nya eller kraftigt omgjorda versioner än någon av konkurrenterna.

”Vi befinner oss i början av vad som kanske är Ford Europas mest ambitiösa satsning på produktlanseringar någonsin,” säger Stephen Odell som är VD för Ford Europa. ”De nya produkterna ute hos återförsäljarna och på mässan i Paris visar hur vi prioriterar produktutveckling och investerar inför framtiden trots den kräva ekonomin i Europa.”

Ford räknar med att den europeiska marknaden (inklusive Ryssland) för personbilar och transportfordon växer med 20 procent de närmaste fem åren – till sammanlagt 23 miljoner fordon.

”Även med tanke på situationen på kort sikt uppvisar Europa goda tillväxtmöjligheter”, konstaterar Odell.

Helt nya Mondeo

Nya Mondeo blir den första modellen som bygger på Ford nya globala plattform för CD-segmentet. Vägegenskaperna har förstärkts med hjälp av en bakre hjulupphängning med integrallänk. Dessutom har den nya modellen fått säten med massagefunktion och uppvärmd ratt. 

Nya Mondeo kommer att erbjudas som femdörrars, kombi och fyradörrars samt utrustad med en rad tekniska innovationer som avancerad aktiv parkeringshjälp – Fords första automatiska parkeringssystem som underlättar backning både vid parallellparkering och ”vinkelrät” parkering.

En annan nyhet för Europa är nya Mondeos uppblåsbara bilbälten bak. Bland övriga nyheter kan nämnas panoramatak, adaptiva strålkastare helt med LED-teknik (först i segmentet), elektriskt justerbar rattstång samt SYNC med MyFord Touch.

Ford kommer att erbjuda nya Mondeo med 1,0-liters EcoBoost-bensinmotor – 2012 års ”International Engine of the Year” och en 1,6-liters ECOnetic-dieselmotor. Dessutom lanserar man en fyradörrars hybridbil bensin/el.

Nya Fiesta

För eleganta nya Fiesta kommer sju olika drivlinor att finnas som alla ger koldioxidutsläpp på under 100 g/km* och har klassens bästa bränsleeffektivitet på 4,3 l/100 km eller bättre.

För första gången kan Fiesta nu fås med Fords 1,0-liters omtalade EcoBoost-bensinmotor på antingen 100 eller 125 hästkrafter. Dessutom blir Fiesta först av alla Ford-modeller med den nya turboladdade och 3-cylindriga 1,0-litersbensinmotorn på 65 eller 80 hästkrafter. En specialmodell, ECOnetic Technology, har extra låga utsläpp (87 g/km CO2) och extra låg förbrukning (3,3 l/100 km).

Fords start-/stoppsystem, som automatiskt stänger av motorn när bilen står stilla och startar den igen när föraren ger tecken på att vilja köra, kommer att vara tillval på vissa versioner, vilket ger koldioxidutsläpp på under 100 g/km för bensinmotorerna. Sexväxlade växellådor introduceras för Fiesta-modellerna. 

I nya Fiestas paket med Fords ledande förarassistans- och säkerhetsfunktioner ingår bl.a. MyKey och bilkommunikationssystemet SYNC med nödhjälp.

Nya EcoSport

Helt nya EcoSport bygger på Fords globala B-segmentsplattform och kommer att börja säljas i Europa inom 18 månader. Bilen får den prisbelönta 1,0-liters EcoBoost-bensinmotorn och lanseras vid sidan av nya Kuga och senare Ford Edge, en större och en mer påkostad modell som redan blivit populär i Nordamerika.

”Ford EcoSport kombinerar Fiestas prisvärde, kvalitet och bränsleeffektivitet med en modern SUV:s utseende och känsla,” säger Nick Collins, globalt ansvarig för Fords B-segmentsprogram. “Den snygga designen bör göra modellen till ett attraktivt nytillskott i Fords B-segmentsprogram, där vi redan har den nyskapande kompakta multiaktivitetsbilen B-MAX och nya Fiesta.”

Nya EcoSport är den första globala Ford-modellen som utvecklats helt i Sydamerika. Modellen, som lanserades av Ford år 2003, har skapat ett eget segment. Sedan introduktionen har över 700 000 EcoSport-bilar sålts i regionen.

Nya Tourneo Connect

Nya Tourneo Connect är en attraktiv och överkomlig modell för aktiva familjer; bilen har ett dynamiskt utseende, enastående rymlighet och mångsidighet samt de senaste tekniska nyheterna från Ford som 1,0-liters EcoBoost-motor, aktivt citystopp och Ford SYNC.

Den här nya familjebilen finns med fem eller sju säten och har fått en helt ny interiör som gör att man kan välja mellan olika lösningar vad gäller sittplatser och lastutrymme. Kunderna kan också välja mellan en rad högeffektiva diesel- och bensinmotorer med klassledande bränsleekonomi. Planerad säljstart för Tourneo Connect i Europa infaller under det andra halvåret år 2013.

Formula Ford med 1.0-liters EcoBoost

Ford visar upp en unik Formula Ford-tävlingsbil utrustad med Fords 1,0-liters EcoBoost-bensinmotor. Modellen, som får köras både i vanlig trafik och på tävlingsbana, har en inofficiell topphastighet på 255,5 km/h och klarade 0–100 km/h på under fyra sekunder.

Den satte den elfte snabbaste varvtiden någonsin på Nürburgrings berömda Nordschleife – 7 minuter och 22 sekunder – bättre än superbilar med mer än 600 hästkrafter som Lamborghini Aventador, Ferrari Enzo och Pagani Zonda Bränsleförbrukningen är också uppseendeväckande: inofficiellt 2,4 l/100 km vid 56 km/h och 5 l/100 km vid 120 km/h. 

# # # 

* Uppgivna siffror för bränsleförbrukning och CO2-emission är uppmätta i enlighet med de tekniska kraven och specifikationerna i EU-direktivet EG 715/2007. Testresultaten vad gäller bränsleförbrukning kan skilja sig från siffror som bygger på andra beräkningsgrunder i övriga delar av världen. 

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

http://paris2012.fordmedia.eu/enhanced.htm alt. www.fordmedia.eu


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige,
www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef