Gå direkt till innehåll
Ford ser till att de 250 hästkrafterna låter rätt inuti nya Focus ST

Pressmeddelande -

Ford ser till att de 250 hästkrafterna låter rätt inuti nya Focus ST

  • Ford brukar lägga ned mycket möda på att skapa en tyst och behaglig ljudmiljö i sina fordon. 
  • Men för Focus ST är kraven lite annorlunda – det distinkta motorljudet är här en viktig del av körupplevelsen. 
  • Fords tekniker har därför utvecklat en så kallad sound symposer som förstärker motorljudet och överför det till kupén. 
  • Fords elektroniskt styrda sound symposer för Focus ST ger ett sportigt motorljud som är dubbelt så högt under kraftig fartökning som under vanlig körning, då motorn inte gör så mycket väsen av sig.

Göteborg, 17 oktober 2012 – De allra flesta Ford-förare har vant sig vid att förarmiljön blivit allt tystare och bekvämare.

För dem som kör en sportmodell är dock motorljudet en viktig del av körupplevelsen, och därför har Fords tekniker tagit fram en unik, elektroniskt styrd lösning som ger ett sportigt eller dämpat motorljud beroende på hur bilen körs.

”De som kör en Focus ST vill att motorn ska ryta till när de trycker ner gaspedalen”, säger Björn Böttcher, som är ljudexpert på Ford Europa. ”Våra bilar är idag konstruerade för att ha en så tyst kupé som möjligt, så vi måste ta till en del tricks för att motorentusiasterna ska få ett ljud som de är nöjda med – och det är här vår sound symposer kommer in i bilden.”

En sound symposer förstärker motorljudet och leder det via ett rör bakåt till instrumentbrädan, så att föraren kan uppleva det.

”Också vi racerförare kan förstås uppskatta en tyst och bekväm förarmiljö, men det finns ingen skönare känsla än att köra över mållinjen med ett rejält vrål från motorn”, säger den professionelle tävlingsföraren Tom Chilton, som hör en Ford Focus EcoBoost i WTCC, världsmästerskapet i standardvagnsracing. ”Fast ljudet är inte bara en härlig upplevelse utan ger också viktig information om vad som händer under huven. Många förare vill kunna ta hjälp av alla sina sinnen när de kör.”

Systemet, som har utvecklats för nya 250-hästars 2,0-liters EcoBoost Focus ST, innebär att en elektroniskt styrd ventil öppnas vid kraftig acceleration så att ljudnivån blir upp till dubbelt så hög inne i kupén. Ventilen är stängd om förarens acceleration är mindre kraftig.

”Om du tar bort symposern hörs motorn knappt i kupén när man gasar – så effektivt är systemet”, berättar Böttcher. ”Det är en ganska märklig känsla i en så kraftfull bil som ST.”

”För att få fram rätt ljud till en ny bilmodell får man pröva sig fram och arbeta mycket med detaljerna. Sedan vi hittat rätt placering för symposern i ljudlabbet fortsatte vi att utveckla ljudet på testbanan tills vi var nöjda”, säger Böttcher. ”Slutversionen passar ST perfekt. Bilen är tyst och bekväm till vardags, men om du vill leka lite finns det utrymme för det.”

Nya Focus ST finns till försäljning i Sverige nu och är tillgänglig som 5-dörrars halvkombi och kombi. Priset startar vid 284 400 kr.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

http://focusst2012-mediadrive.fordmedia.eu/enhanced.htm  alt. www.fordmedia.eu


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige,
www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen

Taggar


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Presskontakt

Erik Lindham

Erik Lindham

Presskontakt Informationschef

Relaterat material